9 Νοεμβρίου: Επέτειος της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου - Αφιέρωμα στην ΕΡΤ2 (photos)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η ΕΡΤ2, με αφορμή την επέτειο της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου (9/11/1989), τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 μεταδίδει σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση, στις 22:00, το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Μόνος στο δάσος» (Lost in the Woods), παραγωγής ΕΡΤ, και στις 23:00 την ξένη ταινία «Η σιωπηλή επανάσταση» (The Silent Revolution).
• «Μόνος στο δάσος» (Lost in the Woods) - Α΄ τηλεοπτική μετάδοση - Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στις 22:00
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Λευτέρης Φυλακτός.
Παραγωγή: ΕΡΤ 2020
Από το 1985 μέχρι το 1989, ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξίδεψε μόνος σε όλη την Ευρώπη. Με μια Minox 35mm compact camera έβγαλε 30.000 ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Σκοπός του ήταν να φτιάξει ένα βιβλίο με τους Ευρωπαίους – πίσω και από τις δύο πλευρές του «Σιδηρού Παραπετάσματος» – ενωμένους. Με την Ευρώπη χωρίς σύνορα. Έβγαλε την τελευταία του φωτογραφία στο Τείχος του Βερολίνου, μία μέρα μετά την πτώση του.
Με το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» πίστεψε ότι το σχέδιό του δεν είχε πια νόημα. Έβαλε τα αρνητικά σ’ ένα κουτί και συνέχισε τη ζωή του.
Έπειτα από 25 χρόνια, το 2014, ανακάλυψε τη φωτογραφική μηχανή και τα ξεχασμένα αρνητικά. Τον χειμώνα του 2019, στην τριακοστή επέτειο της επανένωσης, ο Πίττας επισκέπτεται το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες για να ξαναζήσει το ταξίδι, τη «νεανική του τρέλα», σε μια άλλη πλέον Ευρώπη.
Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2020.
• «Η σιωπηλή επανάσταση» (Das Schweigende Klassenzimmer / The Silent Revolution) - Α΄ τηλεοπτική μετάδοση - Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στις 23:00
Δράμα, παραγωγής Γερμανίας 2018.
Σκηνοθεσία: Λαρς Κράουμε.
Σενάριο: Λαρς Κράουμε, βασισμένο στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ντίτριχ Γκάρστκα.
Παίζουν: Λέοναρντ Σάιχερ, Γιόνας Ντάσλερ, Λένα Κλένκε, Τομ Γκραμενζ, Ντάνιελ Κράους, Μπούργκχαρτ Κλάουσνερ, Ρόναλντ Ζέρφελντ, Σίνα Έμπελ, Μίκαελ ντελ Κόκο.
Διάρκεια: 111΄
1956. Ο Κουρτ και ο Τέο, μαθητές από το Ανατολικό Βερολίνο, επισκέπτονται έναν κινηματογράφο στη δυτική πλευρά της πόλης, όπου πληροφορούνται τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν την εξέγερση στη Βουδαπέστη. Για τους δύο εφήβους, η πάλη του ουγγρικού λαού αντανακλά τη δική τους δυσφορία με το άκαμπτο καθεστώς τους.
Γυρίζοντας στο σχολείο πείθουν τους υπόλοιπους συμμαθητές να κρατήσουν ένα λεπτό σιγής ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των Ούγγρων για ανεξαρτησία από τους Σοβιετικούς.
Παρόλο που ο διευθυντής του σχολείου επιχειρεί να αποσιωπήσει το γεγονός, ο κρατικός μηχανισμός επιστρατεύει κάθε μέσο για να ανακαλύψει και να τιμωρήσει παραδειγματικά τον αντιφρονούντα υποκινητή της διαμαρτυρίας.
Ο Λαρς Κράουμε («Υπόθεση Φριτς Μπάουερ: Μυστική ατζέντα»), καταπιάνεται με μία ακόμη αληθινή ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Το τείχος δεν έχει ακόμη υψωθεί (θα χρειαστούν άλλα πέντε χρόνια), και η διέλευση από το σύνορο που χωρίζει την Ανατολική Γερμανία από τη Δυτική γίνεται με έναν τυπικό έλεγχο, αρκεί φυσικά να πείσεις τους φρουρούς για τον λόγο που επισκέπτεσαι την άλλη πλευρά.