Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022» (photo)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των 100 ετών από τη Μικρασιατική τραγωδία, διοργανώνουν πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) με θέμα: «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έως 28 Φεβρουαρίου 2023 μαθητές/τριες Β’ και Γ’ Γυμνασίου όλης της Ελλάδας, ατομικά ή σε ομάδες έως τριών ατόμων υπό την επίβλεψη ενός/μιας εκπαιδευτικού.
Οι διακριθέντες, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ναύπλιο και τελετή απονομής τίτλων διάκρισης.
Κεντρικό θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελεί ο δημιουργικός προβληματισμός σχετικά με τις χριστιανικές ρίζες και την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες θα πρέπει να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους (βίντεο) διάρκειας έως έξι λεπτών, εμπνεόμενοι/ες από μία από τις παρακάτω προσωπικότητες, οι οποίες είτε γεννήθηκαν και ανατράφηκαν είτε ανέπτυξαν σημαντική δράση στη Μικρά Ασία και στον Πόντο:
α. Μέγας Βασίλειος, Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας
β. Ευθύμιος, Επίσκοπος Ζήλων (Άγιος και εθνοϊερομάρτυρας, 1921)
γ. Φιλιώ Χαϊδεμένου
δ. Νικόλαος Καπετανίδης (Ήρωας του Πόντου, 1921)
Μέσα από τη δημιουργία τους οι μαθητές/τριες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή, αντλώντας έμπνευση ιδίως από τη ζωή και το έργο των προσωπικοτήτων στις οποίες εστιάζει ο διαγωνισμός κατά το τρέχον σχολικό έτος
Επιπλέον, θα εξοικειωθούν με την επιστημονική και ιστορική έρευνα και θα γίνουν οι ίδιοι/ίδιες ερευνητές/τριες του παρελθόντος μέσα από την αναδίφηση και μελέτη ιστορικών πηγών.
Ο διαγωνισμός αποτελεί αφορμή για την ενασχόληση των μαθητών/τριών με την ιστορία της Μικράς Ασίας και του Πόντου, αλλά συγχρόνως και με την ιστορία της τοπικής τους κοινωνίας.
Επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την προστασία από τον COVID-19.
• Πατήστε ΕΔΩ για την πρόσκληση συμμετοχής.