Breaking News

Αναλυτικά η ενημέρωση για τον κορονοϊό: 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας είναι 2.834, καθώς σημειώθηκαν 15 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Επίσης, ένας ασθενής κατέληξε, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 163.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον παθολόγο - λοιμωξιόλογο, διευθυντή του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου:

«Η πανδημία του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 συνεχίζεται σε όλο το κόσμο. Το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 4.730.000 και οι θάνατοι επίσης έχουν ξεπεράσει τις 310.00 παγκόσμια. Αυτοί που ανέρρωσαν πλήρως είναι περίπου 1.800.000.

Οι χώρες με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο, Ρωσία, 282.000, Ισπανία 277.000, Ηνωμένο Βασίλειο 240.000 και Βραζιλία 233.000 περίπου.

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους είναι επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 90.000, Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν 33.500, Ιταλία 31.700, Γαλλία 27.700 και Ισπανία 27.600 περίπου.

Σήμερα ανακοινώνουμε 15 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 2.834, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες, 616, δηλαδή το 21,7%, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.466 κρούσματα, δηλαδή το 51,7% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 9, δηλαδή το 40,9%, είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και συνολικά 163 θανάτους στη χώρα. 46, το 28,2%, ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 128.525 κλινικά δείγματα.

Όπως παρατηρούμε, ο ιός συνεχίζει να απασχολεί όλες τις κοινωνίες του κόσμου και όλοι προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις εφαρμόζοντας σε άλλοτε άλλο βαθμό περιοριστικά και άλλα μέτρα.

Στη χώρα μας, αφού εφαρμόστηκαν, με σημαντικές θυσίες, τα μέτρα που όλοι γνωρίζετε, βρισκόμαστε στη φάση της σταδιακής άρσης, που απαιτεί επίσης πολλή προσοχή από όλους μας.

Η μείωση των κρουσμάτων εν γένει, αλλά και των νοσηλειών σε κοινούς θαλάμους και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν σημαίνει πως ο ιός εξαφανίστηκε και πως ο κίνδυνος εξέλειπε. Βλέπετε νομίζω το τι γίνεται σε κάποιες χώρες που χαλαρώνουν υπερβολικά.

Η νόσος από ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, θα βρίσκεται μαζί μας για αρκετό καιρό και για να είμαστε ασφαλείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης που όλοι γνωρίζουμε.

Θα ήθελα σήμερα να μιλήσουμε για τις ομάδες πληθυσμού που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο COVID-19, αυτές που πολλοί ονομάζουν ευπαθείς ομάδες. Και θα το κάνω αυτό, μέσα από την περιγραφή ενός περιστατικού συρροής κρουσμάτων που δημοσιεύτηκε στο υψηλού κύρους περιοδικό The New England Journal of Medicine πριν από δύο εβδομάδες.

Στο τέλος Φεβρουαρίου, λοιπόν, του τρέχοντος έτους, οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας King County στην πολιτεία Washington των ΗΠΑ, ειδοποιήθηκαν ότι μία 73χρονη που νοσηλευόταν σε ένα γηροκομείο-κέντρο αποκατάστασης, είχε μπει στο τοπικό νοσοκομείο με βήχα, πυρετό, δύσπνοια και χαμηλό κορεσμό αιμοσφαιρίνης.

Τα συμπτώματά της είχαν αρχίσει μερικές ημέρες νωρίτερα, ενώ ταυτόχρονα μερικοί ακόμα τρόφιμοι του ίδιου γηροκομείου είχαν πυρετό και συμπτώματα αναπνευστικού, που δεν εξηγούνταν με κάποια από τις γνωστές αιτίες.

Η συγκεκριμένη ασθενής είχε σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, ήπια νεφρική ανεπάρκεια και κάποιο βαθμό συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Η αναπνευστική ανεπάρκεια της ασθενούς χειροτέρευσε μέσα στο νοσοκομείο, παρουσίασε αμφοτερόπλευρη πνευμονία και αφού εστάλη δείγμα για το νέο κορονοϊό, την επόμενη ημέρα διασωληνώθηκε. Το δείγμα αποδείχθηκε να είναι θετικό για SARS-CoV-2 και παρά τις προσπάθειες της θεραπείας, η ασθενής μετά από μερικές ημέρες κατέληξε.

Στη συγκεκριμένη επαρχία, μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε διαγνωστεί ένα περιστατικό COVID-19 σε έναν ταξιδιώτη από τη Wuhan της Κίνας και εξαιτίας αυτού του περιστατικού οι υγειονομικές αρχές διεξήγαγαν εκτεταμένη επιδημιολογική έρευνα με ιχνηλάτηση και δειγματοληψίες.

Από τον έλεγχο δειγμάτων που πάρθηκαν, προέκυψαν συνολικά 167 θετικοί ασθενείς που σχετίζονταν επιδημιολογικά με το συγκεκριμένο γηροκομείο. Από το σύνολο σχεδόν των 118 τροφίμων του γηροκομείου, οι 101 βρέθηκαν θετικοί, καθώς επίσης και 50 άτομα από το προσωπικό και 16 επισκέπτες. Και μέσα στις επόμενες 20 μέρες, 35 από αυτούς τους ασθενείς δυστυχώς απεβίωσαν.

Η θνητότητα για τους τροφίμους του γηροκομείου υπολογίστηκε σε 33,7%, ενώ για τους επισκέπτες στο 6,2%. Από το προσωπικό του νοσοκομείου, κανένας από αυτούς που αρρώστησε δεν πέθανε.

Μέσω της επιδημιολογικής διερεύνησης, επίσης διαπιστώθηκαν ότι σε άλλα 30 γηροκομεία της περιοχής υπήρχαν τουλάχιστον ένα κρούσμα σε κάθε γηροκομείο, ενώ σε κάποια από αυτά υπήρχε σαφής επιδημιολογική συσχέτιση με το πρώτο γηροκομείο, δηλαδή προσωπικό που μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα σε διαφορετικά γηροκομεία ή ανταλλαγή ασθενών μεταξύ των δομών.

Η ευαλωτότητα σε αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως είναι η γρίπη των ασθενών-τροφίμων που φιλοξενούνται σε δομές υγείας μακράς παραμονής, όπως είναι τα γηροκομεία και τα κέντρα αποκατάστασης, είναι ήδη αναγνωρισμένη από καιρό.

Όπως έδειξε αυτή η μελέτη, αυτό είναι αλήθεια και για το νέο κορονοϊό και μάλιστα φάνηκε, ότι η διασπορά του νέου ιού μπορεί να είναι τάχιστη και ευρεία μέσα σε τέτοιες δομές, με αποτέλεσμα ο ιός να προκαλεί πολύ μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα.

Όσον αφορά τη γρίπη βέβαια, λόγω της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο και της μερικής έστω ανοσίας που ήδη υπάρχει σε ένα ποσοστό του πληθυσμού, το πρόβλημα φαίνεται να ελέγχεται κατά ένα μέρος.

Δυστυχώς το ίδιο δεν συμβαίνει με το νέο κορονοϊό. Πρακτικές όπως το επισκεπτήριο σε αυτές τις δομές, η ανταλλαγή προσωπικού και η μεταφορά αρρώστων από μια δομή στην άλλη, φαίνεται ότι είναι οι κύριοι παράγοντες για την εισαγωγή της νόσου σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό, με τραγικές, όπως είδαμε, συνέπειες.

Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας, η πρώτη προτεραιότητα που τέθηκε από όλους μας ήταν η προφύλαξη εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα αν κολλήσουν ή να μην αντέξουν και να καταλήξουν.

Η κυριότερη ομάδα συνανθρώπων μας που έχει αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Μπορεί κάποιος να πει ότι ηλικιωμένος είναι αυτός που είναι πάνω από 80 ή πάνω από 90. Η αλήθεια είναι ότι αν δει κανείς τις καμπύλες θνητότητας από το νέο ιό ανά ηλικιακή ομάδα, παρατηρεί ότι από την ηλικιακή ομάδα των 65 περίπου, αρχίζει η καμπύλη να παρουσιάζει την ανοδική της πορεία.

Εκτός από το κριτήριο της ηλικίας, άλλοι συνάνθρωποί μας που έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο είναι οι ασθενείς με αρρύθμιστη υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς με βαριές καρδιοπάθειες, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και χρόνιες νευρολογικές-νευρομυικές παθήσεις.

Βέβαια, οι νόσοι αυτές είναι πολύ συχνότερες σε ηλικίες από 65 ετών και άνω, οπότε δεν είναι καθόλου εύκολο να πει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα ότι πραγματικά είναι αληθείς παράγοντες κινδύνου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουμε στο περιβάλλον μας και μπορεί αυτοί να είναι οι γονείς μας, οι παππούδες μας, συγγενείς μας ή οποιοσδήποτε άλλος, τηρώντας τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, εφαρμόζοντας την υγιεινή των χεριών, φορώντας μάσκα όταν πρέπει να τους πλησιάσουμε, αποφεύγοντας να τους επισκεφτούμε ή να τους πλησιάσουμε όταν είμαστε άρρωστοι, αλλά ταυτόχρονα και με το να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας, έστω και από μακριά, με συχνά τηλεφωνήματα, με οπτική επικοινωνία, με τους καινούριους τρόπους που μας προσφέρει η τεχνολογία, αν μάλιστα είναι και εκείνοι εξοικειωμένοι, καθώς επίσης και με εξυπηρετήσεις για εξωτερικές δουλειές και βοήθεια στο σπίτι, όταν την χρειάζονται.

Εκείνοι, πάλι, θα πρέπει να λαμβάνουν και από μέρους τους τα απαραίτητα μέτρα που έχουν αναφερθεί πολλές φορές και, κυρίως, να αποφεύγουν το συνωστισμό, να παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, να είναι ενυδατωμένοι, να επικοινωνούν με το γιατρό τους αν δεν αισθάνονται καλά και να κάνουν καθημερινή άσκηση, η οποία βελτιώνει πολλούς από τους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Ειδικότερα αυτές τις ημέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα για την αποφυγή και της θερμοπληξίας. Παραμονή σε σκιερό και δροσερό χώρο, ενυδάτωση, χρησιμοποίηση ελαφρού ρουχισμού, μείωση της σωματικής δραστηριότητας, ειδικά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, τακτικά ντους και κλήση του ιατρού, αν υπάρξουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, σύγχυση και λοιπά, είναι οι βασικές οδηγίες για την πρόληψη της θερμοπληξίας.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στο θέμα της ενημέρωσης μέσω του διαδικτύου, μιας και ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται πάρα πολύ από τους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα από την νεολαία.

Τις τελευταίες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, στο Οντάριο του Καναδά, που διερεύνησε το ρόλο του γνωστού σε όλους μας YouTube στην ενημέρωση του κοινού. Αφού οι επιστήμονες επίλεξαν με επιστημονικά και γλωσσικά κριτήρια, περίπου 70 διαφορετικά βίντεο από τα 150 πλέον δημοφιλή που ενημέρωναν το κοινό για το νέο κορονοϊό, στη συνέχεια τα υπέβαλαν σε ένα εξαντλητικό έλεγχο και με συγκεκριμένη βαθμολόγηση ως προς την επιστημονική ορθότητα αυτών που αναφέρονται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 27,5%, δηλαδή το 1/3 περίπου, περιείχε αναληθείς πληροφορίες και λανθασμένες συστάσεις προς το κοινό, με αποτέλεσμα να συμπεραίνεται από τη μελέτη το προφανές, βέβαια, ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στην επιλογή των πηγών ενημέρωσής μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι η κοινωνία μας ξανανοίγει και έφτασε ο καιρός να χαρούμε κάποια πράγματα που στερηθήκαμε τόσο καιρό. Πρέπει, όμως, να το κάνουμε αυτό με προσοχή και με προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα. Η ψευδαίσθηση ότι όλα τελείωσαν και ότι μπορούμε να επανέλθουμε σε όλες τις προηγούμενες συνήθειες και όλοι μαζί ταυτόχρονα, μπορεί να έχει τα άσχημα αποτέλεσμα και να μας οδηγήσει σε οπισθοχώρηση.

Καταλαβαίνουμε τη λαχτάρα του κόσμου για έξοδο και εκτόνωση, αλλά αυτό, επαναλαμβάνω, θα πρέπει να γίνει με σύνεση, με υπευθυνότητα και προσοχή.»