Οι δηλώσεις του Πλεύρη για διαγραφή προστίμων και ανεμβολίαστους υγειονομικούς (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Υπουργείο Υγείας δημοσιεύει τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1:
Για το εμβόλιο της γρίπης
«Το εμβόλιο της γρίπης όπως και όλα τα εμβόλια, επειδή είναι ιατρική πράξη, συνταγογραφούνται. Υπάρχει όμως ένα πλαίσιο το οποίο μας το έχουν ζητήσει και οι φαρμακοποιοί και ήδη το επεξεργάζεται η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ότι για κάποιες κατηγορίες που έχουν τις ενδείξεις ούτως ή άλλως, να μη χρειάζεται συνταγογράφηση, προκειμένου να μπορούν να γίνονται και να μη χρειάζεται να πάνε στο γιατρό».
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Ασχέτως πανδημίας. Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν πιστεύουν στην επιστήμη, γιατρός και νοσηλευτής που δεν πιστεύει στην επιστήμη δεν πρέπει να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό το οποίο έχει αποφασίσει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει κρίνει συνταγματικό το μέτρο, μας λέει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα βάσει της πορείας της πανδημίας θα πρέπει να εκτιμούμε εάν μπορούμε ή όχι να επιστρέψουμε.
Το εκτιμήσαμε το Δεκέμβριο του ’21 και τον Μάρτιο του ’21 και κρίναμε ότι πρέπει να πάμε μέχρι το Δεκέμβριο του ’22 και το Μάρτιο του ’22.
Τι λέμε τώρα; Ότι εντός του Οκτωβρίου θα γίνει επανεξέταση του μέτρου. Η επανεξέταση του μέτρου δεν σημαίνει επιστροφή, σημαίνει ότι επανεξετάζεται.
Αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για 2100 άτομα εκ των οποίων οι γιατροί είναι γύρω στους 200.
Και προσέξτε, γυρνώντας οι ανεμβολίαστοι θα φύγουν αυτά τα άτομα που μέσα στην πανδημία μπήκαν ως να αναπληρώσουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους.
Συνεπώς, ερχόμαστε και λέμε, ψάχνουμε λοιπόν να έχουμε μια ισορροπία με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία..
Συνεπώς θα γίνει επανεξέταση του μέτρου, θα παρθούν οι αποφάσεις και οι αποφάσεις θα είναι με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία όπως μας έχει πει και το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφαση που έκρινε συνταγματικό το μέτρο».
Για την εξέταση της διαγραφής του προστίμου για τους άνω των 60 που εμβολιάστηκαν
«Σε αυτούς οι οποίοι εμβολιάστηκαν και κοιτάμε τώρα τη διαχείριση, γιατί υπάρχουν κάποιοι που είχαν πληρώσει και έχει παρθεί μία απόφαση και την επεξεργαζόμαστε με το Οικονομικών, προκειμένου από τους 550.000, οι 300.000 περίπου που εμβολιάστηκαν, γιατί ο στόχος μας δεν ήτανε εισπρακτικό μέτρο είναι να διαγραφεί το πρόστιμο σε όσους εμβολιάστηκαν. Εάν αποφασίσουμε τελικά που είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση που σας είπα για διαγραφή, θα αφορά και αυτούς που έχουν πληρώσει».
Για τις ανανεώσεις του επικουρικού προσωπικού
«Το επικουρικό προσωπικό που λήγει 31/12, γιατί κάποιοι μπορεί να παρεξηγήσουν, που είναι το προσωπικό που μπήκε για covid, θα ανανεωθεί όλο το 2023. Και έχουν και αυξημένη μοριοδότηση. Αυτοί όλοι μένουν. Ποιες περιπτώσεις είναι αυτές; Σε όσους ήταν ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έμπαιναν για τρεις μήνες να τους αντικαταστήσουν, για τρίμηνο ήταν. Εάν ο ανεμβολίαστος γύριζε επειδή νόσησε, αυτός ο άνθρωπος σταματούσε το τρίμηνο.
Αλλιώς ανανεωνόταν. Δηλαδή αν μία θέση διοικητικού και άντε το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό προφανέστατα δημιουργώντας κενά μπορείς να βρεις έναν τρόπο να παραμείνουν, εάν κάποιος ήταν σε θέση διοικητικού προσωπικού.
Άρα τι λέμε; Αυτό όλο το σταθμίζουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, με γνώμονα τη δημόσια υγεία και με συγχωρείτε ως Υπουργός Υγείας εκτιμώντας πρωτίστως τους ανθρώπους οι οποίοι τη δύσκολη φάση δεν επέλεξαν να έχουν την προσωπική τους επιλογή, αλλά επέλεξαν να μπουν μέσα στο σύστημα και να στηρίξουν το σύστημα.
Εγώ σέβομαι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που λέει ότι «πρέπει να κοιτάμε τα επιδημιολογικά στοιχεία». Οπότε αυτό θα κοιτάξουμε και με αυτό θα αποφασίσουμε».
Για τον εμβολιασμό
«Λοιπόν πρώτα απ' όλα ο εμβολιασμός αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκεται κοντά στο 80% στο γενικό πληθυσμό.
Στο 90% πάνω από τους άνω των 60, η δε τρίτη δόση που έχουμε στοιχεία και η τέταρτη που ανοίγει είμαστε στο 15,7 όταν ο μέσος όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 15, άρα κι εκεί πέρα κινείται. Τι έγινε για να σας απαντήσω συνολικά και για τον εμβολιασμό.
Επειδή από τη Δευτέρα ήρθαν τα τελευταία επικαιροποιημένα εμβόλια ήδη φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αυτά τα εμβόλια.
Υπήρχε ένας κόσμος ο οποίος περίμενε γιατί το είχαμε πει και το είχαμε αναγγείλει ότι από τον Οκτώβριο έρχονται πια τα εμβόλια που είναι Όμικρον 4, Όμικρον 5.
Και οι ομάδες οι οποίες απευθύνονται είναι άνω των 60 ή αν έχουν πρόβλημα σε συζήτηση με το γιατρό τους. Είναι πολύ σημαντικό και να το πούμε γιατί είναι σημαντικό. Γιατί αυτά τα εμβόλια προστατεύουν και από τη νόσηση, όχι απλά από τη βαριά νόσηση».
Για τις ΜΕΘ
«Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο έχουμε κάνει και είναι σημαντικό, είναι ότι οι ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν παραμένουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Άσχετα από τον κορονοϊό.
Έχουμε φτάσει πια στο Ευρωπαϊκό μέσο όρο με τις ΜΕΘ που είχαμε. Ξεκινήσαμε με 550 κλίνες ΜΕΘ. Είμαστε στις 1.305. Διατηρούμε ακόμα του ιδιωτικού τομέα.
Είναι 200 από τον ιδιωτικό τομέα που είναι δεσμευμένες για το δημόσιο και όποτε χρειαζόμαστε παίρνουμε παραπάνω, αλλά τις 200 τις έχουμε με μνημόνιο, αλλά τις διαχειρίζεται το δημόσιο από τους ιδιώτες και άλλες 1.100 είναι του δημοσίου τομέα ανεπτυγμένες πλήρως και στελεχωμένες πλήρως».
Για το Παίδων Αγία Σοφίας
«Κάναμε τις εξής ενέργειες, πρώτα απ΄ όλα κάναμε εκκαθάριση της λίστας των χειρουργείων. Είχαμε παραλάβει 2853, ήταν 2920 και τηλεφώνησαν σε όλο..
Ήταν σε αναμονή. Τηλεφώνησαν σε όλο τον κόσμο, αυτή τη στιγμή η πραγματική λίστα αναμένεται να είναι γύρω στα 1400 άτομα.
Οι υπόλοιποι ή είχαν λύσει το πρόβλημά τους, δηλαδή είχαν χειρουργηθεί αλλού ή είχαν χειρουργηθεί..
Δεύτερο, υπήρχαν άτομα τα οποία δεν ήθελαν να χειρουργηθούν γιατί πήρανε δεύτερη γνώμη στο ενδιάμεσο και δε χρειαζόταν..
Και υπήρχε και μία περίπτωση ατόμων τα οποία παρά τις προσπάθειες οι οποίες είχαν γίνει δεν μπόρεσαν να βρεθούν. Και υπήρξε και μια περίπτωση που δείχνει αν θέλετε και το διαχειριστικό κομμάτι, που είχαν εγχειριστεί στο ΠΑΙΔΩΝ και δεν είχαν βγει από τη λίστα.
Δεύτερον, πήγαμε δυο αναισθησιολόγους και ανοίξαμε μια χειρουργική κλίνη ακόμα.
Το θέμα υπάρχει από το ’18 και κατά την διάρκεια της πανδημίας δεν γίνανε πολλά τακτικά χειρουργεία, το είπαμε. Τακτικά χειρουργεία, τα έκτακτα γίνονταν, πήγαιναν πίσω.
Μπαίνουν δυο αναισθησιολόγοι ακόμα. Βγήκε η προκήρυξη των θέσεων, όχι θα μπουν, μπήκαν, έχει γίνει η μεταφορά. Θα μπουν και μόνιμες θέσεις. Αλλά αυτή τη στιγμή ήρθαν οι δυο αναισθησιολόγοι.
Βγήκε η προκήρυξη των θέσεων, είμαστε σε συνεννόηση με άλλα νοσοκομεία του δημοσίου παιδιατρικά αν χρειαστεί να πάρουν περιστατικά και αντίστοιχα είμαστε σε συνεννόηση και με τον ιδιωτικό τομέα να πάρουμε.
Ήδη λύνεται. Αυτή τη στιγμή ξεκινάει να λύνεται. Εγώ υπολογίζω ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο η λίστα θα έχει ολοκληρωθεί».