Breaking News

100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου. Χθες η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, παρέστη στη μαθητική παρέλαση που έγινε στην πόλη.

Κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο, στις 13 Ιουλίου 1913, η Ξάνθη απελευθερώνεται για πρώτη φορά από τον ελληνικό στρατό. Ωστόσο η απελευθέρωση θα κρατήσει μόλις 15 ημέρες, αφού με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπεγράφη την ίδια χρονιά, όλη η Θράκη αποδίδεται στη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει η wikipedia, η οριστική απελευθέρωση από τους Βούλγαρους έλαβε χώρα το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου 1919 όταν, μετά την ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους, ο ελληνικός στρατός με τον Στρατηγό Γεώργιο Λεοναρδόπουλο και την 9η Μεραρχία ξεκινώντας από το Παρανέστι και περνώντας από τη Σταυρούπολη και το Λυκοδρόμιο, μπαίνει θριαμβευτικά στην πόλη της Ξάνθης στις 10:30 το πρωί και υψώνει την ελληνική σημαία στο δημαρχείο και το ρολόι. Επικεφαλής των στρατευμάτων ήταν ο Ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός Μηχανικού, Γαβριήλ Λαδάς.

Οι μουσουλμάνοι της Ξάνθης υποδέχτηκαν κι εκείνοι με ενθουσιασμό τον ελληνικό στρατό, καθαίρεσαν τον μουφτή που είχαν ορίσει οι Βούλγαροι και ζήτησαν να υπαχθούν στην ελληνική διοίκηση. Η Ξάνθη, έπειτα από 544 χρόνια τουρκικού ζυγού και βουλγαρικής κατοχής ήταν πάλι ελεύθερη και ελληνική.



Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, η Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε μετά το τέλος της χθεσινής παρέλασης:

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα όπου παρακολούθησα, με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια και συγκίνηση την παρέλαση των παιδιών μας, της νεολαίας μας, αλλά και ανθρώπων, οι οποίοι τίμησαν εκείνους που θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Η πόλη γιορτάζει τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης.

Είμαστε εδώ σε μια εξαιρετικά σημαντική συγκυρία, κατά την οποία δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να μάθουμε για την ιστορία της. Να μελετήσουν και να εντρυφήσουν τα παιδιά στο τι έγινε τότε, να εμπνευστούν από το παράδειγμα των προγόνων και να δημιουργήσουν και οι ίδιοι τις ευκαιρίες και τις συγκυρίες για ένα «φωτεινό» μέλλον. 

Αυτό που έζησε η Ξάνθη, δηλαδή η γεωγραφική και πολιτική ανεξαρτησία και συγχρόνως η πνευματική αναγέννηση, αμέσως μετά την Απελευθέρωση, θέλουμε να δώσει έμπνευση στα παιδιά και στους νέους να ονειρευτούν, να οραματιστούν το μέλλον τους εδώ, σε μια ανεπτυγμένη πόλη, σε μια πόλη που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους».