Ζέττα Μακρή: Σε Κωνσταντινούπολη και Πρίγκηπο με εκπαιδευτικούς και διευθυντές των ομογενειακών σχολείων
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής (14/10) το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την τετραήμερη παρουσία την περασμένη εβδομάδα (6-9 Οκτωβρίου) της Ζέττας Μακρή στην Κωνσταντινούπολη:
«Η υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή, με την ευκαιρία της τετραήμερης παρουσίας της στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των ομογενειακών σχολείων και επισκέψεις στα ιστορικά σχολεία της Πόλης και της Πριγκήπου.
Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, η κα Μακρή, συνοδευόμενη από την γενική πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κα Σουλτανοπούλου και τον συντονιστή εκπαίδευσης κ. Γιγουρτσή, συναντήθηκε με τους διευθυντές, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου.
Η υφυπουργός Παιδείας άκουσε, με προσοχή, τα θέματα που τέθηκαν και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στην έχουσα την αρμοδιότητα υπουργό Παιδείας.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το θέμα του απολυτηρίου των εξ Ελλάδος μαθητών, που αποτελεί πάγιο αίτημα των ομογενειακών σχολείων και του Γραφείου Εκπαίδευσης, στο οποίο συνηγορεί και η γενική πρόξενος.
Επισημάνθηκε, επίσης, η αναγκαιότητα ενίσχυσης του μαθητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού των σχολείων καθώς και η ανάγκη προσαρμογής των σχολικών μονάδων στις αριθμητικές, παιδαγωγικές και, εν γένει, εκπαιδευτικές ανάγκες της εποχής.
Οι διευθυντές ανέδειξαν ως προτεραιότητα την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού, κυρίως στους τομείς της προσχολικής και της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, θέμα το οποίο, λόγω και της ειδικής ευαισθησίας της, η υφυπουργός θα το μεταφέρει στην υπουργό Παιδείας με θετική εισήγηση.
Ακολούθησε συνάντηση με το σύνολο των εκπαιδευτικών, ομογενών και εξ Ελλάδος, οι οποίοι τόνισαν και αυτοί, από την πλευρά τους τα θέματα του απολυτηρίου και του προσωπικού και επεσήμαναν διοικητικά και γραφειοκρατικά ζητήματα, που, με συνεργασία ΥΠΑΙΘ και ΥΠΕΞ, αν λυθούν με αμοιβαιότητα θα είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων και Τούρκων μετακλητών.
Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ομογενών και μετακλητών, σε εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα.
Η κ. Μακρή πρότεινε οι επιμορφώσεις αυτές να γίνουν σε συνεργασία του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και, με την επιστροφή της στην Αθήνα, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ κ. Αντωνίου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, η κα Μακρή, συνοδευόμενη από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γιγουρτσή, επισκέφθηκε το Ζάππειο Λύκειο, όπου συνομίλησε με εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζομένους και το απόγευμα παραβρέθηκε σε εκδηλώσεις στο Ζωγράφειο Λύκειο.
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, η υφυπουργός Παιδείας, συνοδευόμενη από τον συντονιστή εκπαίδευσης κ. Γιγουρτσή και τον πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Χριστοδουλίδη, μετέβη στην Πρίγκηπο, όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου ενώ τελέστηκε, στον ναό, αγιασμός για την έναρξη του νέου σχολικού έτους με την παρουσία της Διευθύντριας και των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Πριγκήπου, οι οποίοι προσέφεραν δώρα στην υφυπουργό.
Στη συνέχεια, η υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το υπό ανακαίνιση ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, λόγω ζημιών από τους σεισμούς.
Η παρουσία της κας Μακρή στην Πρίγκηπο ολοκληρώθηκε, στο Επισκοπείο, όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηπονήσων, παρακολούθησε την όμορφη εκδήλωση που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά του σχολείου για εκείνην και παραβρέθηκε σε γεύμα, που προσέφερε η Κοινότητα Πριγκήπου».