Breaking News

Κορονοϊός: Η ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα - 15 νέα κρούσματα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 2.591, καθώς - όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Σωτήρης Τσιόδρας - σημειώθηκαν 15 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Επίσης, ένας ασθενής κατέληξε, με τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 140.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα:

«Έως σήμερα, περισσότερα από 3.248.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι όμως από 1.016.000 συνάνθρωποί μας, ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 229.399 θάνατοι.

Σήμερα ανακοινώνουμε 15 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.591, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. 591 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.286 σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 87% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

74 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 140 θανάτους συνολικά στη χώρα. 37 ήταν γυναίκες, το 26,4%, και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 75.170 κλινικά δείγματα.

Έως σήμερα έχουν αναρρώσει 1.374 άτομα. Έχουν πάρει εξιτήριο σπίτι τους 428 ασθενείς μετά από νοσηλεία, ενώ 946 θετικοί ασθενείς έχουν αναρρώσει στο σπίτι τους.

Σχετικά με τη στρατηγική του διευρυμένου εργαστηριακού ελέγχου και ποιον συνάνθρωπό μας θα αφορά στην επόμενη φάση, η Επιτροπή μας, η οποία ακόμα συζητά, εισηγήθηκε τα κατωτέρω.

Ο εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση του νέου κορονοϊού συστήνεται, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, συμβατά με τη νέα νόσο.

Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα δίνεται στις κάτωθι κατηγορίες:

• Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη που νοσηλεύονται ή χρειάζονται νοσηλεία,

• Ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο,

• Προσωπικό υπηρεσιών υγείας, ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ασθενείς και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υγειονομικών δομών.

• Φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, όπως αυτές της φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων, δομές αστέγων, προσφύγων και μεταναστών, καθώς και άλλες δομές με συνθήκες συγχρωτισμού, όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας.

• Προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του Κράτους και

• Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτηση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα, αυτή γίνεται με προτεραιότητες στις εξής κατηγορίες:

• Προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών,

• Άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας, σε κλινικές/τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως παραδείγματος χάριν ογκολογικές κλινικές, αιματολογικές κλινικές, τμήματα μεταμόσχευσης,

• Εγκύους που εισάγονται για τοκετό,

• Και βέβαια, φιλοξενούμενους σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες ροές κρουσμάτων.

Σας μίλησα για το μοριακό εργαστηριακό έλεγχο που κάνουμε μέχρι σήμερα και διαγιγνώσκουμε τη νόσο.

Σχετικά με την ενεργητική διαδικασία ανίχνευσης αντισωμάτων, που εφαρμόζεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο αυτή τη στιγμή, για την επιδημιολογική καταγραφή της επιδημίας στη χώρα, θα υλοποιηθεί μεγάλο πρόγραμμα. Και φυσικά, στο μέλλον, για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία προσωπικού υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως οι υγειονομικοί.

Δεν είμαστε όμως ακόμα εκεί. Γιατί το πιο σημαντικό, είναι τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας αυτών των τεστ, ώστε να πληρούνται κύρια κριτήρια αξιοπιστίας που έχει θέσει η Επιτροπή μας.

Σε πολύ πρόσφατη δημοσίευση από την Κίνα, σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων μια πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για IgG αντισώματα, τα αντισώματα που δείχνουν ανοσία, σε αυτούς που συμμετείχαν.

Επίσης, εχθές ανακοινώθηκαν προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη θεραπεία της νόσου, σε μια μελέτη με περισσότερους από 1000 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανέρρωσαν γρηγορότερα.

Επίσης, άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε 3 εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό, το νέο αυτό φάρμακο εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα.

Εγώ θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας σαν μια ευκαιρία να αποδεχθούμε πως πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. Μια νίκη για τη ζωή. Μια ευκαιρία να πάμε μπροστά, υιοθετώντας επιστημονικές τοποθετήσεις με τα έως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε μια ευκαιρία για αντιπαράθεση, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε σε καλό σημείο. Χάρη στη θυσία και στην υπευθυνότητα όλων μας, αλλά και όλων σας.

Είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων, αναγνωρίζουμε την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Εμάς σαν Επιτροπή, καθημερινά η αγωνία μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα, ώστε να τοποθετηθούμε, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, στα ερωτήματα της Πολιτείας.

Ο κοινός στόχος είναι η προστασία όλων μας. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί μια ευκαιρία για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας, για περισσότερη εκπαίδευση σε θέματα Δημόσιας Υγείας, από την υγιεινή και τα μέτρα ατομικής προστασίας, μέχρι την περισσότερη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά. Την εθελοντική του συμμετοχή, την κοινωνική πρωτοβουλία στο πνεύμα της αλληλεγγύης. Όλα αυτά είναι ακόμα πιο δυνατά, πιο ισχυρά μέσα από αυτή την πανδημία. Όλα αυτά θα γίνονται με διαφάνεια. Στα πλαίσια ηθικών επιταγών και με την χρησιμοποίηση κανόνων εποπτείας.

Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε, δηλαδή, εμείς;

Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα που εκφράζουν την αγωνία.

Γιατί, εμείς δεν έχουμε αγωνία; Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είναι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια.

Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν, να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό, να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας.

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά. Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ»