Πελώνη: «Το Σύστημα Υγείας πιέζεται αλλά θα αντέξει» (videos)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Δείτε σημεία της συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στην «ΕΡΤ1» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:
«Για την πανδημία
Προφανώς υπάρχει πίεση αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε να δούμε αν αυτή η αύξηση της θετικότητας που παρατηρήθηκε χθες είναι κάτι συγκυριακό, αμ δηλαδή οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω τριημέρου, συμπολίτες μας δεν έκαναν αρκετά τεστ και έσπευσαν χθες ή αν είναι κάτι άλλο που πρέπει να προβληματίσει σε βάθος χρόνου. Προφανώς, η Επιτροπή χρειάζεται περισσότερα στοιχεία στα χέρια της για να κρίνει ποια είναι η κατάσταση και ποιες θα είναι οι επόμενες αποφάσεις. Υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Δεν πρέπει, ωστόσο, την ίδια ώρα να παραγνωρίσουμε ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει. Θα ήμασταν σήμερα σε πολύ χειρότερη κατάσταση, θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους, αν δεν βρίσκονταν σε εφαρμογή. Αναζητούνται, λοιπόν, βαλβίδες αποσυμπίεσης, κάποιοι πιο έξυπνοι τρόποι για την τήρηση των μέτρων κι ένας ορίζοντας για σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων. Προφανώς δεν μπορεί ξαφνικά ν’ ανοίξουμε τα πάντα. Ό,τι γίνει, θα γίνει με μεγάλη προσοχή, σταδιακά.
Όλο το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τη μεγάλη επιδημιολογική πίεση που υφίσταται η Αττική, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Υγείας, που αφορά και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Το Σύστημα Υγείας πιέζεται, αντέχει, όμως, και θα αντέξει. Σήμερα το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και την περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σήμερα θα παρουσιάσει η Κομισιόν το δεσμευτικό της πλαίσιο για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, με το βλέμμα προς την επανεκκίνηση του τουρισμού το Καλοκαίρι. Μέσα σε αυτό το πακέτο υπάρχει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είναι μία πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Την έβαλε ο ίδιος στο τραπέζι και υιοθετείται αυτή τη στιγμή. Το πλαίσιο αυτό θα είναι δεσμευτικό. Θα γίνει, προφανώς, συζήτηση το επόμενο τρίμηνο, για να υπάρξει εφαρμογή μέσα στο Καλοκαίρι. Αυτό είναι μια επιτυχία της χώρας. Ας το αναλογιστούν όσοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να μιλήσουν για πιστοποιητικό ανικανότητας.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca
Κάποιες χώρες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν -όχι ότι σταματούν- τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, μέχρι να υπάρξουν νεότερες οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Η Ελλάδα έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι ακολουθεί τις οδηγίες του EMA. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στην ελληνική περίπτωση δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν μια τέτοια απόφαση. Χθες συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεκτίμησε και τα επιστημονικά δεδομένα από άλλες χώρες και αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των εμβολιασμών. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Προφανώς αναμένουμε την οριστική τοποθέτηση του EMA. Υπήρξε και χθες σχετική τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων παρενεργειών. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, χθες είχαμε πολύ καλή προσέλευση που έφτασε το 80% στα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Μέχρι τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς με τουλάχιστον μία δόση. Η κατάσταση θα αλλάξει και πρέπει όλοι να κοιτάμε μπροστά και να σκεφτόμαστε με αισιοδοξία.
Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν έχουμε ακούσει προτάσεις. Ακούμε μόνο νουθεσίες από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος κουνάει το δάχτυλο κάθε φορά που υπάρχει μια έξαρση κρουσμάτων ή πίεση στο Σύστημα Υγείας, ενώ την ίδια ώρα υποκινεί και υποστηρίζει διαδηλώσεις. Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι την ώρα που ζητάμε από τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα, κινήσεις συγχρωτισμού χωρίς μάσκες, όπου οι άνθρωποι φωνάζουν, ευνοούν τη διασπορά του ιού. Και την ευνοούν σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία, που η κοινωνία είναι κουρασμένη από τα περιοριστικά μέτρα και αναζητεί βαλβίδες αποσυμπίεσης. Αυτή η συμπεριφορά είναι ασέβεια απέναντι στους υγειονομικούς του Ε.Σ.Υ. που δίνουν τη μάχη, είναι προσβολή και για όλη την κοινωνία που τηρεί τα μέτρα και αναμένει να αλλάξει η κατάσταση. Και θα αλλάξει η κατάσταση, σε πείσμα της καταστροφολογίας, καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί, για να μπορέσουμε να πάμε σε άνοιγμα δραστηριοτήτων και επάνοδο -σταδιακά και με προσοχή- σε μια κανονικότητα.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι διερευνητικές επαφές, οι συνομιλίες των δύο χωρών σ’ αυτό το άτυπο τεχνικό επίπεδο, είναι εμπιστευτικές, οπότε ποτέ δεν βγαίνει κάτι για το περιεχόμενό τους. Προφανώς, είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται. Είναι αυτό που έλεγε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ότι τα προβλήματα και η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, λύνεται δια των συνομιλιών. Είναι ο πάγιος δίαυλος που έχουν οι δύο χώρες, εδώ και χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα προσέρχεται πάντα καλή τη πίστει και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το μοναδικό θέμα στο τραπέζι, είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα έχουμε και τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων που επίσης είναι ένας πάγιος δίαυλος, που ίσχυε την τελευταία διετία, αλλά είχε ατονίσει τον τελευταίο χρόνο, καθώς έγινε μόνο μία συνάντηση.
Δεν θα αμφισβητήσει κανείς ότι είμαστε σε καλύτερη φάση σήμερα, από αυτήν που ήμασταν το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο. Θυμίζω ότι στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρχε όρος για επανέναρξη των διερευνητικών, αλλά και για ομαλή συνέχισή τους. Χρειάζεται χρόνος για να χτιστεί η εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη χτίζεται με έργα και πράξεις. Έχουμε την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, στις 25 Μαρτίου, όπου θα κριθεί συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντι σε κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και έναντι θεμάτων που άπτονται της καθαρά ευρωτουρκικής ατζέντας.
Για την οικονομία
Έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διατέθηκαν 24 δισ. ευρώ το 2020 και ήδη υπολογίζονται επιπλέον 11,6 δισ. για το 2021, μετά το νέο πακέτο στήριξης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε προ ημερών από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκε από το οικονομικό επιτελείο. Η Ελλάδα έχει πάρει τα εύσημα για το πακέτο αυτό στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η δημοσιονομική ευελιξία που θα ισχύσει και το 2022 είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί επιτρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ανάπτυξη, την ανάκαμψη της οικονομίας στη μετά την πανδημία εποχή, χωρίς να υπάρχουν στενές δημοσιονομικές ισορροπίες. Και βεβαίως υπάρχει και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, το Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης -το προσχέδιο του οποίου επίσης έχει επαινεθεί ως ένα από τα πιο οργανωμένα και τα πιο συντεταγμένα που έχουν υποβληθεί στην Κομισιόν- και παρουσιάστηκε χθες στο Ecofin.»