Breaking News

Μαύρο πιπέρι: 6 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το μαύρο πιπέρι χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, ολόκληρο ή σε μορφή σκόνης, αλλά και ως καρύκευμα σε κάποια φαγητά. Μαζί με το αλάτι ενισχύουν τη γεύση των φαγητών, λίγοι όμως γνωρίζουν τα οφέλη του για την υγεία.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, διεγείρει τις αισθήσεις και τους υποδοχείς της γεύσεις και έχει θετική επίδραση σε πολλά συστήματα του σώματος. Παράλληλα, ενισχύει τον μεταβολισμό, τη σωματική και την ψυχική υγεία. Δεν αποκαλείται, λοιπόν, τυχαία ο «Βασιλιάς των μπαχαρικών».

Δείτε τα οφέλη του μαύρου πιπεριού για την υγεία:

• Πέψη: Το ακατέργαστο μαύρο πιπέρι περιέχει υδροχλωρικό οξύ που βοηθά στην πέψη στο στομάχι. Το υδροχλωρικό οξύ βοηθά στον καθαρισμό του εντέρου και μειώνει τον κίνδυνο διαταραχών του πεπτικού.

• Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και K, ενώ περιέχει επίσης θειαμίνη, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β9, ασβέστιο και χαλκό.

• Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα: Αν έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, ίσως πάσχετε από δυσκοιλιότητα. Η τακτική κατανάλωση μαύρου πιπεριού μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του εντέρου, δυσκοιλιότητας, ναυτίας και άλλων διαταραχών που οφείλονται σε βακτήρια.

• Βοηθά στην απώλεια βάρους: Το μαύρο πιπέρι σας βοηθά να χάσετε βάρος επειδή περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού λίπους και επιταχύνει τον μεταβολισμό.

• Προλαμβάνει τον καρκίνο: Πιστεύεται ότι όταν συνδυάζεται με κουρκουμά, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Το μαύρο πιπέρι περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α και καροτενοειδή, συστατικά που προλαμβάνουν τον καρκίνο και άλλες θανατηφόρες ασθένειες.

• Ωφελεί την επιδερμίδα: Μια σημαντική χρήση του αιθέριου ελαίου πιπεριού είναι για την θεραπεία και αντιμετώπιση της λεύκης. Η λεύκη είναι μια ασθένεια της επιδερμίδας, κατά την οποία περιοχές του δέρματος χάνουν την φυσική μελανίνη και γίνονται λευκές. Η πιπερίνη σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, φαίνεται να ενεργοποιεί την επιδερμίδα ώστε να παράγει μελανίνη.

Πηγή: Onmed.gr