Οικονόμου για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου: «Η τελική συμφωνία συνιστά δικαίωση για τον Πρωθυπουργό» (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στην ενημέρωση της Τετάρτης (21/12) των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό περιθώριο, στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων
Η συμφωνία των Υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η υιοθέτηση ουσιαστικά ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς, προσθέτει ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά ακόμη περισσότερο στην προστασία των οικονομιών, αλλά και των επιχειρήσεων στην Ε.Ε.. Η τελική συμφωνία συνιστά δικαίωση για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και καταγράφει άλλη μια διάκριση για την Πατρίδα μας. Είναι ένα ακόμη, μέσα στα πολλά γεγονότα της προηγούμενης περιόδου, που καταδεικνύει ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, έπαψε να είναι πηγή προβλημάτων και μετεξελίχθηκε σε χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και εφαρμόσιμες λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας έγινε χώρα που αποτελεί μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων.
Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο και αντιληπτό σε όλους: Η Ελλάδα, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέτρεψε την αρνητική εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος, απέκτησε φωνή που ακούγεται παντού, ακούγεται από εταίρους, ακούγεται από συμμάχους, ενίσχυσε το διεθνές κύρος της και εμπέδωσε μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή. Και από αυτή την αναβάθμιση η χώρα μας βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη. Εισπράττει αυτήν την αναβάθμιση στην εξωτερική μας πολιτική, στην εθνική μας άμυνα, στις επενδύσεις και στον τουρισμό.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, κατέστη πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και την προώθηση συγκεκριμένων θέσεων, προτάσεων και ιδεών με σκοπό την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Συγκεκριμένα:
- Πρώτον: Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε, μαζί με ακόμη 8 χώρες, την Άνοιξη του 2020, τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Δεύτερον: Εισηγήθηκε, κατά την ίδια περίοδο, τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη επιχειρήσεων. Και η εισήγηση αυτή έγινε επίσης πράξη, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, για τους πολίτες.
- Τρίτον: Εισηγήθηκε, το 2021, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κορονοϊό, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, γεγονός που συνέβαλε αποτελεσματικά και αποφασιστικά στην επαναλειτουργία της τουριστικής αγοράς με θετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.
- Τέταρτο: Κατέθεσε, επίσης, ο Πρωθυπουργός την Άνοιξη του 2021, πρόταση για την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης με τα self-test, που επίσης έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε, παρέχοντας ουσιαστική συμβολή στην προστασία από την πανδημία.
- Πέμπτο: Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε, το Μάιο του 2022, τη λειτουργία μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας. Και ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος εφαρμόζεται από τον Ιούλιο στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, έχει γίνει, ήδη, ευρωπαϊκός Κανονισμός. Όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης -να θυμίσω ότι και εκεί η χώρα μας πρωταγωνιστεί- η απόφαση της είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα στην Ευρώπη για εφαρμογή φορολόγησης στο ποσοστό του 90%.
- Έκτον: Εισηγήθηκε, ο Πρωθυπουργός το Μάρτιο του 2022 -με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν- την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Η πρόταση εκείνη, αφού υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Κορυφής, εξειδικεύτηκε από το Συμβούλιο Υπουργών και τώρα πλέον θα είναι γρήγορα εφαρμόσιμη.
Με ανάλυση των δεδομένων, με ανάλυση της διεθνούς σκηνής, με συστηματική μελέτη, με τεχνογνωσία και προσήλωση, κυρίως με πραγματισμό, χτίζουμε, μέρα με τη μέρα, βήμα με το βήμα, μια καλύτερη πραγματικότητα για όλους τους πολίτες. Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά αποδεικνύουμε με απτά αποτελέσματα ότι είμαστε στη σωστή πορεία.
Κάρτα αγοράς
Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης είχαμε πει, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί ότι η στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί, θα διαρκέσει για όσο η κρίση είναι εδώ και δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών. Είχαμε πει ότι η Κυβέρνησή μας θα εξαντλεί κάθε διαθέσιμο ευρώ, θα εξαντλεί, αλλά δεν θα παραβιάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια, έτσι ώστε να βρίσκει καινούργιες δυνατότητες για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας.
Μετά την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων, που αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, ο Πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της συγκυρίας αποφάσισε τα έσοδα αυτά να διατεθούν σε άμεση ενίσχυση 8,5 εκατομμυρίων περίπου δικαιούχων, για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών. Η απόφαση συνιστά μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη υπευθυνότητας -καθώς και σέβεται τα δημοσιονομικά περιθώρια- αλλά ταυτόχρονα και αντιλαμβάνεται ότι σε δύσκολες περιόδους πρέπει να εξαντλούμε κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα για να στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών. Ο Πρωθυπουργός, παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) θα παρέχεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών των νοικοκυριών (μέχρι συγκεκριμένα όρια ανάλογα με τη εισοδηματική τους κατηγορία, του κάθε νοικοκυριού, και τη σύνθεσή του), τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε super market και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.
Η τροπολογία, με την οποία θεσπίζεται η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη κάρτα αγοράς κατατέθηκε χθες στη Βουλή, και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα. Το ερώτημα είναι απλό και συγκεκριμένο: Θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των πολιτών στη Βουλή ή, για άλλη μια φορά ακόμη, θα αποτελέσει θλιβερή εξαίρεση από σημαντικές προσπάθειες που αφορούν την κοινωνία και την Πατρίδα;
Economist: Η Ελλάδα οικονομική πρωταθλήτρια του 2022
Η χώρα μας - σύμφωνα με έρευνα του Economist για 34 χώρες - αναδεικνύεται οικονομική πρωταθλήτρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο συμπέρασμα αυτό ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία 34 χωρών, για πέντε οικονομικούς δείκτες -το Α.Ε.Π., τον πληθωρισμό, το εύρος πληθωρισμού, την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και το δημόσιο χρέος- και κατέταξε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε κάθε τομέα και συνολικά. Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης αυτής, ο Economist κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που τα πήγαν καλύτερα.
Και η επίδοση αυτή στη συγκεκριμένη κατάταξη, όπως και σειρά άλλων στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι η συνεχής προσπάθεια της Κυβέρνησης και για να αντέξουμε τις κρίσεις και για να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια, αλλά και να βαδίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που καθιστούν τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό αποδίδουν καρπούς προς όφελος της Πατρίδας και των πολιτών».