Πλεύρης για επικαιροποιημένα εμβόλια: «Θα προστατεύουν και από τη μόλυνση» (videos)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Δείτε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
«Σύμφωνα με την απόφαση αυτή τη στιγμή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι 31/12. Τότε θα επανεξεταστεί το μέτρο.
Δεν είναι στις προθέσεις μας να επανεξετάσουμε νωρίτερα το μέτρο. Δηλαδή η επανεξέταση του μέτρου θα γίνει όπως έχει προβλεφθεί αρχικά στις 31/12 με τα δεδομένα τότε θα αποφασιστεί αν θα συνεχίσει η αναστολή ή αν θα αρθεί αλλά μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξει επανεξέταση του μέτρου».
Για τα εμβόλια
«Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε με τις κλινικές έρευνες οι οποίες έχουν γίνει προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, όχι από τη μόλυνση, από τη βαριά νόσηση και για αυτό ακριβώς υπάρχει σύσταση στους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες επειδή το μείζον σε αυτές τις κατηγορίες είναι να μην νοσήσουν βαριά, να εμβολιαστούν τώρα.
Οι εταιρίες και η Pfizer και η Moderna έχουν ολοκληρώσει σε δύο φάσεις τις διαδικασίες τους. Η πρώτη φάση έχει να κάνει με το εμβόλιο που θα καλύπτει πια όχι μόνο από τη βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτά αναμένεται εντός του Αυγούστου να κατατεθούν για έγκριση.
Και παράλληλα τρέχουν και τις διαδικασίες για τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα που θα περιλαμβάνουν και τις μεταλλάξεις, τις υπομεταλλάξεις 4 και 5, αυτές που είναι κυρίαρχες τώρα τα οποία αναμένονται να είναι προς το τέλος του χρόνου.
Άρα περιμένουμε επικαιροποίηση εμβολίων σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση θα είναι η ευρύτερη κάλυψη της όμικρον και η δεύτερη πιο στοχευμένη, φιλοδοξούμε γιατί όπως ξέρετε οι εγκριτικές διαδικασίες δεν εξαρτώνται από κάποια πολιτική απόφαση, είναι αναλόγως εάν επιστημονικά τα εμβόλια καλύπτουν αυτές τις διαδικασίες, οπότε περιμένουμε τον επόμενο βήμα, Σεπτέμβριο, να έχουμε εξέλιξη.
Τη διάρκειά τους δεν την ξέρουμε δηλαδή κατά πόσο θα χρειάζεται αν θα είναι μονοδοσικό όπως είναι το κοινό γρίπης ή θα είναι επαναληπτικό, αυτό δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι εταιρείες δουλεύουν προς την κατεύθυνση να μην καλύπτει μόνο από τη νόσηση, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, γιατί τα εμβόλια καλύπτουν πρωτίστως στο να μη νοσήσει κάποιος βαριά, αλλά να καλύπτουν και να πιάνουν σε μεγάλο βαθμό τις μεταλλάξεις και για την απλή μόλυνση.
Αυτή τη στιγμή το πιάνουν σε πολύ μικρότερο βαθμό, γιατί τα εμβόλια τα οποία υπήρχαν ήταν στοχευμένα στις αρχικές μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Ο σχεδιασμός μας είναι κι όχι μόνο του δικού μας Υπουργείου Υγείας, όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι στην πραγματικότητα έχουν μεταφέρει παραγγελίες που θα γινόταν μέσα στο καλοκαίρι από το Σεπτέμβριο και μετά, γιατί τότε αναμένεται ότι προοδευτικά θα έρχονται και τα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια.
Το σημαντικό που κρατάμε είναι ότι αυτοί οι οποίοι κινδυνεύουν, οι άνω των 60 και οι ευάλωτοι, πρέπει να εμβολιαστούν τώρα γιατί πρέπει να προστατευτούν από τη βαριά νόσηση και από κει και πέρα δεν υπάρχει σύσταση για τον ευρύτερο πληθυσμό. Αυτή η σύσταση, αν υπάρξει, θα είναι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που θα αξιολογηθούν το Σεπτέμβριο.
Γενικότερα και αν χρειάζεται εμβολιασμός πια πιο στοχευμένος ή σε ευρύτερο πληθυσμό. Αυτό είναι ένα επιστημονικό θέμα, που θα τοποθετηθούν ο ECDC και τα όργανα τα αρμόδια των κρατών-μελών.
Αυτή τη στιγμή ήδη ο κόσμος και έχει εμβολιαστεί και υπάρχει και μία φυσική ανοσία που έχει δημιουργηθεί, λόγω του ότι αρκετός κόσμος έχει μολυνθεί. Άρα το τι συστάσεις θα υπάρξουν για τα εμβόλια θα είναι ένα καθαρά επιστημονικό θέμα.
Κρατάμε ότι αυτή τη στιγμή οι άνω των 60 και όσοι έχουν πρόβλημα σε συνεννόηση με την επιδημιολογική τους κατάσταση πρέπει να εμβολιαστούν.
Και από εκεί και πέρα περιμένουμε τις τοποθετήσεις των ειδικών οργάνων για να δούμε κατά πόσο αυτός ο εμβολιασμός θα επεκταθεί και αν θα έχουμε και τα επικαιροποιημένα εμβόλια που φιλοδοξούμε στο χρονοδιάγραμμα που σας είπα να το έχουμε για να δούμε αν χρειάζεται μια ευρύτερη κάλυψη του πληθυσμού».
Η εξέλιξη της πανδημίας
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση πτώσης του κύματος το οποίο υπήρξε. Δηλαδή και τα τελευταία στοιχεία τα οποία έχουμε είναι 3η εβδομάδα πια που τα κρούσματα ακολουθούν πτωτική τάση.
Αυτό το κύμα είχε την ιδιαιτερότητα ότι αφορούσε κυρίως νοσηλείες σε απλές κλίνες και όχι νοσηλείες σε κλίνες εντατικής θεραπείας και για αυτό το λόγο δεν υπήρξε πίεση στο σύστημα υγείας ως προς το σκληρό δείκτη των μονάδων εντατικής θεραπείας».
Για το ζήτημα των επισυνδέσεων
«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις αναφορές οι οποίες έγιναν αναφέρθηκαν σε δυσλειτουργίες που υπήρξαν και γι' αυτό το λόγο ζητήθηκε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ.
Η επισύνδεση που αφορά τον κύριο Ανδρουλάκη και αυτό να το ξεκαθαρίσουμε και δεν είναι θέμα υποκλοπών, είναι μία νόμιμη επισύνδεση που γίνεται για εθνικούς λόγους τους οποίους αξιολόγησε η εισαγγελική λειτουργός. Αυτή είναι η διαδικασία, κανένας μας δε γνωρίζει την αιτία που υπήρξε αυτή η επισύνδεση, αλλά αυτό το οποίο γνωρίζουμε ότι μία εισαγγελική λειτουργός αξιολόγησε ότι πρέπει να γίνει.
Αφορά περίοδο που δεν είναι αρχηγός και Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής του ΠΑΣΟΚ. Τελούσε εν αγνοία του Πρωθυπουργού και του γραφείου του Πρωθυπουργού και γι΄ αυτόν το λόγο ακριβώς ζητήθηκε και η παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ, συνεπώς μιλάμε για μία νόμιμη διαδικασία. Δόθηκαν εξηγήσεις στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και θα δοθούν και πάλι στη σύγκληση που θα γίνει.
Και αυτό που έχει πει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είναι ότι αν ζητηθεί εξεταστική επιτροπή αυτή η εξεταστική επιτροπή θα γίνει. Όπου οι εξεταστικές επιτροπές ελέγχουν το σύνολο των διαδικασιών και εκεί πέρα θα δούμε και τη νομιμότητα των πράξεων και αν υπάρχουν κενά και αν υπάρχουν ευθύνες. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για νόμιμες διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν.
Και με συγχωρείτε, θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω, επειδή βλέπω μία αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δύο στενοί συνεργάτες και Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ από τη δικαιοσύνη -όχι από τη Βουλή, η Βουλή έκανε τις προκαταρτικές επιτροπές αλλά η δικαιοσύνη έκανε τα δικαστικά συμβούλια- βρίσκονται κατηγορούμενοι στο ειδικό δικαστήριο για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και παρεμβάσεις στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτούς τους δύο Υπουργούς μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε τους έχει αναλάβει πολιτικά ο κύριος Τσίπρας και δε βοήθησε σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.
Εμείς αντιθέτως ερχόμαστε και λέμε ότι παρόλο που έχουμε τις πλειοψηφίες και παρόλο που μπορούμε να λειτουργήσουμε με διαδικασίες κυβερνητικής πλειοψηφίας ερχόμαστε και λέμε άπλετο φως σε όλα. Και αυτό το άπλετο φως θα ριχθεί».
Για τις παραιτήσεις
«Πρώτα από όλα ο κύριος Δημητριάδης ο οποίος έχει στοχοποιηθεί και έχει συκοφαντηθεί από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης και από μέσα, οδηγήθηκε σε μια παραίτηση προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία και στον πόλεμο τον οποίο γίνεται προς το πρόσωπό του, ένας από τους καλύτερους διευθυντές πρωθυπουργικού γραφείου που έχει περάσει, αλλά ο πόλεμος που γίνεται στο πρόσωπό του να μην μεταφερθεί σε ένα συνολικό πόλεμο της Κυβέρνησης.
Οπότε ήταν από την πλευρά του μια πράξη γενναιότητας την οποία δεν συναντάμε συχνά στην πολιτική σκηνή.
Το κομμάτι που σχετίζεται με τον διοικητή της ΕΥΠ και εκεί πέρα έχει έρθει η Κυβέρνηση και επισημαίνει το πολιτικό κενό το οποίο υπήρξε, είναι ότι δεν υπήρξε ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου για μια επισύνδεση νόμιμη μεν, αλλά που αφορούσε ένα συγκεκριμένο δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα Ευρωβουλευτή που μετά υπήρξε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν συνεχίστηκε η επισύνδεση.
Ο διοικητής της ΕΥΠ ακριβώς επειδή υπάγεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού θα έπρεπε να είχε ενημερώσει και δεν ενημέρωσε. Άρα εκεί πέρα αποδίδεται ευθύνη.
Προσέξτε, για να μην μπερδευόμαστε, τα στοιχεία δεν τα παίρνει ποτέ ο Πρωθυπουργός. Η διαδικασία για εθνικούς λόγους όταν γίνεται μια επισύνδεση έχει να κάνει με αξιολόγηση από εισαγγελικό λειτουργό που δεν εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο. Και μάλιστα οφείλω να σας πω μία λεπτομέρεια ότι ενώ μέχρι το 2018 αυτή η αξιολόγηση έπρεπε να γίνεται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, αυτόν που βρίσκεται στην ΕΥΠ και τον εισαγγελέα Εφετών, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τη νομοθεσία και πλέον γίνεται μόνο από έναν εισαγγελικό λειτουργό, αυτόν που είναι στην ΕΥΠ.
Υπάρχει πράξη αιτιολόγησης την οποία προφανώς δε γνωρίζουμε. Τα στοιχεία που συλλέγονται δεν δίνονται στον Πρωθυπουργό. Όταν λέμε ότι η ΕΥΠ υπάγεται όπως υπαγόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο και επί Ανδρέα Παπανδρέου και επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι υπάρχει η εποπτεία ως προς τις διαδικασίες, όχι ως προς τη συλλογή υλικών. Η συλλογή υλικών γίνεται με ευθύνη εισαγγελικού λειτουργού που δίνει την άδεια και η αξιολόγηση γίνεται από την ΕΥΠ και από τα εισαγγελικά όργανα και είναι κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε.
Κι επειδή ακριβώς η άδεια βγήκε για λόγους εθνικού συμφέροντος, για την εθνική προστασία, καταλαβαίνετε είναι ένα πολύ λεπτό θέμα και συνεπώς οι όλες διαδικασίες που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα έχουν ως γνώμονα να καταλάβουμε ότι μιλάμε για κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό και ευαίσθητο, θα δοθούν όλες οι εξηγήσεις και στο επίπεδο θεσμών διαφάνειας. Και όπως έχει πει η κυβέρνηση αν ζητηθεί και σε επίπεδο εξεταστικής επιτροπής, αλλά πάντοτε με γνώμονα ότι μιλάμε για ένα ιδιαιτέρως λεπτό θέμα».