Γ. Οικονόμου για πανδημία, στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ηλεκτρικό ρεύμα και ενίσχυση ανέργων (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Κατά τη σημερινή (Πέμπτη 11/11) εισαγωγική τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε:
«Για τις Φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία
Πριν από λίγο δημοσιεύθηκαν οι Φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 201-2022-2023 για τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, 7,1% που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από το μέσο όρο που είναι 5% και σημαντικά αυξημένος από τις καλοκαιρινές της προβλέψεις. Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,1% σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο που είναι στο 4,3%. Για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6% επίσης αυξημένος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που θα είναι στο 2,4% για την Ευρωζώνη.
Ταυτόχρονα οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας θα έχει το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ενώ θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν την δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δικαιώνουν την μεταρρυθμιστική μας πολιτική, επιβεβαιώνουν -για μια ακόμη φορά- ότι η Ελλάδα αλλάζει, αλλάζει επίπεδο με μια πολιτική που δίνει αποτελέσματα και που διαμορφώνει σταθερές βάσεις προκοπής και ευημερίας για όλους τους Έλληνες.
Για την πανδημία
Η έξαρση της πανδημίας αφορά όλο το βόρειο ημισφαίριο και όχι μόνο την Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της δυναμικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων, η χώρα μας εξακολουθεί την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, με την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία να είναι πλήρως λειτουργικές, χωρίς να έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορονοϊό.
Η βασική, η ασφαλέστερη, η αποδοτικότερη οδός περιορισμού των κρουσμάτων, αλλά και των συνεπειών της ασθένειας είναι όπως έχουν καταλήξει όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες ο εμβολιασμός.
Η Κυβέρνηση μας, με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές:
Πρωτ’ απ’ όλα έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα και ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς.
Εφαρμόζονται -σε συνεννόηση με τους ειδικούς- μια σειρά από μέτρα και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχου της τήρησής τους.
Ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη -τη λεγόμενη αναμνηστική- δόση. Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά: Από έρευνες που έχουν γίνει και δημοσιεύονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και από τα καθημερινά στοιχεία των νοσοκομείων μας προκύπτει ότι 9 στους 10 νοσηλευόμενους σε Μ.Ε.Θ. είναι συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πού μεγάλη και αυξημένη πίεση. Το πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζει τη χώρα -όπως είχε συμβεί και σε άλλες φάσεις όξυνσης της πανδημίας στο παρελθόν- ως μια Υγειονομική Περιφέρεια.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. μέχρι σήμερα -και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική ενισχύεται και συνεχίζεται- 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη από τον ιδιωτικό τομέα και 206 στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη και άλλες 150 στη Λάρισα για άλλα περιστατικά. Στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. βρίσκονται και οι Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα. Στη Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεση κλινών του ιδιωτικού τομέα στο Ε.Σ.Υ. αν παραστεί ανάγκη.
Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα συνεχιστεί η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους προκειμένου να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ. με ιδιώτες γιατρούς. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το Ε.Σ.Υ..
Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, που δεν έχει μόνο υγειονομικές διαστάσεις. Η Κυβέρνηση μας, με ένα ισορροπημένο στρατηγικό σχέδιο, προσπαθεί να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες και να διασφαλίσει τη ζωή σε κάθε έκφανσή της.
Νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο
Η Κυβέρνηση μας ήταν από τις πρώτες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έλαβαν μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή. Μετά την πρώτη επέκταση των μέτρων, προχωρήσαμε χθες και σε μια ακόμη, που αφορά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση, αφορά επιχειρήσεις, καθώς και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνουν τα εξής:
-Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh.
-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.
-Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, προβλέπεται η αναστολή της χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, θα δουν μια μείωση στο λογαριασμό τους που θα κυμαίνεται από τα 20 έως τα 40 ευρώ τον μήνα.
-Αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών (από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022) η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης, καθώς και λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης. Οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ.
Συνολικά οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν για αυτή την ενίσχυση σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και καταναλωτές ξεπερνά τα 620 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021.
Το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό, οι κλυδωνισμοί που αρχικά προκάλεσε η πανδημία-δυστυχώς- προχωρούν και σε άλλες μορφές βίου, όμως η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανατιμήσεις. Ανησυχεί για τις ανατιμήσεις αυτές τις βιώνει και δεν μπορούμε να τις προσπερνάμε. Οφείλουμε ως Κυβέρνηση με μετρημένες πολιτικές, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα να στηρίξουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και αυτό κάνουμε.
Ενίσχυση ανέργων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.
Ο Πρωθυπουργός έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι βασική φιλοσοφία της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι να έχει αντίκρισμα σε όλους τους Έλληνες και να μην αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο. Έτσι με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ψηφίζεται σήμερα γίνονται πράξη οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. για τους νέους, τους ανέργους και την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων, καθώς και ρυθμίσεις για οφειλές που προέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας.
Πρώτον: Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», για την ένταξη -για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας- νέων ηλικίας 18-29 ετών. Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες κάθε πρόσληψη πλήρους απασχόλησης νέου χωρίς εργασιακή εμπειρία με το ποσό των 1.200 ευρώ που επιμερίζεται για έξι μήνες μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, που θα απευθύνεται σε φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, με την επιδότηση να μειώνεται στο μισό.
Δεύτερον: Επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 κατά 50.000 θέσεις το πρόγραμμα των αρχικά 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θεσπίστηκε ως μέτρο για την ανάσχεση των παρενεργειών της πανδημίας.
Τρίτον: Διπλασιάζεται για το Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η καταβολή θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου.
Τέταρτον: Δίνεται η δυνατότητα για οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας να ενταχθούν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή των 72 δόσεων.»