Πέτσας για ελληνοτουρκικά, αναδρομικά των συνταξιούχων και κορονοϊό (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τον κορονοϊό και την οικονομία μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη σημερινή (30/7) εισαγωγική τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του, όπως δημοσιεύονται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:
«Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά
Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Και αναδείξαμε τόσο τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, να καταρτίσει κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, εναντίον της γείτονος σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών ενεργειών της. Με οδηγίες του Πρωθυπουργού, έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος είχε επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.
Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είπαμε, ταυτόχρονα, ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ιδίως σε περιόδους έντασης. Είπαμε -και είναι πάγια εθνική θέση- ότι θέλουμε το διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε να υπάρξει -όπως έγινε και με την Ιταλία- οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα, με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. Απαιτείται, όμως, συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό, όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Ήδη σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Με απόφαση της Κυβέρνησης, καταβάλλονται εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους, μέσα στο 2020, τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τρεις λοιπόν λέξεις χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση: Πλήρως, όλους, εφάπαξ. Συγκεκριμένα:
- Πρώτον: Η Κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και έτσι -με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες- βάζει τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά τους.
- Δεύτερον: Καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η ρύθμιση είναι οριζόντια. Περιλαμβάνει, δηλαδή, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά, αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
- Και τρίτον: Πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό 1,4 δισ. ευρώ περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη στηρίξει πολλαπλώς τους απόμαχους της εργασίας. Συγκεκριμένα:
- Δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις, σε 500.000 κύριες και 250.000 επικουρικές συντάξεις αναδρομικά.
- Αυξήθηκαν, οι συντάξεις χηρείας, στο 70%, από 50% που ίσχυε.
- Αυξήθηκαν, οι προσωρινές συντάξεις, στο 80%, από 50%.
- Αυξήθηκαν, οι καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται, στο 70%, από 30% που ίσχυε.
- Απαλλάχθηκαν οι αναπηρικές συντάξεις από την εισφορά αλληλεγγύης.
- Ειδικά για τους αγρότες μας, θεσπίστηκε ένα γενναίο πλαίσιο 12 παρεμβάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων του Ο.Γ.Α..
Είναι φανερό, ότι η Κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της στήριξε το σύνολο των συνταξιούχων.
Και με τη χθεσινή απόφαση για τα αναδρομικά εξάντλησε όλα τα περιθώρια. Έλαβε υπόψη της την αρχή της αναλογικότητας και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Υιοθέτησε κριτήρια που αφορούν:
- Τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους,
- τη δίκαιη αντιμετώπιση των νέων συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις,
- τη στήριξη των εργαζομένων, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.
Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο, ιδίως για τις νέους μας. Λήφθηκε, επίσης, υπόψη το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού και αφετέρου από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα.
Στηρίξαμε και πρόκειται να στηρίξουμε περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που είδαν απρόοπτη κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, εξαιτίας της πανδημίας. Και παράλληλα, οφείλουμε, μετά τις συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις -όπως τόνισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός- να ενισχύσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό
Η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που οφείλεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης. Μπροστά σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση εντατικοποίησε τους ελέγχους. Συγκεκριμένα, χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 1.178 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η επέκταση την υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς άλλους χώρους. Σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων και λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ασανσέρ. Απευθύνει ταυτόχρονα ισχυρή σύσταση για την χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και μια υπενθύμιση. Αυτό το καλοκαίρι είναι αλλιώς. Λέμε όχι στο συνωστισμό. Δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι, αν αποφεύγουμε αυτή την περίοδο τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κρατάμε αποστάσεις, αλλά αγαπάμε το ίδιο, φίλους και γνωστούς, που συναντάμε μετά από καιρό. Τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.
Οικονομία
Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε παραπάνω από 100.000 ευρωπαίους συμπολίτες μας και βύθισε την Ευρώπη στη βαθύτερη οικονομική ύφεση της ιστορίας της. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι μια απλή αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση. Σπάει ένα πολιτικό ταμπού. Γιατί η κυοφορία τόσων μηνών διαπραγμάτευσης γέννησε ένα Ταμείο 750 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του κοινού προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γέννησε δηλαδή νέα ευρωπαϊκά όπλα. Και η Πατρίδα μας, ισότιμα, μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη δύναμη πυρός. Για να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την κρίση. Για να πετύχουμε δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και ανάταση της κοινωνίας. Για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Η οικονομική δύναμη πυρός που παρέχουν το Ταμείο Ανάκαμψης και το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου, αθροίζεται σε περίπου 72 δισ. ευρώ. Περίπου 19 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις, 13 δισ. δάνεια και σχεδόν 40 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027. Και βέβαια, οι όροι εκταμίευσης είναι ίδιοι και για τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τους πόρους αυτούς δεν θα τους σπαταλήσουμε, θα τους επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Αποτελεί, λοιπόν, μείζονα πρόκληση, και συνάμα ιστορική ευκαιρία, να διαμορφώσουμε ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Να θεμελιώσουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες. Να αναπροσαρμόσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας στις ανάγκες της εποχής που έρχεται και να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που υποσχεθήκαμε στους Έλληνες με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Να μειώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, που έβαζαν φρένο στην πραγματική οικονομία και τροφοδοτούσαν την παραοικονομία. Να φέρουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς.
Σημαντικό ρόλο στο σχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε, θα έχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες οι οποίες αποτελούν και εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε ήδη τις προτάσεις και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Έτοιμοι να ακούσουμε, το επιστημονικό δυναμικό της Πατρίδας μας, τους παραγωγικούς φορείς, τον κόσμο της εργασίας, τις πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να καταθέσουν συγκροτημένες προτάσεις και, βεβαίως, τις κατευθυντήριες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε μία συνεκτική εθνική πρόταση, την οποία και θα καταθέσουμε προς έγκριση στα ευρωπαϊκά όργανα. Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεράσουμε οι Έλληνες ενωμένοι την πρωτοφανή φετινή κρίση. Για να αναγεννηθούν οι προσδοκίες των πολιτών. Για να θεμελιωθεί η πορεία που οραματιζόμαστε για μια καλύτερη Ελλάδα.»