Breaking News

Αναλυτικά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Αναλυτικά οι δηλώσεις τους, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: 

Θα αναφερθώ σήμερα στην επικαιροποίηση των ηλικιών, στις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά ο εξελισσόμενος εμβολιασμός.

Από επιδημιολογικής πλευράς, η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού, με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης.

Προ δύο μηνών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο Covid και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία, που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν υψηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών.

Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία.

Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. Επίσης, το σκεπτικό της κάθε μεταβολής συστάσεως από την Εθνική Επιτροπή αναρτάται στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου. Επομένως, πίνακες, αριθμοί, περισσότερες λεπτομέρειες για όσους ενδιαφέρονται, θα είναι προσιτά στη σελίδα emvolio.gov.gr.

Και ας αλλάξουμε θέμα. Με αφορμή ένα τηλεοπτικό σχόλιο, θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι, ουσιαστικά να μεταφέρω, από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ξέρουμε ότι η υπογονιμότητα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Λόγω της πανδημίας υπήρξε μια αρχική αναστολή της λειτουργίας των κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέχρι να υπάρξουν δεδομένα τα οποία εγγυώνται και την ασφάλεια της θεραπείας και γενικά την όλη διαδικασία.

Ως προς τα εμβόλια, για τα οποία ακούγονται διάφορα χρονικά διαστήματα γνωρίζοντας πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος των ατόμων που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα παιδί, να τονίσουμε ότι κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας, ούτε έχει αυξήσει τη συχνότητα των αποβολών.

Οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς συστήνουν τα εμβόλια, όπως έχουμε αναφέρει και κατά την κύηση, της τεχνολογίας mRNA και ως προς τη χρονική στιγμή του εμβολιασμού και αυτών των παρεμβάσεων που γίνονται με τη μεταφορά ωαρίων ή τους δότες σπέρματος, αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι μεταξύ του εμβολιασμού και της όποιας τέτοιας ενέργειας απαιτείται ένα διάστημα μόλις 7 ημερών.

Επομένως, οι χρόνοι που αναφέρονται 2-3 μήνες δεν έχουν στην πράξη καμία ουσία. Η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συστήνει τον εμβολιασμό κατά της Covid όλων των φυσικών προσώπων που πρόκειται να ακολουθήσουν τη θεραπεία.

Σε προηγούμενη ενημέρωση είχε παρουσιαστεί η μεταβολή του εμβολιαστικού σχήματος των ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid και των εμβολίων. Επαναλαμβάνω ότι οι μελέτες και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον κύριο Δημόπουλο και την ομάδα του, και από διάφορα διεθνή κέντρα, έχουν δείξει ότι η παραμονή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση έναντι πολλών αντιγονικών στόχων του ιού, είναι μακρότερης διάρκειας από αυτήν που υποθέταμε αρχικά.

Η διάρκεια παραμονής των αντισωμάτων, σύμφωνα με μελέτες, είναι πάνω από 6 μήνες. Υπάρχουν μελέτες και για 8 και για 9 και για 12 μήνες.

Επομένως η μια δόση που συστήνουμε στους 6 μήνες μετά από την νόσηση, έχει τον χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης στην οποία προκαλείται κάθετη αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Ήταν φυσικό η υλοποίηση της μεταβολής αυτής να απαιτήσει λίγο χρόνο για τις διευκρινίσεις, την ενημέρωση και την πρακτική διαδικασία την οποία θα σας περιγράψει στην συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας, κύριος Θεμιστοκλέους.

Εγώ τελειώνοντας θέλω να πω ότι οι διακοπές, λίγες ή περισσότερες ημέρες, πλησιάζουν. Ας θυμηθούμε ότι η πολύτιμη αποσκευή για όλους μας είναι ο εμβολιασμός.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έχει διακοπές. Και δεν πρέπει να αφήσουμε καμία χαμένη ευκαιρία. Δεν επιτρέπεται. Είναι πολύ πιο σημαντικός ο εμβολιασμός από το να χάσουμε το τραίνο ή το πλοίο των διακοπών μας.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: 

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 80.000 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 6.910.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 4.260.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 40,5%, και 2.810.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, ποσοστό 27%.

Θα αρχίσω με τις παραδόσεις, Η εταιρεία Pfizer αύξησε κατά λίγο τις παραδόσεις του Ιουνίου, οπότε η συνολική παράδοση θα είναι 2.212.000 δόσεις. Επίσης, έχουμε τις παραδόσεις του Ιουλίου, που θα είναι στο 1.555.000 και τις συνολικές του τρίτου τριμήνου, δηλαδή Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, που θα είναι 4.880.070 δόσεις.

Η εταιρεία Johnson μάς έδωσε μέχρι στιγμής για το μήνα 152.712 δόσεις και περιμένουμε μια αύξηση από αυτήν την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και με δεδομένο ότι θα έχουμε ανταπόκριση από τους πολίτες, ο στόχος για το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού.

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 25-29 και μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού 93.000 πολίτες. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 11% και αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού, αυτό ανέρχεται στο 28%.

Το τελευταίο δεκαήμερο 275.000 συμπολίτες μας από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει νέα ραντεβού για εμβολιασμό και με βάση την εικόνα των παραδόσεων όπως σας την έχω αναφέρει και τα διαθέσιμα ραντεβού, την Τετάρτη 16 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 18-24 να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Με βάση αυτό, σηματοδοτείται και η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.

Δίνω κάποια στοιχεία για τους μέχρι τώρα εμβολιασμούς.

Σε σύνολο 6.858.907 εμβολιασμών, οι 4.943.682 εμβολιασμοί είναι με το εμβόλιο της Pfizer, 1.067.533 με της AstraZeneca, 685.416 από την εταιρεία Moderna και 162.276 με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σε σχέση με αυτά που έχει ανακοινώσει η κυρία Θεοδωρίδου για το εμβόλιο της AstraZeneca και το ηλιακό όριο, να προσθέσω και εγώ ότι η απόφαση αυτή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο. Τη στιγμή που έχουμε ένα χαμηλό ιικού φορτίο αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Αν αυξηθούν τα κρούσματα, κάτι που δεν θέλουμε, τα όρια αυτά μπορεί να διακυμανθούν.

Είναι μία τακτική την οποία την έχουμε δει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδείγματος χάρη στη Γερμανία, που το εμβόλιο της AstraZeneca είναι από την ηλικία 18 και άνω, αλλά η σύσταση είναι σε άλλο ηλικιακό όριο.

Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο

Να πούμε ότι, και το τονίζω αυτό, αυτό είναι σύσταση, δεν είναι απαγόρευση. Δηλαδή, αν κάποιος πολίτης επιθυμεί για λόγους υψηλού ιικού φορτίου εκεί που εργάζεται ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca αυτό επιτρέπεται και μπορεί να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης, ισχύουν αυτά που έχει πει η κυρία Θεοδωρίδου. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, θρόμβωση με θρομβοπενία ή άλλα περιστατικά θρομβώσεων τα οποία έχουν περιγραφεί στην απόφαση της Επιτροπής, θα μπορεί ο θεράπων ιατρός από την Δευτέρα 21 Ιουνίου να μπορεί να κάνει αίτηση για αλλαγή της δεύτερης δόσης.

Όλο το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής θα αναρτηθεί σε λίγη ώρα στο emvolio.gov.gr, που εξηγούνται πολύ αναλυτικά οι λόγοι της απόφασης αυτής.

Στο θέμα για τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου, η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι αυτό να γίνεται 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης και αν οι ίδιοι έχουν ραντεβού πιο πριν, τότε θα πρέπει οι ίδιοι – δεν θα γίνει αυτόματα από το σύστημα μέχρι να τελειοποιηθεί η τεχνική λύση – να ακυρώσουν το ραντεβού τους και να ορίσουν τον εμβολιασμό στους 6 μήνες μετά.

Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει, έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση εμβολίου και εκκρεμεί η δεύτερη δόση, τότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση, με βάση την απόφαση της Επιτροπής ότι αποκτάται ισχυρή ανοσία με την πρώτη δόση.

Για ασθενείς με νοσήματα υψηλού κινδύνου, δηλαδή η ομάδα Α΄, η σύσταση από την Επιτροπή είναι ότι απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου.

Τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και θα πραγματοποιηθεί μία δόση εμβολίου θα μπορούνε να αποκτήσουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στην επόμενη ενημέρωση.

Σε σχέση τώρα με τα άτομα που έχουν πραγματοποιήσει μία δόση στο εξωτερικό, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη δόση στη χώρα μας. Θα πρέπει να επισκεφτούν κάποιο ΚΕΠ, να προσκομίσουν τα πιστοποιητικά της πρώτης δόσης εμβολιασμού, θα περαστεί η πρώτη δόση στο σύστημα και θα μπορούν να προγραμματίσουν τη δεύτερη δόση είτε στο ΚΕΠ εκείνη τη στιγμή, είτε μέσω της πλατφόρμας ή τους άλλους τρόπους προγραμματισμού των ραντεβού.

Τώρα, σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με σοβαρή κινητική αναπηρία τα οποία αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, είμαστε στην τελική φάση της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού, απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Και με βάση τις παραλαβές του Johnson&Johnson αναμένεται να ξεκινήσουμε προς το τέλος του μήνα ή αρχές Ιουλίου.

Το γενικότερο σκεπτικό του προγράμματος για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό που θα ανακοινώσουμε στις επόμενες ενημερώσεις, είναι ότι σε αυτόν θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες γιατροί, όσοι από τους ιδιώτες γιατρούς θέλουν θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Θα εφοδιάσουμε με τα εμβόλια τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας και διασφάλισης ποιότητας, θα είναι όπως έχω ήδη πει το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Οι γιατροί αυτοί θα αναρτηθούν και σε αυτούς θα απευθύνονται οι πολίτες έτσι ώστε να εμβολιαστούν.

Η αμοιβή των γιατρών θα είναι από την ελληνική Πολιτεία, από το Κράτος και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση από τους πολίτες, δηλαδή ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν.