Αναστολή Covid pass από την 1η Μαΐου - Μ. Γκάγκα: «Μάσκες στους εσωτερικούς χώρους» - Η ηπατίτιδα στα παιδιά (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (28/4) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:
- Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
- Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
- 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
- 1 rapid τεστ (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις σπο το υπουργείο Παιδείας.
Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.
Αναστολή Covid pass από την 1η Μαΐου.https://t.co/hjMjo8oxKm
— ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (@YpYgGR) April 28, 2022
Κατά την ενημέρωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε:
«Εξακολουθούμε να φοράμε τις μάσκες. Η Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα κάνει πάλι ισχυρή σύσταση για μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν χρειάζονται μάσκες στους εξωτερικούς.
Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες εσωτερικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους.
Μειώνονται τα rapid τεστ από 2 σε 1 για τους εργαζόμενους και επίσης σταματούν για τους φοιτητές γιατί σταματάει το Covid Pass από 1ης Μαΐου. Σταματούν, λοιπόν, τα rapid test για τους φοιτητές και σταματούν τα self-test για τα παιδιά στα σχολεία.
Γίνονται μόνο rapid test την 1η και την 4η ημέρα, αν παρατηρηθεί κρούσμα. Αλλά σε αυτό το σημείο να πω ότι φαίνεται πως τα κρούσματα στα παιδιά πέφτουν πάρα πολύ, όπως πέφτουν συνολικά τα κρούσματα, αλλά στα παιδιά είναι ακόμη μεγαλύτερη η πτώση.
Για την ηπατίτιδα στα παιδιά
Να πω δυο λόγια για την ηπατίτιδα που φαίνεται ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους γονείς. Καταρχάς να πω ότι η ηπατίτιδα είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά. Πριν τα εμβόλια τη βλέπαμε πάρα πολύ συχνά και σε παιδιά και σε μεγάλους, κυρίως η ηπατίτιδα Α, που είναι η πιο ήπια από όλες, αλλά και όλες τις άλλες ηπατίτιδες. Με τον εμβολιασμό βλέπουμε λιγότερα περιστατικά, αλλά σίγουρα τα νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές βλέπουν ηπατίτιδες κάθε χρόνο σε παιδιά. Αυτοϊώνται τις περισσότερες φορές, δεν προκαλούν προβλήματα. Σπάνια έχουμε προβλήματα με το ήπαρ στα παιδιά και νομίζω ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε, αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία.
Να πω ότι υπάρχουν οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους από τις παιδιατρικές εταιρείες. Υπάρχει συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, υπάρχει σαφώς επιδημιολογική επιτήρηση. Δεν θα χρειαστεί κάτι, αλλά εάν χρειαστεί είμαστε απολύτως έτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει.
Να πω, επίσης, στους γονείς ότι είναι σημαντικό πάντα το πλύσιμο των χεριών πριν φάμε καθώς αυτός είναι ο σημαντικότερος τρόπος με τον οποίο γίνονται οι μολύνσεις.
Επίσης, αυτά τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο, δεν φαίνεται να συνδέεται το ένα με το άλλο, άρα δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο μολυσματικό κομμάτι. Επομένως, μη φοβόσαστε να παίξουν τα παιδιά σας ή να δουν φίλους. Αυτό είναι σημαντικό, αυτό έχουμε δει μέχρι τώρα από τις μελέτες.
Άρα, παρακολουθούμε τα παιδιά, αν έχουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, ελέγχουμε τα ούρα τους αν αρχίσουν και χρωματίζονται πιο πολύ, μιλάμε με το γιατρό και αν χρειαστεί μιλάμε με τα νοσοκομεία.
Είναι ήδη προγραμματισμένος όλος ο έλεγχος για τους ιούς και θα ήθελα να μην ανησυχείτε. Και να σας πω ότι οτιδήποτε χρειαστεί είμαστε εδώ, υπάρχει πλήρες πρόγραμμα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα».