Breaking News

Πλεύρης για εμβόλια για την Όμικρον: «Η εγκριτική φάση μέσα στον Αύγουστο, το φθινόπωρο στην Ελλάδα»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Υπουργείο Υγείας δημοσιεύει τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3:

Για την εξέλιξη της πανδημίας

«Ο κορονοϊός όπως έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί με κύματα στα οποία κινείται, αυτά τα κύματα άλλοτε είναι πάρα πολύ επιθετικά, άλλοτε λιγότερο επιθετικά.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει επιπεδοποιηθεί και βρίσκεται πια σε μία κάμψη ένα κύμα το οποίο ήταν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου. Υπολογίζουμε ότι για τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσει να υπάρχει μία πτώση των κρουσμάτων και άρα θα υπάρξει και μια ευρύτερη αποκλιμάκωση των δεικτών.

Το κύμα το τελευταίο είχε την ιδιαιτερότητα ότι έβγαλε κυρίως νοσηλείες σε απλές κλίνες, δεν υπήρξε αύξηση των κλινών ΜΕΘ. Για τους δε τους θανάτους που υπήρχε μία αύξηση είναι ξεκάθαρο πλέον και θα αποτυπωθεί αυτό και στη μελέτη που κάνει ο ΕΟΔΥ ότι υπάρχουν θάνατοι που συνδέονται απευθείας με τον covid, αλλά υπάρχουν και θάνατοι οι οποίοι καταγράφονται ως θάνατοι covid γιατί είναι θετικό το περιστατικό, αλλά είναι άλλες οι αιτίες που έχουν προκαλέσει το θάνατο, άρα θεωρούμε ότι αυτή όλη η πορεία θα συνεχιστεί με μία αποκλιμάκωση τον Αύγουστο.

Περιμένουμε ότι από το Σεπτέμβριο θα υπάρχει ενδεχομένως ένα νέο κύμα, όπως ακριβώς έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα η πανδημία, απλά η διαφορά που έχουμε συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο είναι ότι έχουμε μία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, έχουμε τα αντιϊικά φάρμακα σε ευρεία χρήση, σκεφτείτε ότι εξυπηρετούνται γύρω στις 500 αιτήσεις την ημέρα.

Έχουμε πληρέστερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, οπότε γνωρίζουμε πια την αντιμετώπιση της νόσου.

Και κυρίως ότι βλέπουμε λόγω όλων αυτών των συνθηκών ότι δεν έχουμε αυξημένη ζήτηση σε μονάδες εντατικής θεραπείας και άρα η διαχείριση περιστατικών σε απλές κλίνες είναι σίγουρα πιο διαχειρίσιμη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Για τον εμβολιασμό

«Όπως καταλαβαίνετε είναι αμιγώς μία επιστημονική κουβέντα που γίνεται, οι κατευθύνσεις οι οποίες έχουμε πάρει και οι συστάσεις που ακολουθεί και η δική μας επιτροπή εμβολιασμού αλλά και ο ECDC είναι ότι πραγματικά για τους άνω των 60 και για τις ευάλωτες ομάδες υπάρχει σημαντικό κλινικό αποτέλεσμα για να προβούν τώρα, τώρα στην τέταρτη δόση.

Για τις ευάλωτες ομάδες και τους άνω των 60 επειδή τα εμβόλια που έχουμε τώρα ως προς τη βαριά νόσηση προστατεύουν και προστατεύουν πολύ περισσότερο από ότι προστατεύει η εμβολιαστική κάλυψη χωρίς την ενισχυτική δόση, είναι σημαντικό να γίνει τώρα.

Από κει και πέρα έχει ανοίξει συνολικά η επιστημονική κουβέντα τι γίνεται για ακόμα μικρότερες ηλικίες. Υπάρχουν χώρες που έχουν πάει στο άνω των 50, υπάρχουν χώρες που έχουν επιλέξει το μοντέλο που έχουμε εμείς, δηλαδή ότι το ανοίγουμε μεν και σε άλλες ηλικίες αλλά από κει και πέρα θα πρέπει να γίνεται συνεννόηση με το γιατρό βάσει του επιδημιολογικού προφίλ του καθένα, εάν έχει όφελος να το κάνει.

Σίγουρα από το Σεπτέμβριο θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα που υπάρχουν, πιθανολογώ ότι θα υπάρξει πιο ισχυρή σύσταση για τις ευάλωτες ομάδες και ηλικιακές ομάδες, αλλά εάν αυτό μεταφερθεί σε ευρύτερο πληθυσμό ή γενικό πληθυσμό θα είναι οπωσδήποτε μία επιστημονική κουβέντα που θα την ολοκληρώσει το ECDC και ο ΕΜΑ, πιθανολογώ ότι μόλις έχουμε και επικαιροποιημένα εμβόλια ενδεχομένως να υπάρχει μία ευρύτερη κατεύθυνση, γιατί δε θα μιλάμε πια μόνο για προστασία από τη βαριά νόσηση, αλλά θα μιλάμε και για προστασία μεγαλύτερη ως προς τη μόλυνση.

Αυτή τη στιγμή η ενημέρωση που έχουμε από τις εταιρίες είναι ότι είμαστε σε δύο φάσεις, η μία φάση που είναι κατά την εκτίμηση των εταιρειών σε τελικό πια στάδιο.

Δηλαδή θα μπορέσει να δοθεί η εγκριτική φάση μέσα στον Αύγουστο για εμβόλια τα οποία είναι επικαιροποιημένα ως προς την όμικρον, δηλαδή δεν προστατεύουν μόνο από τη νόσηση και τη βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση ως προς την όμικρον και λίγο αργότερα θα συμπεριλαμβάνουν και τις παραλλαγές που τώρα κυριαρχούν την τέσσερα και την πέντε.

Οπότε εμείς πάντοτε κινούμαστε με βάση τον γνώμονα της ενημέρωσης την οποία έχουμε και γι' αυτό το λόγο έχουμε μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών μας προς το τελευταίο τρίμηνο το φθινόπωρο και μετά, όπως κι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Διότι τότε και θα χρειαστούμε όπως συμβαίνει στις λοιμώξεις αυτές να χρειάζεται τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες περισσότερα εμβόλια, αλλά θα είναι και τα πιο επικαιροποιημένα που υπάρχουν.

Από κει και πέρα γίνονται πολλές προσπάθειες και μελέτες σε άλλα επίπεδα, αλλά δεν ξέρω πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτά, δηλαδή είναι καθαρά επιστημονικό θέμα.

Για το σύστημα καταγραφής των θανάτων

«Λοιπόν, αυτό το οποίο συμβαίνει και το έχουμε πει και το έχουμε εξηγήσει, ο βασικός δείκτης είναι το euroMOMO που μετράει την υπερβάλλουσα θνητότητα. Η Eurostat αναφέρεται σε στοιχεία γενικά, το euroMOMO κάνει ανάλυση βάσει των αιτιών θανάτου.

Η χώρα μας έχει το εξής μοντέλο καταγραφής θανάτων covid: Άπαξ και ένα άτομο μολυνθεί με covid, για οποιονδήποτε λόγο αν έχει βρεθεί στο νοσοκομείο, εάν μπει σε μονάδα covid -γιατί μπαίνουν σε μονάδα covid τα περιστατικά τα οποία έρχονται και βγαίνουν θετικά, αντιμετωπίζεται η πάθησή τους είτε είναι εγκεφαλικό, είτε είναι καρδιά, αλλά μπαίνουν σε μονάδα covid-, εάν υπάρξει θάνατος και στο πιστοποιητικό υπάρχει θετικό τεστ covid τον καταγράφουμε ως θάνατο covid υπό την έννοια ότι ασχέτως αν έχει πεθάνει από κάποια άλλη αιτία από τη στιγμή που υπήρξε και ο covid είναι μία συνοδός αιτία.

Άλλες χώρες, όπως και οι περισσότερες πια της Ευρώπης, έχουν φύγει από τον ορισμό όπως τον έδινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και διαχωρίζουν τους θανάτους εάν έχουν πρόκληση απευθείας από covid ή αν απλά έχουν και covid, άρα πέθαναν από άλλη αιτία και απλά ήταν θετικοί.

Εμείς θα παραθέσουμε και αυτά τα στοιχεία, διότι ακριβώς το euroMOMO που δείχνει την υπερβάλλουσα θνητότητα.. τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Και ο ΕΟΔΥ θα παραθέσει και αυτά τα στοιχεία, γιατί εμείς θέλουμε να αναφέρονται συνολικά οι θάνατοι, αλλά το επόμενο διάστημα θα δείτε γίνεται ανάλυση στους θανάτους πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά από covid με αιτία ή ήταν και θετικοί, οι επιδόσεις ευρύτερα.

Οι επιδόσεις ευρύτερα, επειδή δεν πρέπει να ωραιοποιούμε πράγματα, συγκρίνονται πάντοτε με τις δυνατότητες που είχε και το κάθε εθνικό σύστημα υγείας. Εάν οι κλίνες ΜΕΘ λόγου χάρη από 550 γίνανε 1200 προφανέστατα καταλαβαίνετε είναι τελείως διαφορετικό από μία χώρα που είχε αυτές τις κλίνες προ πανδημίας.

Το να αναπτύξεις κλίνες αυτομάτως είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν κενά σε διαφορετικές περιοχές, είδαμε διαφορετικά ποσοστά θανάτων σε ΜΕΘ αστικών κέντρων από ΜΕΘ επαρχίας. Και ένα σημαντικό σε αυτό που σας λέω τώρα που συνδεόταν με τα στοιχεία είναι ότι όπως βλέπετε αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πίεση στις κλίνες εντατικής θεραπείας.

Οι θάνατοι λοιπόν αφορούν κυρίως πληθυσμούς οι οποίοι είχαν άλλα προβλήματα, είναι ηλικίες γιατί το ακούω κι αυτό ως επιχείρημα, "δώστε περισσότερα αντιϊικά", όλοι οι θάνατοι όπως καταγράφονται απευθύνονται σε πληθυσμό που έχει πρόσβαση στα αντιϊικά, δηλαδή μπορούν να κάνουν την αίτηση και την κάνουν την αίτηση και τη λαμβάνουν, αλλά μπορεί να είναι ηλικίες άνω των 90, άνω των 80 με πολλά συνοδά προβλήματα.

Και οφείλω να πω ότι το εθνικό σύστημα υγείας και ολοκληρώνω με αυτό, αν δούμε συγκριτικά χώρες με πολύ πιο ισχυρά συστήματα υγείας που τις κρίσιμες στιγμές ζητούσαν βοήθεια από γειτονικές χώρες, γιατί τις είχαν, εμείς δεν έχουμε και γειτονικές χώρες που μπορούν να μας βοηθήσουν, γιατί είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο το εθνικό σύστημα υγείας από το δικό μας, αντιλαμβάνεστε ότι ανταποκρίθηκε με όλες του τις δυνατότητες».

Για τον προσωπικό γιατρό

«Αυτή τη στιγμή άνοιξε η πλατφόρμα και εγγραφής γιατρών έχει ανοίξει ένα μήνα, ήδη το 25% των γιατρών που είχαν δικαίωμα να ενταχθούν έχουν ενταχθεί από ιδιώτες και μαζί με τους γιατρούς των κέντρων υγείας που έχουν ενταχθεί έχουμε αυτή τη στιγμή περί των 3 χιλιάδων γιατρών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Γι' αυτό το λόγο ανοίξαμε συνολικά τις πλατείες εγγραφής, εκτός από την Αττική, που εκεί πέρα για να το ανοίξουμε θέλουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των γιατρών, οπότε δώσαμε μία παράταση και την περιοχή του Νότιου Αιγαίου γιατί και απουσιάζουν συνολικά γιατροί, οπότε θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Η λογική είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί του πολίτη ως προς την κινητικότητά του στο σύστημα, επειδή πολλές φορές ακούω και διαβάζω και στα social media ότι με το νέο θεσμό μπορεί να περιορίσουμε την κινητικότητα, όχι, επιτρέπουμε οι πολίτες να πάνε σε όποιον γιατρό επιθυμούν, αλλά τους δίνουμε το δικαίωμα να έχουν έναν γιατρό που τον πληρώνει το κράτος, τα ποσά τα οποία δίνουμε είναι ρεαλιστικά και υψηλά για τα ελληνικά δεδομένα, ώστε οι συμπολίτες μας να ξέρουν ότι έχουν ένα σημείο αναφοράς που μπορούν να αναζητήσουν.

Η ίδια η πανδημία κύριε Ανδρίτσο μας έδειξε ένα κενό, ότι πολλές φορές οι πολίτες είχαν κάποιο πρόβλημα, δεν ήξεραν που να απευθυνθούν και πήγαιναν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα επείγοντα. Υπολογίζεται ότι το 60% των πολιτών που πηγαίνουν στα επείγοντα εάν είχαν έναν γιατρό να απευθυνθούν θα είχαν λύσει το πρόβλημα, άρα δίνουμε αυτή τη δυνατότητα, η εγγραφή είναι πολύ εύκολη.

Ακριβώς, είναι δωρεάν όλη η παροχή και το σημαντικότερο είναι και αυτό θέλω να ακούσουν οι ακροατές μας, δεν απευθυνόμαστε σε ασθενείς πια, απευθυνόμαστε και σε υγιείς πολίτες. Η λογική του θεσμού δεν είναι να εγγράφει ασθενή κόσμο, να πάει κάποιος να εγγραφεί όταν νοσήσει.

Είναι να εγγράφεται τώρα που το ακούει, να ξέρει ότι θα σχηματιστεί ένας φάκελός του που είναι και ηλεκτρονικός μάλιστα στους επόμενους μήνες, άρα θα είναι διασυνδεδεμένος σε όλα τα επίπεδα και κάποιος γιατρός θα παρακολουθεί την υγεία του και βλέποντας τις εξετάσεις που κάνει θα μπορεί να τον κατευθύνει.

Ώστε να πετύχουμε την πρόληψη που απουσιάζει από το σύστημά μας υγείας, να έχουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη με έναν γιατρό και όλα αυτά να παρέχονται δωρεάν από το κράτος ώστε ο πολίτης να τυγχάνει στον πρώτο βαθμό, στην πρωτοβάθμια και στην πρόληψη πλήρους στήριξης από το κράτος ως προς τα δεδομένα υγείας του.

Αυτή τη στιγμή όπως έχουμε ανοίξει το σύστημα πρέπει να γίνει εγγραφή σε έναν προσωπικό γιατρό, δεν απαγορεύουμε στον πολίτη να πάει, ισχύει το καθεστώς όπως ίσχυε τώρα, αν δηλαδή κάποιος έχει έναν γιατρό ο οποίος για κάποιο λόγο τελικά δεν θελήσει να μπει στο εθνικό σύστημα υγείας, εμείς του ζητάμε σε κάθε περίπτωση να γραφεί σε έναν προσωπικό γιατρό χωρίς να του απαγορεύουμε όμως την κινητικότητα.

Εάν ο ίδιος τώρα θέλει να έχει έναν γιατρό να τον παρακολουθεί, τον οποίον θα τον πληρώνει ο ίδιος, γιατί αυτός δεν θέλει να συμβληθεί από τον ΕΟΠΥΥ, εμείς θα του δώσουμε και τη δυνατότητα να είναι εγγεγραμμένος στους συμβεβλημένους ή στους γιατρούς των κέντρων υγείας.

Άλλες χώρες, όπως είναι η Αγγλία, λέει ότι αν κάποιος έχει γιατρό εκτός του συστήματος που μπορεί να παραπέμπει δεν μπορεί να κινηθεί. Εμείς βάζουμε μία υποχρέωση μόνο στους πολίτες, η μοναδική υποχρέωση είναι να εγγραφούν σε γιατρό. Εάν δεν έχουν εγγραφεί έχουν κάποια αντικίνητρα ή κάποια κίνητρα αυτοί που εγγράφονται. Δηλαδή αυτοί που εγγράφονται θα έχουν πακέτο δωρεάν εξετάσεων, μικρότερη συμμετοχή και προτεραιοποίηση στα ραντεβού.

Το τονίζω, μόνο για να εγγραφούν, όχι να χρησιμοποιήσουν κάποιον άλλον γιατρό, διότι η επικινδυνότητα αν ανοίγαμε το σύστημα συνολικά είναι τελικά να μην έμπαιναν γιατροί στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, να συνέχιζαν να παίρνουν ιδιωτικές επισκέψεις και στην πραγματικότητα ο πολίτης να μην είχε πρόσβαση σε γιατρό.

Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα σύστημα το οποίο θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά από κει και πέρα ελεύθερα μπορεί ο πολίτης να πάει να επιλέξει και το γιατρό του. Όμως εμείς του δίνουμε τη δυνατότητα της δωρεάν επιλογής».

Για την κατάσταση στα νησιά

«Και σε αυτή την κατάσταση την οποία έχουμε που έχουμε πολύ σημαντική τουριστική ροή καταλαβαίνετε ότι αντιστοίχως και οι γυναίκες και οι άνδρες του εθνικού συστήματος υγείας έχουν και παραπάνω πίεση.

Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι πριν τρεις μέρες, όχι πριν τρεις μέρες, προχθές σε συνεννόηση που είχα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ τον κύριο Παπαευσταθίου, μόνο από τις Κυκλάδες, προσέξτε τι σας λέω, μόνο από τις Κυκλάδες σε μια μέρα χρειάστηκαν να γίνουν γύρω στις 23 διακομιδές συμπολιτών μας επειδή έπασχαν από νοσήματα και έπρεπε να μεταφερθούν σε μεγάλα νοσοκομεία.

Άρα καταλαβαίνετε ότι η ένταση παραμένει πολύ έντονη και στους γιατρούς και στους νοσηλευτές και σε όλους τους ανθρώπους.

Τι έχουμε κάνει τώρα, γιατί τα νησιά έχουν δυο κεντρικά θέματα. Το ένα κεντρικό θέμα είναι άγονες προκηρύξεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως ακόμα και για την εξυπηρέτηση του κανονικού πληθυσμού γιατί δεν υπάρχει προθυμία σε διάφορα σημεία.

Και προσέξτε, όταν λέω διάφορα σημεία δεν αναφέρομαι στη Σέριφο που είπατε. Υπάρχει απροθυμία λόγου χάρη στη Ρόδο και στην Κω, σε νησιά μεγάλα που κάποιος μπορεί να ζήσει όλο το χρόνο ζώντας σε συνθήκες που θα ζούσε και σε μια μεγάλη πόλη.

Και έχουμε και το δεύτερο σημείο ότι ακόμα και εκεί που είμαστε καλά στελεχωμένοι, προφανώς άλλο είναι να εξυπηρετείς 7.000 - 8.000 άτομα το χειμώνα και άλλο αυτά να γίνονται 40.000 το καλοκαίρι.

Το πρόβλημα προσπαθούμε να το λύσουμε με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι ότι πια στους γιατρούς που μετακινούνται οικειοθελώς για τους θερινούς μήνες δίνουμε ως Υπουργείο Υγείας, επιπλέον 1500 ευρώ στο μισθό τους.

Όπως καταλαβαίνετε στην πραγματικότητα σε κάποιες κατηγορίες διπλασιάζουμε το μισθό για τους θερινούς μήνες στους γιατρούς που θέλουν να πάνε στις νησιωτικές περιοχές.

Εκεί πέρα εξαρτάται, και το λέω ευθέως κύριε Ανδρίτσο, και με τη συνεργασία που έχουμε με κάθε δημοτική αρχή. Υπάρχουν δημοτικές αρχές οι οποίες θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουν γιατρούς και μας βοηθάνε στο να έχουν κατάλυμα οι γιατροί οπότε παίρνοντας 1500 ευρώ επιπλέον και έχοντας δωρεάν τη διαμονή τους εκεί πέρα βλέπουμε ότι καλύπτονται και υπάρχει προθυμία.

Εμείς λοιπόν προσπαθούμε με τα οικονομικά κίνητρα να στείλουμε τον κόσμο. Έχουμε καλή συνεργασία, με κάποιες, με τις περισσότερες, με την συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας και σε επίπεδο Περιφέρειας και σε επίπεδο Δήμων.

Αλλά έχουμε και περιπτώσεις όπου δυστυχώς δεν μπορούμε ούτε να βρούμε καταλύματα ακόμα και αν θελήσουμε να το πληρώσουμε. Και εκεί πέρα που πάμε να κάνουμε παρέμβαση όπως έγινε στη Μήλο προσωρινά να μένουν στο χώρο του Κέντρου Υγείας, δεχόμαστε και μηνύσεις ότι κάνουμε παρεμβάσεις και αλλάζουμε τη δομή του Περιφερειακού Ιατρείου.

Είναι μια δύσκολη εξίσωση. Με τα οικονομικά κίνητρα που δώσαμε θα καλύψουμε και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο και χαράσσουμε μια συνολική πολιτική ώστε από εδώ και πέρα να υπάρχει απευθείας διασύνδεση των νησιών με μεγάλα νοσοκομεία και οικειοθελώς να μπορούν από αυτά τα μεγάλα νοσοκομεία με καλή οικονομική ανταπόκριση να μπορούν οι γιατροί όταν τους χρειαζόμαστε να πηγαίνουν».