Breaking News

Λιχαδονήσια: Εξερευνώντας το μοναδικό ναυαγισμένο τσιμεντένιο πλοίο της Μεσογείου σε έναν επίγειο παράδεισο (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σε ένα βίντεο που ανέβασε πρόσφατα στο Youtube, η ομάδα «Up Stories» παρουσίασε πλάνα από ένα σπάνιο ναυάγιο (μόνο 2 ναυάγια τέτοιου τύπου έχουν ανακαλυφθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως σημειώνει στην περιγραφή), σε ένα φυσικό τοπίο, που παρόμοιό του συναντάς σε ελάχιστα μέρη του κόσμου. Η περιγραφή στο εντυπωσιακό βίντεο αναφέρει, επίσης:

«Το Up Stories, σε συνεργασία με την παγκοσμίως καταξιωμένη καταδυτική ομάδα "Top2Bottom" και με την υποστήριξη των προϊόντων Regina Planet που συνεισφέρουν στο έργο  του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και της δράσης του "Save the Aegean", παρουσιάζουν μια ερευνητική αποστολή στο ναυάγιο του Τσιμεντόπλοιου "PIONEER I", που βρίσκεται στα εκπληκτικά Λιχαδονήσια.

Το ναυάγιο, που αποτελεί ατραξιόν και πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται το φημισμένο αυτό σύμπλεγμα νησιών, είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο (οπλισμένο σκυρόδεμα) και όχι από ξύλο η σίδερο όπως έχουμε συνηθίσει να είναι τα καράβια στις μέρες μας.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που είχε αναπτύξει ο Γερμανικός Στρατός κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξυπηρετούσε τόσο στον χρόνο παραγωγής ενός τέτοιου είδους πλοίου, όσο και στην έλλειψη χάλυβα εκείνη την εποχή.

Το ναυάγιο του τσιμεντόπλοιου "PIONEER I" βρίσκεται στον βυθό της συγκεκριμένης περιοχής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι πληροφορίες αναφέρουν πως όταν βομβαρδίστηκε ήταν φορτωμένο με πολεμικό υλικό, το οποίο προοριζόταν για τον ανεφοδιασμό των κατεχόμενων νησιών καθώς και την αποστολή εφοδίων στα Afrika Corps. Τα τσιμεντόπλοια καθελκύονταν στην «Γερμανική σκάλα» στον Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα το ανώτερο τμήμα του ναυαγίου βρίσκεται στα 9 μέτρα βάθος και φτάνει τα 16 μέτρα.

Τα Λιχαδονήσια, ή αλλιώς οι Λιχάδες, είναι ένα σύμπλεγμα από εφτά ή και περισσότερα μικρά νησιά και νησίδες στα βορειοδυτικά της Εύβοιας. Βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο εκεί που ενώνεται ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος με τον Μαλιακό και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα. Τα Λιχαδονήσια σχηματίστηκαν κατόπιν ηφαιστειακής δραστηριότητας, ενώ μεγάλο τμήμα των νησιών βυθίστηκε από το σεισμό του 426 π.Χ.»