Πλεύρης: «Πρέπει να προστατευτούν τα παιδιά, υπάρχουν εγκλήματα που δεν θα έπρεπε να έχουν 2η ευκαιρία» (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στον χημικό ευvoυχισμό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε:
«Επειδή ακριβώς ο Μάκης ο Βορίδης είναι και έγκριτος συνάδελφος νομικός και στο ποινικό δίκαιο, δεν μπορεί να υπάρξει ποινή χημικού ευvoυχισμού. Πως μπορεί να υπάρξει; Σε αυτό αναφέρεται ο Μάκης ο Βορίδης, ότι στην υφ΄ όρον απόλυση, δηλαδή να του πουν έχεις δεχτεί μία ποινή είκοσι χρόνια, αν θες να βγεις νωρίτερα οικειοθελώς δώσε τη συναίνεση για κάτι τέτοιο.
Η δική μου θέση η προσωπική ξεκάθαρα είναι: Υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία δεν πρέπει να υπάρχει υφ΄ όρον απόλυση. Είναι μία ξεκάθαρη θέση την οποία έχω υποστηρίξει διαχρονικά, η υφ΄ όρον απόλυση που είναι η δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή κάποιος τιμωρείται ισόβια κι έχει μία δεύτερη ευκαιρία, έχει όρους και προϋποθέσεις.
Πιστεύω ότι υπάρχουν εγκλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η δεύτερη ευκαιρία. Ο βιaσμός παιδιώv προφανέστατα είναι από τα αδικήματα που εγώ δεν πιστεύω ότι θα σωφρονιστεί ποτέ ένας τέτοιος άνθρωπος, ευθέως σας λέω δε με ενδιαφέρει να σωφρονιστεί, είναι ένα έγκλημα τόσο ειδεχθές που είναι αδιάφορο για την κοινωνία ο σωφρονισμός του.
Σημαντικό είναι η προστασία της κοινωνίας από αυτούς τους ανθρώπους έχει κατά την εκτίμησή μου ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό: Η ποινή η οποία επιβάλλεται δεν έχει υφ΄ όρον απόλυση, άρα εκτελείται στο σύνολό της. Αν είναι είκοσι χρόνια, είκοσι, αν είναι δεκαπέντε, είναι δεκαπέντε, αν είναι ισόβια, είναι ισόβια. Για λίγα αδικήματα...
Προσέξτε τι γίνεται, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, όπως κι όλες οι χώρες, έχουν το σύστημα της υφ΄ όρον απόλυσης.
Τι είναι η υφ΄ όρον απόλυση; Ότι κρίνω κάποια στιγμή αυτόν που έχει διαπράξει ένα έγκλημα αν μπορεί να βγει στην κοινωνία. Η Ελλάδα το έχει στα 18 χρόνια τα ισόβια.
Που είναι το πρόβλημα κατά την εκτίμησή μου; Ότι μπορείς να πεις ότι για κάποια αδικήματα δε θέλω αυτή την επανεκτίμηση.
Το ισόβια σε κάποια αδικήματα δεν πρέπει να έχει υφ΄ όρον ή να το πω διαφορετικά, η υφ΄ όρον απόλυση θα πρέπει να έχει τόσο τρομακτικό έλεγχο και χαρακτηριστικά που να δίνεται με το σταγονόμετρο.
Γιατί ξέρετε πότε η πολιτεία αισθάνεται αμήχανα; Κι αυτό που έγινε στον Άγιο Παντελεήμονα, ένας άνθρωπος που είχε καταδικαστεί επειδή aσέλγησε σε αvήλικο, κάνοντας χρήση της υφ΄ όρον απόλυσης βγήκε και είχε επόμενη πράξη.
Άρα επειδή αυτοί οι άνθρωποι ξέρουμε και όποιος με ακούει τώρα πέρα από τους ψυχολόγους και συνάδελφος που κάνει ποινικό ξέρει ότι ο βιaστής, ο βιaστής παιδιώv δεν είναι κάτι που μπήκε φυλακή βγήκε και ξαφνικά είναι ομαλά να ενταχθεί στην κοινωνία. Αυτός παραμένει επικίνδυνος για τα παιδιά μας.
Άρα στη ζυγαριά να μείνει μέσα και να εκτίσει όλη του την ποινή και να μην του δοθεί δεύτερη ευκαιρία, που είναι ένα σκληρό μέτρο ή να κινδυνεύσουν άλλα παιδιά, με συγχωρείτε η ζυγαριά εκεί γέρνει ξεκάθαρα ότι πρέπει να προστατευθούν τα παιδιά.
Υπάρχουν εγκλήματα που η υφ' όρον απόλυση ή πρέπει να δίνεται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου».