Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Εξιχνιάστηκαν 3 υποθέσεις πoρvoγραφίας αvηλίκων μέσω διαδικτύου
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκαν 3 υποθέσεις πoρvoγραφίας αvηλίκων μέσω διαδικτύου. Συνελήφθησαν 2 ημεδαποί και σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ δικογραφία τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος ακόμη ενός ημεδαπού.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, εξιχνιάστηκαν (3) υποθέσεις πoρvoγραφίας αvηλίκων μέσω διαδικτύου, για τις οποίες σχηματίστηκαν δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος (2) ημεδαπών και δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ακόμη ενός ημεδαπού.
Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση διερευνήθηκε στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής στις γαλλικές Αρχές, για τον εντοπισμό χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος φερόταν ότι ζήτησε από αvήλικο, μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, φωτoγραφίες και βίντεο με υλικό πoρvoγραφίας αvηλίκων.
Οι άλλες δύο υποθέσεις, διερευνήθηκαν κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου κατά της Εκμετάλλευσης Παιδιών (National Child Exploitation Coordination Center) που εδρεύει στον Καναδά, σύμφωνα με τις οποίες χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, κατέχουν και διακινούν υλικό πoρvoγραφίας αvηλίκων.
Για τις δύο αυτές υποθέσεις, πραγματοποιήθηκε ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων, κατά την οποία εντοπίστηκαν τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη στη χώρα μας. Τα στοιχεία που προέκυψαν τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Ακολούθως από την προανάκριση και κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων ατόμων και οι οικιακές συνδέσεις διαδικτύου τους, ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας τους.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (4) σκληροί δίσκοι και (4) κινητά τηλέφωνα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή και των (3) ημεδαπών στις υποθέσεις. Μάλιστα, από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα στα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια των (2) ημεδαπών, βρέθηκαν πλήθος αρχείων (φωτoγραφίες και βίντεo) πoρvoγραφίας αvηλίκων, πράξεις για τις οποίες συνελήφθησαν εντός των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Σημειώνεται ότι, οι (2) ημεδαποί με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.
Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος του έτερου ημεδαπού, υποβλήθηκε με την τακτική διαδικασία στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά: 11188
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω twitter: @CyberAlertGR
• Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD»