Σαν σήμερα η θρυλική Wanda Rutkiewicz κατακτά το Έβερεστ (video+photos)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου 1978, η Βάντα Ρουτκιέβιτς - μία από τις θρυλικές μορφές της ορειβασίας - κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ και έγινε η τρίτη γυναίκα που ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου και η πρώτη Πολωνέζα που πέτυχε αυτό το κατόρθωμα.
Η Βάντα Ρουτκιέβιτς (Wanda Rutkiewicz) γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1943 από πολωνική οικογένεια στο χωριό Πλουγκάνι, που σήμερα ανήκει στη Λιθουανία.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακινήθηκαν εκείνη και η οικογένειά της στην Πολωνία, όπου έμειναν στη Βαρσοβία. Αργότερα σπούδασε και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Βρότσλαβ, λαμβάνοντας το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού.
Μετά την αποφοίτησή της ξεκίνησε την ορειβασία, ξεκινώντας από τα βουνά Γκόρι Σοκόλε της Πολωνίας.
Η Βάντα οδηγούσε μία SFM Junak μηχανή, δίκυκλο ιδιαίτερα βαρύ, το οποίο έμμεσα τη βοήθησε να ξεκινήσει την ορειβασία: Το καλοκαίρι του 1961, ξέμεινε από βενζίνη. Έτσι, ξεκίνησε να κάνει ωτοστόπ στα διερχόμενα οχήματα. Κάποια στιγμή σταματάει ένας άνδρας με μία μηχανή να βοηθήσει, ο οποίος βρισκόταν μαζί με φίλο του Μπογκντάν Γιανκόφσκι. Ο τελευταίος έκανε ορειβασία τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή η συνάντηση θα έχει ως αποτέλεσμα την ορειβασία στα προαναφερθέντα βουνά.
«Λατρεύω τη σωματική άσκηση, τον καθαρό αέρα, τη συντροφικότητα και την έξαψη», έγραψε η Βάντα Ρουτκιέβιτς. Στις 16 Οκτωβρίου 1978, κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ και έγινε η τρίτη γυναίκα που ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου και η πρώτη από τη χώρα της που πέτυχε αυτό το κατόρθωμα. Η Ρουτκιέβιτς θα συμπληρώσει ακόμη επτά αναρριχήσεις πάνω από τα 8.000 μέτρα και θα καθιερωθεί ως μια από τις κορυφαίες ορειβάτισσες όλων των εποχών.
Δέκα χρόνια μετά το κατόρθωμά της στο Έβερεστ, έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του κόσμου, την Κ2 της οροσειράς Κορακορούμ της Ασίας, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιήσει οξυγόνο. Δύο από τους συντρόφους της χάθηκαν κατά την διάρκεια της αποστολής, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της.
Η Ρουτκιέβιτς έγραψε βιβλία και σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για τα κατορθώματά της. Υπερασπίστηκε με πάθος τις ορειβάτισσες απέναντι στο πατρονάρισμα των ανδρών συναδέλφων τους και οργάνωσε αρκετές αμιγώς γυναικείες αποστολές.
Το 1990, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο στόχο να αναρριχηθεί σε οκτώ κορυφές άνω των 8.000 μέτρων μέσα σε ένα χρόνο, ένα πρόγραμμα που ονόμασε «Καραβάνι των Ονείρων».
Δεν τα κατάφερε, καθώς χάθηκε σε ανάβαση στην κορυφή Κανγκτσενγιούνγκα των Ιμαλαϊων, την τρίτη ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στις 12 Μαΐου 1992 (ή στις 13 Μαΐου 1992).
Κατά τη διάρκεια της ανάβασής της στο Κανγκτσενγιούνγκα, ήταν και η τελευταία φορά που την είδαν. Τελευταίος ανέφερε για αυτήν ένας Μεξικανός ορειβάτης, ο Κάρλος Καρσόγιο. Εκείνη προσπαθούσε να φτιάξει καταφύγιο. Η όλη προσπάθεια την αποδυνάμωσε πνευματικά και σωματικά, ίσως να είχε σωθεί με περισσότερη ξεκούραση και διαύγεια. Ο Καρσόγιο είπε ότι ούτε εκείνος είχε τη διαύγεια ώστε να την πείσει να κατέβουν, καθώς ήταν κι αυτός εξουθενωμένος.
Το 1995, βρέθηκε ένα πτώμα από δύο ορειβάτες και λέχθηκε ότι μπορεί να ανήκε στη Βάντα. Οι ενδείξεις όμως ήταν αρνητικές και, τελικά, το σώμα, το πιθανότερο είναι να ανήκει σε μία Βουλγάρα ορειβάτισσα, η οποία είχε πεθάνει το 1994. Εκείνο, επίσης, που παραμένει άγνωστο είναι αν η Ρουτκιέβιτς κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του Κανγκτσενγιούνγκα. Σε περίπτωση που το κατάφερε, είναι η μόνη γυναίκα στον κόσμο που κατάφερε να κατακτήσει τις τρεις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Το σώμα της δεν έχει βρεθεί έως και σήμερα.
Αν και δεν έκανε πραγματικότητα το όνειρό της να ολοκληρώσει το πρόγραμμα «Καραβάνι των Ονείρων», η Βάντα Ρουτκιέβιτς συνέχισε να εμπνέει γενιές αναρριχητών που θέλησαν να ακολουθήσουν τα βήματά της.
Πληροφορίες από: wikipedia - sansimera.gr