Θάνος Πλεύρης: «Η εισήγησή μου είναι η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους υγειονομικούς να είναι μόνιμη» (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Δείτε σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
«Παραμένει η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι λογικό να παραταθούν τα μέτρα για άλλη μια εβδομάδα.
Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή και υπάρχει έντονος προβληματισμός και στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και στο επίπεδο των επιστημόνων. Από τη μια πλευρά βλέπουμε την αποκλιμάκωση, η οποία έρχεται και σε μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχαμε υπολογίσει- δηλαδή φαίνεται, αν και κανένας δεν ξέρει πώς θα πάει, ότι η κορύφωση της «Όμικρον» έγινε σε νωρίτερο στάδιο, περιμέναμε δηλαδή ότι αυτή την εβδομάδα που διανύουμε θα έχουμε τα πολλά κρούσματα, όμως από την άλλη πλευρά, επειδή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και από τη «Δέλτα», δηλαδή φανταστείτε ότι ενώ στην κοινότητα είναι 90% «Όμικρον» και 10% «Δέλτα», οι νοσηλείες είναι μοιρασμένες, εδώ βλέπουμε και τους θανάτους και τις διασωληνώσεις και την κατάληψη απλών κλινών. Άρα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει και συνεπώς είναι λογικό, προκειμένου να παρακολουθήσουμε όλο το φαινόμενο να υπάρξει παράταση των μέτρων.
Θα περιμένουμε βέβαια την εισήγηση των Ειδικών, αλλά πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες, να κλείσουμε 20, 25 ημέρες με αυτά τα μέτρα, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας και ενδεχομένως μετά από μια εβδομάδα, γιατί για μια εβδομάδα θα ισχύσει η παράταση αν αποφασιστεί, να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν μπορούμε να πάμε σε αποκλιμάκωση.
• Απολύτως προσωρινό το μέτρο για το Παίδων Πεντέλης. Ενισχύουμε το Νοσοκομείο με προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στο Παίδων Πεντέλης, αυτό το οποίο έγινε και το γνωρίζετε πλέον, είναι ότι σταμάτησε η απογευματινή – βραδινή του εφημερία που ήταν 2 φορές την εβδομάδα: Δευτέρα και Πέμπτη και ανά 15 μέρες Κυριακή.
Το συγκεκριμένο Νοσοκομείο εφημέρευε μαζί με τα άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία. Υπήρξε αρχικά ένας φόβος των εργαζομένων, ότι επίκειται υποβάθμιση του Νοσοκομείου με ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα γίνει μόνιμο.
Τους έχω διαβεβαιώσει ότι όλο αυτό το επιχειρησιακό πλαίσιο λειτουργίας θα διαρκέσει το πολύ 6 εβδομάδες, προκειμένου να γίνουν εμβολιασμοί στις ηλικίες 5 – 11. Άρα, το αργότερο μετά τις 6 εβδομάδες το Νοσοκομείο θα επιστρέψει πλήρως στη λειτουργία και στην κανονικότητά του.
Είναι ένα νοσοκομείο πάρα πολύ χρήσιμο με πολύ σημαντικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο σεβόμαστε. Ήδη έχουν γίνει ήδη 57 προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν άλλες 13 προσλήψεις, οι οποίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Ενδεχομένως να καταφέρουμε το Νοσοκομείο να επιστρέψει στην κανονικότητα και σε διάστημα μικρότερο των 6 εβδομάδων, αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στις ηλικίες 5-11.
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό φέρνει κάποιες δυσκολίες στους εργαζόμενους αλλά και στους συμπολίτες μας που μένουν στα βόρεια προάστια, γιατί θα πρέπει αυτές τις συγκεκριμένες εβδομάδες, εάν συμβεί κάτι, να πάνε στα άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά είναι ένα μέτρο απολύτως προσωρινό.
Οι παράγοντες που οδήγησαν το τελευταίο διάστημα σε μεγαλύτερο αριθμό θανάτων
Αν δούμε το θέμα των θανάτων από COVID, θα το δούμε στη συνολική του έκταση, γιατί η χώρα μας είναι σε διαφορετική κατάσταση από αυτή που υπάρχει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Στο σύνολο, λοιπόν, αυτή τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στους θανάτους σε πολύ χαμηλότερη θέση συγκριτικά με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πιο προηγμένα συστήματα υγείας.
Το διαφορετικό στοιχείο, που υπήρξε το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, είναι ότι σε εμάς ήρθε με πολύ μεγάλη ένταση το 4ο κύμα με την παραλλαγή «Δέλτα», κάτι που δεν συνέβη με την ίδια ένταση σε άλλες χώρες. Αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα, δυστυχώς, είναι συμπολίτες μας κατά βάση ανεμβολίαστοι, το 84% των διασωληνωμένων δεν έχει κάνει το εμβόλιο, οι οποίοι είναι θύματα του τελευταίου διαστήματος της «Δέλτα», η οποία είχε μία τρομακτική νοσηρότητα.
Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ότι η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους τρεις μήνες, κατάφερε να φτάσει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ποσοστά εμβολιασμού.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, που εφαρμόστηκαν τα μέτρα υποχρεωτικότητας, από το 67% έχουμε φτάσει στο 82%. Αλλά αυτές οι 15 μονάδες προστέθηκαν προοδευτικά με αποτέλεσμα πολλοί από τους συμπολίτες μας, που τώρα πεθαίνουν και ήταν διασωληνωμένοι ή βρίσκονταν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για πάρα πολλές ημέρες, να μην είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Και το τρίτος παράγοντας είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουμε την κουβέντα. Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ είναι διαχρονικό, υπήρχε και στην προ πανδημίας περίοδο.
Μπορεί να υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ και να έχουμε πλέον 1300, μοιρασμένες για Covid και non Covid περιστατικά, αλλά πρέπει να δούμε συνολικά την παρεχόμενη υπηρεσία στη χώρα μας, ειδικά σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία που το ποσοστό θνητότητας είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με άλλα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.
Ήταν ένα διαχρονικό πρόβλημα, που δεν αφορά μόνο την Covid, αλλά το σύνολο των ασθενειών και για αυτό το λόγο και με τον κύριο Ζαούτη από τον ΕΟΔΥ, αλλά και στο Υπουργείο με τον Γενικό Γραμματέα τον κύριο Κωτσιόπουλο και την Αναπληρώτρια Υπουργό την κυρία Γκάγκα, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο, βλέποντας πώς είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, προκειμένου να έχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.
Βεβαίως να ξεκαθαρίσουμε ότι οι γιατροί και νοσηλευτές είναι στην πρώτη γραμμή, δίνουν τον αγώνα και τους σεβόμαστε, αλλά από εκεί και πέρα θέματα υποδομών, που μπορεί να υπήρχαν σε περιφερειακά νοσοκομεία, πρέπει να βελτιωθούν και αυτό είναι το σχέδιο και της Κυβέρνησης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σχέδιο για το νέο ΕΣΥ
Το σχέδιο θα αποτυπωθεί ανά Περιφέρεια. Όταν υπάρχει ένα νοσοκομείο, το οποίο παρέχει όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναβαθμισμένες, δεν τίθεται θέμα αλλαγών. Δεν θα κλείσει καμία δομή, δεν τίθεται θέμα να κλείσει δομή. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να βλέπουμε ποιο νοσοκομείο θα έχει τις κεντρικές, βασικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που είναι γύρω-γύρω, στα 20, 25 χιλιόμετρα, να κρατήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα. Και πάλι θα λειτουργούν σε επίπεδο νοσοκομείου, αλλά θα υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων για τα πολύ δύσκολα περιστατικά στο κεντρικό νοσοκομείο.
Θα λάβουμε υπόψη τη γεωγραφία, θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία και δεν θα κλείσει καμία δομή.
Έχουμε 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό στη συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του θα δοθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Βάζουμε μπροστά- έχει ξεκινήσει, αλλά λόγω της πανδημίας υποχρεωτικά υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις- το διαχειριστικό πλαίσιο για το νέο ΕΣΥ, το πρόγραμμα το οποίο είχε η Νέα Δημοκρατία, ώστε να αναβαθμιστούν συνολικά όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
Όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, στην ΠΦΥ, στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ.
Η εισήγησή μου είναι η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους υγειονομικούς να είναι μόνιμη
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών έχει τώρα προσωρινά χαρακτηριστικά. Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι της 31 Μαρτίου.
Αν πάρουμε απόφαση, ο υγειονομικός που δεν εμβολιάζεται να θέτει τον εαυτό του εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτό είναι μία κεντρική κυβερνητική απόφαση. Η δική μου εισήγηση είναι ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και άρα όποιος δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό να μην μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ.
Δεν είναι τελική απόφαση. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία της πανδημίας. Αλλά επειδή μου αρέσει να μιλώ με ειλικρίνεια στον κόσμο, αναφέρω ότι το βασικό σχέδιο, το οποίο εξετάζει το Υπουργείο Υγείας και εισηγείται, είναι το θέμα της υποχρεωτικότητας σε μόνιμη βάση.»
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ 1 - Δελτία Τύπου - Υπουργείο Υγείας https://t.co/uKmSNH8Hg9
— ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (@YpYgGR) January 19, 2022