Αστυνομική επιχείρηση διεθνικού χαρακτήρα για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών (video+photos)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση διεθνικού χαρακτήρα, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από κοινού με τις Αρχές της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, υπό τον συντονισμό της Eurojust και τη διαρκή συνδρομή της Europol.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις χώρες συνελήφθησαν 14 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και βασικά στελέχη της.
Στη χώρα μας, συνελήφθησαν 5 μέλη ενώ διαπιστώθηκε η διακίνηση περισσότερων από 350 αλλοδαπών σε τουλάχιστον 56 υποθέσεις παράνομων μεταφορών.
Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε περισσότερα από 700.000 ευρώ, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης στη χώρα μας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:
«Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση διεθνικού χαρακτήρα, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τις Αρχές της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στη χώρα μας.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε προχθές (21-07-2021) σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ουγγαρία, κατά την οποία συνελήφθησαν, με εθνικά και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, συνολικά 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Στη χώρα μας η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ την προανακριτική έρευνα συνέδραμαν η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, Σουφλίου, Φερών, Ιάσμου, Τυχερού, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας, τα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, κατά την ημέρα της επιχείρησης συνέδραμε επιχειρησιακά και κλιμάκιο της EUROPOL στην Ελλάδα. Παράλληλα, επιχειρησιακή υποστήριξη το τελευταίο χρονικό διάστημα παρείχαν και οι διωκτικές Αρχές της Ουγγαρίας.
Όπως προέκυψε από την έρευνα στη χώρα μας, η οργάνωση από τον Ιούνιο του 2019 εμπλέκεται σε τουλάχιστον 56 περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών, για τις οποίες συνελήφθησαν 35 οδηγοί διακινητές, 355 παράνομοι μετανάστες και κατασχέθηκαν 55 οχήματα, από τα οποία 52 ήταν οχήματα μεταφοράς και 3 συνοδευτικά οχήματα.
Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση από τις περιπτώσεις αυτές αποκόμισε περισσότερα από 700.000 ευρώ, καθώς για την πραγματοποίηση της μεταφοράς λάμβανε για κάθε διακινούμενο από 2.000 έως 2.500 ευρώ.
Ως προς τον τρόπο δράσης ( modus operandi ), η οργάνωση λειτουργούσε σε τρία στάδια, λειτουργικά αυτόνομα αλλά αλληλένδετα μεταξύ τους και συγκεκριμένα τα μέλη της :
• στη Βουλγαρία, προμήθευαν με πολυτελή αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού τα μέλη της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας,
• στην Τουρκία, προωθούσαν τους μη νόμιμους αλλοδαπούς στη χώρα μας, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ
• στη χώρα μας, χρησιμοποιούσαν τα οχήματα, με τα οποία μετέφεραν τους αλλοδαπούς και τους αποβίβαζαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης τους, ήταν η χρήση πολυτελών αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού και η ιδιαίτερα επικίνδυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά που επεδείκνυαν. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί αρνούνταν να συμμορφωθούν σε σήματα στάσης αστυνομικών και ανέπτυσσαν υψηλές ταχύτητες για να διαφύγουν τη σύλληψη, με αποτέλεσμα την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, ορισμένα από τα οποία σοβαρά και θανατηφόρα.
Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής (21-07-2021) επιχείρησης στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και συνεργείο αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, όπου συνελήφθησαν 5 μέλη της οργάνωσης (2 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί) και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
• 3 αυτοκίνητα και γερανοφόρο όχημα μεταφοράς οχημάτων,
• 4 πλαστά ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας,
• βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,
• ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες) και 3.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η επιχείρηση υποστηρίχτηκε πληροφοριακά από την Europol, ενώ εξειδικευμένοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού συνέδραμαν και κατά το στάδιο των ερευνών με αναλυτική υποστήριξη, ελέγχους στις βάσεις δεδομένων και τακτικές επιχειρησιακές συναντήσεις με στελέχη των Αρχών της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η επιχείρηση ενισχύθηκε με την κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων ( MOBILE OFFICE ) του Οργανισμού.
Από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) της χώρας μας και εντάσσεται στο Πρόγραμμα “EMPACT” του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην εξάρθρωση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών στη Θεσσαλονίκη.»