Breaking News

Η Αυλή των Χρωμάτων: Αφιέρωμα στο Καστελλόριζο (photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η εκπομπή της ΕΡΤ2 «Η Αυλή των Χρωμάτων», με την Αθηνά Καμπάκογλου, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ακριτικό και πανέμορφο Καστελλόριζο την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, στις 21:00 το βράδυ. Η ανακοίνωση της εκπομπής αναφέρει:

«Η εκπομπή παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ακριτικό και πανέμορφο Καστελλόριζο. Σ’ αυτό το μικρό νησί, το οποίο «συμπυκνώνει» με τη δόξα του και τις συμφορές του, όλη την ελληνική Ιστορία, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τη σύγχρονη Ιστορία.

Ένα μικρό αφιέρωμα σ’ αυτήν την κουκκίδα του χάρτη, η οποία είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας, το τέλος της Ευρώπης και η αρχή της Ασίας, με την προτροπή όλοι οι Έλληνες να επισκεφτούν αυτόν τον ξακουστό τόπο. 

Καλεσμένοι μας σ’ αυτό το αφιέρωμα, άνθρωποι οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα με το νησί.

Η ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη, η οποία ενσαρκώνει με μεγάλη επιτυχία τη Δέσποινα Αχλαδιώτη, την περίφημη «Κυρά της Ρω», σ’ έναν θεατρικό μονόλογο, ο οποίος συνεχίζει να «ταξιδεύει» στα πέρατα του κόσμου, τα τελευταία τρία χρόνια.

Μαζί μας και ο συγγραφέας Γιάννης Σκαραγκάς, ο οποίος έγραψε αυτό το ποιητικό και σημαντικό κείμενο – νουβέλα, με πρωταγωνίστρια αυτήν την ελεύθερη και ασυμβίβαστη γυναίκα, που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων.

Ο Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων, μας διηγείται με το μοναδικό αφηγηματικό του χάρισμα, συγκλονιστικές ιστορίες του πολύπαθου νησιού, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, έπειτα από τους βομβαρδισμούς του 1943, τις λεηλασίες και την καταστρεπτική πυρκαγιά μετά την απελευθέρωση.

Η σκηνοθέτις Βάσια Χατζηγιαννάκη μας μιλά για τα καλοκαίρια της παιδικής της ηλικίας στο νησί, το μόνιμο παράπονο των κατοίκων και το αίσθημα εγκατάλειψης που βιώνουν για πολλές δεκαετίες και εκφράζει την ειλικρινή της αγωνία, για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του πανέμορφου και ιδιαίτερου τόπου.

Η ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου, επικεφαλής του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία πέντε καλοκαίρια στο νησί. Με τις εμπνευσμένες προσπάθειές της κατόρθωσε και έβαλε το Καστελλόριζο στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας. Περισσότερα από 400 ντοκιμαντέρ, με ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές θεματικές κατατέθηκαν στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα, ενώ διαγωνίσθηκαν και προβλήθηκαν τα 25.

Ο Καστελλοριζιός Πάνος Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, μας μίλησε για τις πλούσιες παράλληλες πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες «αγκαλιάστηκαν» από τους μόνιμους κατοίκους, καθώς και για τις προσπάθειες προβολής της χώρας μας μέσα από τη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή.

Ο Παναγιώτης Τσολιάς, διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΡΤ και μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, μας διηγήθηκε μια μοναδική στιγμή που λαμβάνει χώρα στο ακριτικό Καστελλόριζο με τους φαντάρους, οι οποίοι βιώνουν με περηφάνια μια δύσκολη θητεία.

Ο φωτογράφος Χρήστος Σιμάτος μας μίλησε για το ιδιαίτερο φως, τα χρωματιστά σπίτια, καθώς και για τη μοναδική αίσθηση γαλήνης που βιώνει ο επισκέπτης του νησιού και μας ανακοίνωσε το φωτογραφικό λεύκωμα και την έκθεση, που θα παρουσιαστούν το επόμενο καλοκαίρι στο νησί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Ο Νίκος Τριβουλίδης, διευθυντής Πόρων και Ανάπτυξης στο Μουσείο Μπενάκη, δηλώνει ότι το Καστελλόριζο είναι ο τόπος καταγωγής του από επιλογή, διότι χαίρεται σαν μικρό παιδί κάθε φορά που επιστρέφει στο ίδιο δωμάτιο, κάθε Αύγουστο από το 2001 μέχρι σήμερα. Και μας επισημαίνει ότι είναι η διαρκής ένθεση μέσα στη ζωή του, όπως η ένθεση του σχολικού χάρτη, που το έβγαζε από τη φυσική του θέση για να χωρέσει στα μάτια μας.

Ο νομικός και μουσικολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος μας μίλησε για τα γραφειοκρατικά εμπόδια των Καστελλοριζιών, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει μετά την καταστροφή του νησιού και ήθελαν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα, αλλά και με τις πολύτιμες και τεκμηριωμένες γνώσεις του, μας ανέλυσε τη σημαντική σχέση του νησιού με τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Κωνσταντινούπολη, σε εμπορικό, πολιτισμικό και μουσικολογικό επίπεδο.

Τη μουσική επιμέλεια του αφιερώματος είχε ο εξαιρετικός Στέλιος Κατσιάνης, ο οποίος έφερε στη φιλόξενη αυλή μας κάποιους από τους μαθητές του που φοιτούν στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, οι οποίοι μας χαροποίησαν ιδιαίτερα με τη σεμνότητά τους και το ταλέντο τους.  Για τη σημαντική εργασία που επιτελείται στο σχολείο, μας μίλησε η μουσικός και καθηγήτρια Μαρία Θεοφανίδου.

Παίζουν οι μουσικοί: «Ιωνίας Περίπλους»: Βασιλική Κίκιλη (τραγούδι), Κώστας Κίκιλης (βιολί / τραγούδι), Μαρία Θεοφανίδου (πολίτικο λαούτο / τραγούδι), Στέλιος Κατσιάνης (λαούτο / ταμπουράς).

«Μελτέμια»: Ευαγγελία Κατσιάνη (βιολί), Χριστίνα Κρανιώτη (βιολί), Βασιλική Δανίτσα (πολίτικο λαούτο), Κατερίνα Καραγιωργάκη (πολίτικο λαούτο), Γιώργος Κατσιάνης (πολίτικη λύρα), Μιχάλης Καραγιάννης (ταμπουράς), Νεκτάριος Πιλέρι Μπρούνο (ταμπουράς), Λουκάς Κολομτσάς (λαούτο), Ιγνάτιος Σαραντίδης (λαούτο), Μαρία Θεοτοκάτου (σαντούρι), Ηλιάνα Κρανιώτη (κρουστά).

Χορεύουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παραδοσιακοί Δρόμοι»: Βάσια Τσιώπου, Βιβή Παπαδημητρίου, Γεωργία Τσεκούρα, Γιώτα Αθανασοπούλου, Δέσποινα Πουπάκη, Δέσποινα Τριανταφυλλίδου, Ελένη Χρουσαλά, Ευγενία Δενάζη, Κατερίνα Γερούση, Μαρία Καραγκιόζη, Μαρία Ρηγινιώτη, Νίκη Λάκκα, Αθανάσιος Κατσαούνης, Δημήτρης Τζικούλης, Θανάσης Λάκκας, Ιδομενέος Σκουλάς, Κωνσταντίνος Χιώτης, Λευτέρης Μακρής, Παναγιώτης Μορφόπουλος, Τραϊανός Γκιώτσης.

Χοροδιδάσκαλος: Θανάσης Λάκκας.
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης.
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας.
Μουσική σήματος: Στέφανος Κορκολής.
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου.
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς.
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου.»