Κικίλιας: «Έχω απεριόριστο σεβασμό στις Επιτροπές των επιστημόνων - Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας» (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Έχω απεριόριστο σεβασμό στις Επιτροπές των επιστημόνων μας
Από την αρχή της πανδημίας έχω απεριόριστο σεβασμό στις Επιτροπές των επιστημόνων. Τους αφήνουμε να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους, να λαμβάνουν τις επιστημονικές αποφάσεις τους, δεν παρεμβαίνουμε. Αυτό δίνει αξιοπιστία στους επιστήμονές μας και χτίζει τείχος εμπιστοσύνης από τους πολίτες μας.
Ζήτησα από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ε.Ο.Φ. να δώσει τα στατιστικά στοιχεία, ώστε να υπάρχει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο πόσα είναι τα περιστατικά τα οποία συνδέονται ενδεχομένως με ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, από την Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια.
Και μετά ήρθε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και έδωσε οδηγίες με βάση τα δεδομένα αυτά.
Υπάρχει επάρκεια εμβολίων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Ανακοίνωσα ότι το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα στις ηλικίες 30-34 για όλα τα εμβόλια, μετά τις ηλικίες 35-39 που άνοιξαν χθες. Καθώς ξεκινάει ο Ιούνιος, θα προχωρήσουμε και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, όπως έχουμε δεσμευτεί.
Έχουμε εμβόλια για όλους. Έχουμε προαγοράσει 30.000.000 εμβόλια, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ περισσότερα εμβόλια από τον πληθυσμό τους. Αυτό έγινε για δύο λόγους.
Πρώτον, γιατί στην αγωνιώδη κούρσα της Επιστήμης και των εταιρειών να παράξουν εμβόλιο, δεν ξέραμε ποιο θα παραχθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο.
Δεύτερον, γιατί θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα ως Ευρώπη, να έχουμε εμβόλια για να μπορούμε να υλοποιήσουμε την ενδεχόμενη τρίτη επαναλαμβανόμενη δόση ή έναν νέο εμβολιασμό το 2022.
Και επίσης, αποφασίστηκε ήδη η στήριξη των πιο αδύναμων χωρών, η στήριξη των πολιτών του κόσμου που δεν μπορούν και δεν έχουν.
Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας, αρκεί οι εταιρείες να είναι συνεπείς στις παραδόσεις τους
Εάν η επιστημονική εκτίμηση ήταν ότι στο 70% των εμβολιασμών θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας, βεβαίως και μέσα στο καλοκαίρι θα το έχουμε φτάσει. Πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες θα είναι συνεπείς στις παραδόσεις τους.
Σε ουδέτερο χρόνο οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Πέρα και πάνω από όλα η Δημόσια Υγεία
Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, αυτό είναι κάτι το οποίο συζητείται. Μέσα στην κρίση, με γεμάτα τα Νοσοκομεία και με τη διπλή υποχρέωση των υγειονομικών και να εμβολιάζουν και να νοσηλεύουν, προφανώς δεν θα άνοιγε τέτοιο θέμα.
Όμως, σε ουδέτερο χρόνο μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε το Σεπτέμβριο, υπάρχει πάνω στο τραπέζι, ειδικά για δομές πρώτης ανάγκης, στις οποίες οι υγειονομικοί μας, οι επαγγελματίες υγείας έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που κινδυνεύουν.
Ο εμβολιασμός πουθενά στον κόσμο δεν είναι υποχρεωτικός. Πράγματι ο Ιταλός Πρωθυπουργός έκανε αυτή την κίνηση. Να δούμε πώς θα υλοποιηθεί,
Είμαι πάντα υπέρ της σύνθεσης και αυτό προσπάθησα και προσπαθώ να κάνω μέσα σε αυτή την τεράστια κρίση.
Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που είχε τεράστια προβλήματα, ήρθαμε και το ενισχύσαμε, το στηρίξαμε. Η δύναμή του είναι η σύνθεση των δυνάμεων, υγειονομικών, ιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού, διοικητικών. Δεν ήρθαμε να διαιρέσουμε, ήρθαμε να συνθέσουμε.
Όμως όταν πρόκειται για τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή μπαίνει πέρα και πάνω από όλα.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το οποίο πολλοί στοιχημάτιζαν ότι δεν θα αντέξει, άντεξε. Είναι εντυπωσιακό ότι πλούσιες χώρες με κραταιά συστήματα υγείας, δεν άντεξαν και κατέρρευσαν μέσα στην κρίση.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας προσπάθειας στήριξης του ΕΣΥ. Πάνω από 10.000 προσλήψεις υγειονομικών, πάνω από 1.500 ΜΕΘ, εφημερίες μαζί με ιδιωτικές Κλινικές και στρατιωτικά Νοσοκομεία, ακόμα και επιτάξεις έγιναν, ό,τι χρειάστηκε προκειμένου να αντέξει τα κύματα της πανδημίας.
Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Είναι μια παρακαταθήκη για το ΕΣΥ ότι από τις τελευταίες θέσεις που ήταν, πλέον ο κόσμος το εμπιστεύεται, το κατατάσσει δεύτερο πίσω από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Είναι μια τεράστια αλλαγή, μια μεταστροφή της αντίληψης του κόσμου για την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τα Νοσοκομεία μας αποσυμφορούνται σταδιακά
Τα Νοσοκομεία μας αποσυμφορούνται, για αυτό και σιγά-σιγά κάποιες ΜΕΘ τις μετατρέπουμε από Covid σε non Covid.
Και κάποια Νοσοκομεία και μονάδες Υγείας τα μετατρέπουμε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν και τα χρησιμοποιήσαμε αποκλειστικά για Covid. Επανέρχονται σταδιακά, ο προγραμματισμός γίνεται εβδομάδα-εβδομάδα, ανάλογα με την πίεση η οποία υπάρχει.
Παρότι είχαμε δώσει ρητή οδηγία για μέχρι 80% αναστολή των χειρουργείων, τα χειρουργεία γίνονταν κανονικά σε ένα ποσοστό ανάλογα με την πίεση σε κάθε μονάδα Υγείας.
Τώρα προφανώς θα είναι μία μάχη με το χρόνο αυτούς τους μήνες, να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που δεν είχαν κάτι έκτακτο.
Γιατί τα ογκολογικά και τα έκτακτα εξυπηρετήθηκαν όλα.
Χτίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της νέας εποχής
Χτίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της νέας εποχής. Υπάρχει αυτή η τεράστια δυνατότητα και επιτυχία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, να φέρει 6-7 φορές το σχέδιο Μάρσαλ σε σημερινά χρήματα για τα επόμενα 5 χρόνια, το RRF. Από αυτά ένα σημαντικό ποσό θα πάει στην υγεία. Επενδύσεις στην υγεία δεν είχαν γίνει 10 χρόνια λόγω κρίσης.
Ανακοίνωσα ήδη την κτηριακή, ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση όλων των δομών Υγείας, τη διασυνδεσιμότητά τους και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους.
Και φυσικά, ένα τεράστιο πρόγραμμα προσυμβατικού ελέγχου Δημόσιας Υγείας, πρόληψης για γυναίκες και άντρες, προγεννητικού ελέγχου, screening υγιούς πληθυσμού, κοστολογημένο με 1 δις ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.
Είναι η πρώτη φορά που πάμε με ένα οργανωμένο πρόγραμμα, το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», να προσφέρουμε δωρεάν εξετάσεις οριζοντίως στον πληθυσμό μας για τις κύριες νόσους οι οποίες είναι επικίνδυνες για την ζωή των ανθρώπων επί υγιούς πληθυσμού, πολύ νωρίτερα στη ζωή τους, έτσι ώστε να προλάβουμε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση των συμπολιτών μας και να μην επιβαρύνεται και η περίθαλψη.»