Breaking News

Πλεύρης: «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να διαχειριστούμε τυχόν περιστατικά ηπατίτιδας» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Δείτε σημεία - όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση - από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ:

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να διαχειριστούμε τυχόν περιστατικά ηπατίτιδας

• Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε έναν ιδιαίτερο τύπο του ιού, που δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί με τις γνωστές ηπατίτιδες που υπάρχουν και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη εικόνα που έχουμε από τις άλλες χώρες, κατά βάση τα περιστατικά δεν είναι σοβαρά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σοβαρές περιπτώσεις και σε έναν μικρό αριθμό έχει χρειαστεί να γίνει και μεταμόσχευση.

• Έχουμε ενημερώσει τις επιστημονικές ενώσεις και όλα τα νοσοκομεία και μάλιστα έχουμε ζητήσει να μας γνωστοποιηθούν και τα περιστατικά ηπατίτιδας που είχαμε από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.

• Η χώρα μας είναι πλήρως προετοιμασμένη να διαχειριστεί σοβαρά περιστατικά, αν και πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να συζητάμε για αυτό αφού και παγκοσμίως είναι πάρα πολύ λίγες αυτές οι περιπτώσεις. Ωστόσο, έχουμε συμβάσεις με δύο εξειδικευμένα κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο, όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε μικρά παιδιά. Είμαστε πανέτοιμοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο και για αυτό το λόγο θέλω να ξέρουν οι γονείς- όλοι όσοι έχουμε παιδιά, και εγώ έχω παιδιά κάτω των 16 ετών- να ξέρουμε ότι παρακολουθούμε πλήρως όλες τις αναφορές που γίνονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Ενδεχομένως να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους

• Το βασικό πλαίσιο αποκλιμάκωσης των μέτρων έχει ανακοινωθεί, το έχουμε παρουσιάσει. Κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με ειδικά πρωτόκολλα και με διαδικασίες σχετικά με την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους, αυτά θα συζητηθούν σήμερα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και θα έχουμε την εισήγηση.

• Από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Αυγούστου αναστέλλεται μια σειρά μέτρων, όπως η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης και τα μετρικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στους χώρους.

• Μπορεί ενδεχομένως να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι για τον Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο. Θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα. Ως προς το κομμάτι της μάσκας δεν διαταράσσεται ούτε η κοινωνική ούτε η οικονομική ζωή. Η μάσκα είναι ένα προστατευτικό μέτρο.

• Δεν θα υπάρξει εφησυχασμός. Ακόμα και με τη μετάλλαξη που έχουμε τώρα, όταν θα μπούμε πάλι σε φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, θα υπάρξει μία λογική έξαρση η οποία θα είναι στα επίπεδα της βαριάς γρίπης που είχαμε παλιότερα.

• Δεν έχουμε τελειώσει, για αυτό δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή.

Σε αναμονή της εισήγησης του ECDC για την πορεία των εμβολιασμών

• Περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και τις εισηγήσεις από το ECDC για να δούμε πώς θα πάμε στον εμβολιασμό από εδώ και πέρα.

• Αυτό είναι ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα. Πολιτικά, όλοι θα θέλαμε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε το εμβόλιο Covid να είναι όπως το εμβόλιο της επιδημικής γρίπης και να μην χρειάζεται να καλούμε τον πληθυσμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα να εμβολιάζεται.

• Αυτό όμως είναι ένα επιστημονικό θέμα. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι εταιρίες αλλά δεν ξέρουμε αν θα είμαστε έτοιμοι να πάμε σε μια τέτοια κατεύθυνση ή αν θα χρειαστεί επιπρόσθετη δόση μέχρι να μπορέσουν οι εταιρίες να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο σενάριο.

Άμεσα οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

• Βγαίνει η προκήρυξη για 4.000 χιλιάδες νοσηλευτές καθώς και οι προκηρύξεις για 800 γιατρούς και 1000 υγειονομικούς λοιπών ειδικοτήτων. Αυτή των 4.000 νοσηλευτών ήδη τη στέλνουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών για να πάρει τη διαδικασία της έκδοσης και μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία ΑΣΕΠ.

• Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις, ούτως ή άλλως ανανεώνονται οι συμβάσεις των επικουρικών οι οποίοι σε αυτές τις προκηρύξεις θα έχουν μία πριμοδότηση λόγω της εργασιακής τους παρουσίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα το Νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

• Η πανδημία μάς έδειξε την απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τα κενά που υπήρχαν στη χώρα μας. Γι’ αυτό το λόγο την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που προβλέπει για πρώτη φορά να υπάρχει δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους τους πολίτες, στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Αυτός ο γιατρός θα είναι η πρώτη μας επαφή που θα ενημερώνει τον προσωπικό μας φάκελο και θα είναι- να το πούμε απλά- το τηλεφώνημα που θα μπορούμε να κάνουμε σε έναν γιατρό, ο οποίος θα έχει την πλήρη εικόνα μας σε ό,τι και να συμβεί και θα μπορεί να μας κατευθύνει.

• Για πρώτη φορά θα δώσουμε τη δυνατότητα με επιπλέον αμοιβή σε όσους υπηρετούν στις πρωτοβάθμιες δομές, δηλαδή όσοι είναι στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ και οι οποίοι παίρνουν μισθό, να έχουν επιπλέον χρήματα για να εγγράφουν και οι ίδιοι τους πολίτες στο σύστημα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να καλύψουμε συνολικά όλο τον αριθμό των γιατρών που απαιτείται.

• Ο κάθε γιατρός, βάσει των διεθνών προτύπων, μπορεί να έχει έως 2000 ασθενείς.

• Τα περισσότερα κενά συνήθως παρουσιάζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου χρειαζόμαστε την παρουσία περισσότερων ιδιωτών και στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές όπου εκεί θα δοθεί η δυνατότητα στον προσωπικό γιατρό να ασκεί ιατρική και μέσω τηλεϊατρικής που θα πληρώνεται περισσότερο.

• Το μοντέλο είναι ότι θα έχουμε εγγραφή των πολιτών άμεσα, δηλαδή από τα τέλη Μαΐου να αρχίσουν οι εγγραφές. Ο στόχος μας είναι προς τα τέλη του χρόνου να έχουμε πλήρη εφαρμογή του μοντέλου.

• Για να πετύχει αυτό το μέτρο πρέπει αφενός ο πολίτης να καταλάβει ότι είναι σημαντικό για τον ίδιο, και μάλιστα από τη στιγμή που δεν θα έχει καμία επιβάρυνση, να εγγραφεί σε έναν προσωπικό γιατρό ώστε να μην κινείται- με συγχωρείτε θα πω τη λέξη- «αυθαίρετα». Δηλαδή αύριο το πρωί αισθάνεται έναν πόνο, να μην πηγαίνει στον φαρμακοποιό ή στο νοσοκομείο, αλλά να ξέρει ότι θα μιλήσει με έναν συγκεκριμένο ιατρό ο οποίος θα του πει πού πρέπει να πάει και τι να κάνει. Αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος που έχει μια οικονομική άνεση αυτό το πράγμα θα το λύσει. Θα πάει να πληρώσει μια επίσκεψη. Ένας συμπολίτης μας, όμως, που βρίσκεται σε μια πίεση θα αναγκαστεί να πάει στο νοσοκομείο τη στιγμή που ενδεχομένως να μην υπάρχει λόγος ή να σας το πω και αλλιώς, μπορεί ο λόγος να είναι τόσο σημαντικός που αν ενημερωθεί ο προσωπικός του γιατρός να κινήσει τη διαδικασία για να πάει πιο γρήγορα γιατί μπορεί να πρόκειται για έκτακτο περιστατικό.

• Στόχος μας είναι και ο γιατρός να πληρώνεται με βάση τους ασθενείς που θα εγγράφει, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να βλέπουμε και την αποδοτικότητα. Μέχρι στιγμής, υπήρχε ένα μοντέλο μισθού με αποτέλεσμα όταν έχεις ένα μισθό να σε συμφέρει να βλέπεις όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο γίνεται».