Πάνω από 16 δισεκατ. τα τουριστικά έσοδα στο 9μηνο του 2019
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εννεάμηνο του 2019, ισοφαρίζοντας τα αντίστοιχα έσοδα για ολόκληρο το 2018. Εξέλιξη που μεταφράζεται σε μια νέα χρονιά-ρεκόρ για τις εισπράξεις από τον τουρισμό φέτος, που εκτιμάται πως θα προσεγγίσουν τα 17 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο εννεάμηνο του 2019 οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 14% και 3,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Οι εισπράξεις έφθασαν τα 16,08 δισ. ευρώ, επίπεδο-ρεκόρ, έναντι 14,01 δισ. το 2018 και 13 δισ. το 2017. Μόνο τον Σεπτέμβριο, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 16% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 5%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018.
Για ολόκληρο το 2018 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν 16,1 δισ., όσα δηλαδή εισπράχθηκαν ήδη φέτος έως και τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή μέχρι στιγμής φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είναι κατά 1,976 δισ. ευρώ περισσότερες από πέρυσι.
Με δεδομένη τη δυναμική που έχουν οι διεθνείς αφίξεις σε όλη τη χώρα, και κυρίως στην Αττική, εκτιμάται πως για ολόκληρο το 2019 οι εισπράξεις θα ξεπεράσουν με βεβαιότητα τα 16,5 δισ. και πιθανόν να κινηθούν προς τα 17 δισ. Τη μεγαλύτερη άνοδο αφίξεων και δαπανών πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί ταξιδιώτες.
Ξοδεύουν περισσότερα
Ο ελληνικός τουρισμός επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2019, καθώς παρά τους κακούς οιωνούς από το Brexit και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Γερμανία και τις χαμηλές κρατήσεις μέχρι και τον Μάιο, αλλά και την κατάρρευση της Thomas Cook στην εκπνοή της σεζόν, ο αριθμός των ξένων ταξιδιωτών διαμορφώθηκε σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, έστω και οριακά, ενώ τα έσοδα από αυτούς αυξήθηκαν σημαντικά.
Το γεγονός αποδίδεται από στελέχη της αγοράς σε σημαντική αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, που με τη σειρά της παραπέμπει σε συνδυασμό υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών και αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής όπως και υψηλότερων τιμών των ξενοδοχείων. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα μαρτυρούν αναβάθμιση της ποιότητας του εισερχόμενου τουρισμού. Μια πρόσθετη εξήγηση ίσως βρίσκεται στα στοιχεία των αφίξεων, που δείχνουν μείωση των οδικών αφίξεων (από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων) και αύξηση των αεροπορικών από όλο τον κόσμο.
Η προσοχή τώρα στρέφεται όμως στην επόμενη σεζόν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσο, η εικόνα για την επόμενη τουριστική σεζόν θα εξαρτηθεί από ένα σύνολο παραμέτρων, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
«Σίγουρα ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι το ότι αποτελεί ασφαλή προορισμό στα μάτια των ξένων επισκεπτών μας και σημείο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι ο ανταγωνισμός συνεχώς εντείνεται και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», εξηγεί μιλώντας στην «Κ». «Δεν θα πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, το ίδιο και οι καταναλωτικές τάσεις, βάσει των οποίων θα πρέπει να προσαρμόζουμε και να εξελίσσουμε διαρκώς το ελληνικό τουριστικό προϊόν και τις εμπειρίες που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας».
Πηγή: Καθημερινή