Αναλυτικά η ενημέρωση από τον Πέτσα για τα γεγονότα στον Έβρο και τα οικονομικά μέτρα λόγω κορονοϊού (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:
«Α. Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις του κορονοϊού
H εξάπλωση του κορονοϊού μάς θέτει – σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο – μπροστά σε δύο σοβαρότατες προκλήσεις: η πρώτη αφορά στην προστασία του πληθυσμού -και ιδίως των ευάλωτων ομάδων- και η δεύτερη στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων. Και για τις δύο αυτές προκλήσεις υπήρξε χθες τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., στη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων:
- Τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών-μελών σε μέσα και προσωπικό.
- Υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Πρότεινε να εξαιρεθεί το κόστος των μέτρων αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σε χώρες όπως η Ελλάδα.
- Τόνισε ότι χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται.
- Ζήτησε επίσης την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, όπως μάσκες και αναπνευστήρες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και μετά, την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.
Στο μεταξύ, στο εσωτερικό λαμβάνουμε συνεχώς νέα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Χθες, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, η Κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλης της χώρας, για τις επόμενες 14 ημέρες. Κλείνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που κερδίζουμε ελέγχοντας την επέκταση της επιδημίας για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες.
Για αυτό ακριβώς είχαν ήδη αποφασιστεί και μπήκαν σε εφαρμογή:
- Η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ.
- Η αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης.
- Η διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών.
- Η αναστολή εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν πάνω από 1.000 άτομα.
- Η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων.
Παράλληλα η αρμόδια Επιτροπή και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση, απευθύνουμε στους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ισχυρή σύσταση για την αποφυγή κάθε συγχρωτισμού.
Οφείλουν για το δικό τους, αλλά και για το συλλογικό καλό, να αποφεύγουν το συνωστισμό σε χώρους που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.
Στην ίδια κατεύθυνση, τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και Μητροπολίτες, συστήνουν να αποφεύγονται πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε σε όλους, ιδίως στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, τα λόγια του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου: «Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο, αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό».
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις
Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί το πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης απέναντι στις προκλήσεις του κορονοϊού. Παράλληλα, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μετριάσει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η διεθνής κρίση στην οικονομία μας. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρονιά από αυτήν την οποία προβλέπαμε.
Οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν τόσο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, όσο και για την τόνωση της ρευστότητας και τη διαφύλαξη της απασχόλησης, επιφυλάσσουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις αυτές είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ήδη έχουμε εξαγγείλει:
- την αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.
- την αναστολή, επίσης, για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου.
- την αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31 Μαρτίου.
- Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας.
- Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα, θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.
Επειδή όμως η κατάσταση εξελίσσεται, απαιτείται συντονισμένη δράση και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτή τη συντονισμένη δράση είναι απαραίτητο το κόστος των μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται στα κράτη-μέλη. Αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, είναι έτοιμα να λάβουν, άμεσα, πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.
Σήμερα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις εργασιακές σχέσεις εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
• Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.
• Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.
• Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται.
• Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
• Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.
• Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση - όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.
Β. Για τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού σε Γερμανία και Αυστρία
Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε κατά το προηγούμενο διήμερο το Βερολίνο και την Βιέννη, όπου είχε συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς. Οι συναντήσεις με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ατόμων από το τουρκικό έδαφος, η οποία είναι σε εξέλιξη από την 28η Φεβρουαρίου. Αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα στην συγκεκριμένη περίπτωση και υπογράμμισε ότι μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 26 και 27 Μαρτίου, η Ευρώπη οφείλει να έχει αποκρυσταλλώσει τη θέση της για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας υπό το φως, όμως, των πρόσφατων γεγονότων.
Στις κοινές δηλώσεις με τον Αυστριακό Καγκελάριο, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θάλασσες και το δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τις ενεργειακές της πηγές. Επανέλαβε ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το άκυρο έγγραφο το οποίο υπέγραψε η Τουρκία με την Διοίκηση της Τρίπολης της Λιβύης, σχετικά με τη δήθεν οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι, από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, για την χρηματοδότηση, τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.
Μιλώντας, εξάλλου, στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το ισχυρό μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης τους πρώτους οκτώ μήνες, τονίζοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών στην ελληνική οικονομία. Επίσης, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στο Βερολίνο το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις σε δυναμικούς τομείς, όπως είναι η πράσινη ενέργεια, η φαρμακευτική τεχνολογία, η νέα αγροτική οικονομία, η διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας αναγνώρισε την πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους οκτώ μήνες για να καταστεί ξανά η Ελλάδα μία χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, να γίνει το Μάιο στην Ελλάδα συνάντηση 30 μεγάλων επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες σε ένα οικονομικό φόρουμ για επενδύσεις, στην «πράσινη ενέργεια», στις μεταφορές, στο εμπόριο και ειδικά στον τουρισμό.
Γ. Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στον Έβρο και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου
Η Ελλάδα - όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - δεν δέχεται μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο.
Άλλωστε, τα γεγονότα στον Έβρο αποτελούν μια οργανωμένη και συντονισμένη από τις τουρκικές Αρχές, επιχείρηση, μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Την εκτίμηση αυτή του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν, ολοένα και πιο κραυγαλέα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία:
- Οι απειλές του Τούρκου Προέδρου ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες και οι δηλώσεις του ότι άνοιξαν τα σύνορα.
- Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι τα όσα έγιναν στον Έβρο είναι μόνο η αρχή.
- Η χρησιμοποίηση, από τις τουρκικές Αρχές, θωρακισμένου οχήματος σε μια προσπάθεια να ρίξουν τον φράχτη στον Έβρο.
- Η μαζική ρίψη από μετανάστες και από τουρκικές δυνάμεις, καπνογόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.
- Οι μαρτυρίες μεταναστών ότι ήταν κρατούμενοι σε φυλακές, ότι οδηγήθηκαν στα παράλια φρουρούμενοι από στρατιώτες και ότι αναγκάστηκαν, με την απειλή όπλων, να μπουν σε λέμβους για τα ελληνικά νησιά.
- Η οργανωμένη μεταφορά μεταναστών από τη Κωνσταντινούπολη στον Έβρο με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.
- Ο ξυλοδαρμός, από ένστολους Τούρκους, μεταναστών που διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα και επέστρεφαν στην τουρκική ενδοχώρα.
Η απόπειρα της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» κατατρεγμένους ανθρώπους, απέτυχε.
Προσέκρουσε στην ομοψυχία των Ελλήνων, στην αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, καθώς και στην ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός στις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει:
- Να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους ανθρώπους που συγκέντρωσε στον Έβρο.
- Να πάψει να τους υποκινεί διασπείροντας fake news.
– Να δεχτεί πίσω όσους μπήκαν παράνομα και έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.
- Να δεχτεί κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών με την Frontex, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά.
- Να δεχτεί ότι οι επιστροφές στην Τουρκία - όσων δεν δικαιούνται άσυλο - θα γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα.
Δηλώνουμε, ταυτόχρονα, ότι εφόσον η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, οφείλει και η Ευρώπη να της προσφέρει σχετική βοήθεια. Η Ευρώπη είναι έτοιμη γι’ αυτό και εφόσον πράγματι το θέλει και η Τουρκία, μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός ο οποίος τελικά θα είναι ωφέλιμος και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Τουρκία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος».
«Πριν κλείσω, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, από την ερχόμενη εβδομάδα, η ενημέρωσή σας θα γίνεται δύο φορές εβδομαδιαίως, Δευτέρα και Πέμπτη. Επίσης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού, σχεδιάζεται η εξ’ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποίηση του briefing. Θα ενημερωθείτε τις επόμενες ημέρες για τις τεχνικές λεπτομέρειες» κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.