Παπαευαγγέλου: «Οι Κινητές Μονάδες θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους - Υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών» (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (16/9), η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε:
Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται καθώς όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της χώρας θα κάνουν δύο τεστ κάθε εβδομάδα.
Ταυτόχρονα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουνε ένα με δύο rapid test κάθε εβδομάδα ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας τους.
Παράλληλα οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους που προσέρχονται είτε λόγο συμπτωμάτων, ή κάποια παιδιά που χρήζουν επιβεβαίωσης του θετικού αυτοδιαγνωστικού τεστ.
Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας συστηματικών προληπτικών αυτοδιαγνωστικών και εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων θα έχει πιθανά σαν αποτέλεσμα την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ένα περιβάλλον με αυξημένο testing και μείωση της θετικότητας.
Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι από τις 90.000 τεστ που γινόντουσαν καθημερινά της προηγούμενης εβδομάδος, στις αρχές αυτής της εβδομάδας φτάσαμε τις 350.000 τεστ ανά ημέρα. Είχαμε δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων. Έτσι, είναι λογικό να παρατηρηθεί και μία περαιτέρω μείωση της θετικότητας στο 1,5% περίπου.
Όλοι οι δείκτες των διαγνωστικών ελέγχων παρακολουθούνται συστηματικά συνολικά, καθώς και ανά περιφερειακή ενότητα και ανά ηλικιακή ομάδα, έτσι ώστε έγκαιρα να προβλέπουμε τυχόν εξάρσεις της πανδημίας.
Έχουμε πλέον μεγάλη εμπειρία από την οικιακή χρήση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων ανά περιοχή της χώρας από τον καθηγητή κύριο Τσιόδρα, η θετικότητα των self-test συμβαδίζει με αυτή των εργαστηριακών ελέγχων ανά Περιφέρεια επιβεβαιώνοντας ότι η διενέργεια των self-test συμβάλλει σημαντικά και αξιόπιστα στην επιτήρηση της πανδημίας.
Όπως έχει πολλές φορές ήδη τονιστεί η έγκυρη διάγνωση του ασυμπτωματικούκρούσματος μέσω του self-test, προστατεύει αποτελεσματικά τόσο το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον του ασθενή, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα σημαντικό όπλο Δημόσιας Υγείας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα, τον έλεγχο δηλαδή της πανδημίας τελικά.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξάνει σταδιακά κάθε εβδομάδα συνεχώς και σήμερα το 53% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών.
Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους σταθερά αφορούν στο 20% με 21% του συνόλου των κρουσμάτων από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Λόγω του αυξημένου συστηματικού ελέγχου στα πλαίσια λειτουργίας των σχολείων, καθώς και της αύξησης της κινητικότητας των παιδιών, όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, ενδέχεται να παρατηρηθεί μια αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα δεδομένα, η χρήση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μικρούς μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς πριν λίγες μέρες, είχε σαν αποτέλεσμα τη διάγνωση 212 ασυμπτωματικών παιδιών ηλικίας 5 έως 17 ετών στην επικράτεια, ποσοστό περίπου 20% του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.
Τα δεδομένα από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία δείχνουν ότι σήμερα η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί το συχνότερο αίτιο μετάδοσης της λοίμωξης στην κοινότητα.
Κάνω λοιπόν έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους και ευάλωτους συνανθρώπους μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Άτομα με πιθανή έκθεση στον ιό, είτε λόγω εργασίας ή κινητικότητας, καλό είναι να προσέχουν ιδιαίτερα όταν επισκέπτονται ευάλωτους ή ανεμβολίαστους συγγενείς τους.
Αναφορικά με την κατανομή των κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη που συνθέτουν κάθε εβδομάδα οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας αλλά και με τα ποσοστά θετικότητας ανά Περιφέρεια που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο όπως ήδη είπε και η Υπουργός, εμφανίζουν αρκετές περιοχές όπως είναι η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Ευρυτανία, η Αργολίδα και η Ηλεία.
Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι δεν παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη.
Αυτό όμως που κυρίως εντυπωσιάζει όταν εξετάσει κάποιος την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στις διάφορες περιοχές της χώρας, είναι η απόλυτη συσχέτιση, θα έλεγα η γραμμική σχέση, που εμφανίζεται μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και του αριθμού των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 55 ετών.
Των ανθρώπων, δηλαδή, που αποτελούν την ομάδα πληθυσμού που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει βαριά και να χρειάζεται νοσηλεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, από στοιχεία αυτής της εβδομάδας, είναι η σύγκριση της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και Πιερίας, όπου και στις δυο περιοχές παρατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο τις τελευταίες μέρες.
Παρατηρούμε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 55 ετών, που έχει μια εμβολιαστική κάλυψη μόλις 40%, σε σχέση με την Αργολίδα όπου το 53% του πληθυσμού της έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Το ίδιο, όμως, ισχύει και σε περιοχές με χαμηλό σχετικά επιδημιολογικό φορτίο. Για παράδειγμα, σύμφωνα και πάλι με τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας, συγκρίνοντας την ηλικιακή κατανομή στις διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι σταθερό, βλέπουμε ότι στη Δυτική Αττική, την περιοχή με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή, μόλις 40%, έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 50 ετών, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής όπου εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
Η διαπίστωση, λοιπόν, σύμφωνα με τα δεδομένα το εμβόλιο.gov.gr ότι η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών παραμένει σταθερή και δεν αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες είναι εξαιρετικά δυσοίωνη.
Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 50 ετών και ιδιαίτερα αυτούς που είναι άνω των 65 ετών να πάνε να εμβολιαστούν, έστω και σήμερα.
Σήμερα, που πλέον όλος ο πλανήτης συζητάει για την χορήγηση της τρίτης δόσης στις ειδικές ομάδες πληθυσμού και αυτούς που εμβολιάστηκαν στις αρχές του χρόνου, πριν από αρκετούς μήνες.
Αντίθετα, αξίζει να σχολιαστεί θετικά η σταθερά αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων μας και η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών μας που ήδη ξεπερνάει το 73%.
Οι φοιτητές μας έχουν πετύχει εμβολιαστική κάλυψη παρόμοια με αυτή των ενηλίκων ηλικίας 50 με 54 ετών, δείχνοντας και κοινωνική ευθύνη αλλά και την αγωνία τους να επιστρέψουν στα Πανεπιστήμια και στις αίθουσες διδασκαλίας.
Παρατηρούμε μια σταθερή αποκλιμάκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων στην επικράτεια να ανέρχεται στους 2.172 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνονται. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε στις 207 εισαγωγές ανά μέρα, όμως το 68% των νοσηλευόμενων αφορά σε ασθενείς ηλικίας άνω των 55 ετών, υποστηρίζοντας την έκκληση που κάνουμε για άμεσο εμβολιασμό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού, αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά, παρουσιάζει μια σταθεροποίηση.
Σύμφωνα με τις νοσηλείες στη χώρα μας το RT υπολογίζεται στο 0,84, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα σταθερό αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, εδώ που είμαστε και τώρα, περίπου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Επιλέγουμε λοιπόν να προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες με μία διαφορετική φιλοσοφία πια, επιστρέφοντας σταδιακά στις δραστηριότητές μας, με κύρια όπλα για την προσωπική μας, για την ατομική μας προστασία, τον εμβολιασμό μας, αλλά και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας για όσο χρόνο ακόμα η πανδημία συνεχίζει να είναι εδώ.»
Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.