Βασίλης Κικίλιας: «Οι Έλληνες σχημάτισαν μια ανθρώπινη ασπίδα προστασίας» (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Ανταποκριθήκαμε στην εθνική μάχη απέναντι στον κορονοϊό, γιατί οι Έλληνες σχημάτισαν μια ανθρώπινη ασπίδα προστασίας, του πιο πολύτιμου αγαθού, της ζωής» είπε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του στο Open.
Σημεία από τη συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια στη χθεσινοβραδινή εκπομπή «iNFO-19» με τη Νίκη Λυμπεράκη, όπως αναφέρονται στη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
Για το μυστικό της επιτυχίας της Ελλάδας, όπως προβάλλεται από τον ξένο Τύπο
Ανταποκριθήκαμε στην εθνική μάχη απέναντι στον κορονοϊό, γιατί οι Έλληνες σχημάτισαν μια ανθρώπινη ασπίδα προστασίας, του πιο πολύτιμου αγαθού, της ζωής.
Το είδαμε αυτό και επιβεβαιώθηκε όλους αυτούς τους μήνες που δίνουμε μια μάχη απέναντι σε μια πανδημία. Οι χώρες γύρω μας μετρούν εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Και εμείς έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές, αλλά από τις αρχές Ιανουαρίου προσαρμόσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα Νοσοκομεία, τον ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ, τους πρωταγωνιστές μας, γιατρούς, νοσηλευτές, σε μία κατάσταση τέτοια, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιθανά περιστατικά ,να ιχνηλατήσουμε και να δώσουμε τη φροντίδα αυτή που χρειάστηκαν οι συμπολίτες μας αυτούς τους 2,5–3 μήνες.
Και βέβαια, καθοριστικής σημασίας ήταν τα μέτρα τα οποία πήρε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πολύ νωρίς. Αντιλαμβάνομαι με πολύ μεγάλο κόστος, όμως νομίζω ότι έκανε τη διαφορά σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για την πιθανότητα μέτρων ενόψει Πάσχα
Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση έκαναν μια επιλογή. Βρήκαμε και εμπιστευτήκαμε τους κορυφαίους ειδικούς, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας. Καθημερινά συσκεπτόμαστε με τηλεδιάσκεψη, ακούμε τις οδηγίες και τις συμβουλές τους και τις έχουμε ακολουθήσει κατά γράμμα. Άρα, λοιπόν, θα γίνει και τη Μεγάλη Εβδομάδα αυτό το οποίο πρέπει.
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, αυτούς στους οποίους, ασυνείδητα ενδεχομένως κάποιοι από εμάς, θα δημιουργούσαμε τεράστιο πρόβλημα υγείας με τις εκάστοτε μετακινήσεις μας, να μπορούμε να τους προστατεύσουμε.
Για την επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ στη Μόρια
Είναι ένας ευάλωτος πληθυσμός, σε ένα χώρο που υπάρχει πολύς κόσμος και μελετούμε συστηματικά και με το Υπουργείο Μετανάστευσης, τρόπους για να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε την υγεία του.
Προτιμώ να είμαστε έτοιμοι και να μπορούμε να ανταποκριθούμε, παρά να αιφνιδιαστούμε.
Για την άρση των περιοριστικών μέτρων
Το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων και των ηλικιωμένων, που κατά κύριο λόγο κινδυνεύουν από τον ιό αυτό.
Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η πορεία της καμπύλης της νόσου, μέχρι τέλη Απριλίου θα αποφασίσουμε ποιες θα είναι οι αρχικές κινήσεις μας το Μάιο.
Και βέβαια όλα, όπως καταλαβαίνετε, αξιολογούνται και επαναξιολογούνται ανάλογα με το feedback που έχουμε και από το πώς αντιδρά ο κόσμος. Για αυτό και καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι βεβαίως Μεγάλη Εβδομάδα, είναι βεβαίως ένας ιδιαίτερος τρόπος να περάσουμε τις ημέρες του Πάσχα, αλλά η έκκληση που θέλω να κάνω είναι να σεβαστούμε όλοι τις οδηγίες.
Για το μοντέλο με το οποίο θα γίνεται ο έλεγχος του πληθυσμού
Υπάρχει προφανώς υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ένα μοντέλο που αφορά όλα τα Υπουργεία, με αλγόριθμο ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν και τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τους επιστήμονές μας.
Είναι ακόμα μέσα Απριλίου. Ψάχνουμε να βρούμε το testing, δηλαδή τον τρόπο που θα ελεγχθούν συγκεκριμένα κομμάτια του πληθυσμού, τον τρόπο με τον οποίον θα απελευθερώσουμε κάποιες καραντίνες και τη σταδιακή σχέση μεταξύ του ενός μέτρου από το άλλο, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε, να επαναξιολογούμε και να μην πάθουμε ζημιά.
Σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων μας, τις οποίες θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μέχρι τέλους, η ιεράρχηση των τεστ έχει να κάνει πρώτα από όλα με τους υγειονομικούς μας: γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό. Μετά με τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους και με τους συμπολίτες μας που θέλουμε να επαναφέρουμε στην παραγωγική διαδικασία.