ΠΟΕΣΥ, Ενώσεις Συντακτών και Ταμεία καταγγέλλουν την εκ περιτροπής εργασία σε εφημερίδα
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων και των Ασφαλιστικών Ταμείων του δημοσιογραφικού κλάδου, που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουν τις ενέργειες της εργοδοσίας στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, οι οποίες πλήττουν τη φήμη της ναυαρχίδας του επαρχιακού τοπικού Τύπου στην Ελλάδα και προσβάλλουν βάναυσα την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων του φύλλου, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν στηρίξει τη λειτουργία του.
Συγκεκριμένα, στις 30 Αυγούστου 2019 με ανακοίνωση της εταιρίας, που τοιχοκολλήθηκε στους χώρους εργασίας της, επιβλήθηκε μονομερώς για το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2019 έως 30 Απριλίου 2020, σύστημα εκ περιτροπής εργασίας των δημοσιογράφων μειώνοντας κατά πολύ τις ημέρες εργασίας κάθε εβδομάδα και αναλόγως τον μηνιαίο μισθό και τις ημέρες ασφάλισής τους.
Χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο διαβούλευση με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου που δεν συνάδει επ’ ουδενί με την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος: Στην εκ περιτροπής εργασία ο δημοσιογράφος είναι αναγκασμένος να εργάζεται τη μία μέρα, την άλλη να μένει εκτός εργασίας, και ούτω καθεξής, χάνοντας την καθημερινή επαφή με το ρεπορτάζ, τις πηγές του και τη διαχείριση της ύλης, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή του.
Ουδέποτε απευθύνθηκε πρόσκληση από τη διοίκηση της εφημερίδας προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, που εκπροσωπεί συνδικαλιστικά τους δημοσιογράφους, για να συμμετάσχει σε διαβούλευση, όπως προβλέπεται από τον νόμο, καθώς θα έπρεπε να παρουσιαστούν πλήρη στοιχεία και αιτιολογημένες αποφάσεις για την εφαρμογή του εξοντωτικού για τους δημοσιογράφους μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας.
Το σύνολο του δημοσιογραφικού κλάδου, όπως εκπροσωπείται από τις Ενώσεις Συντακτών και την ΠΟΕΣΥ, ζητεί να ανακληθεί άμεσα η εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας στην «Ελευθερία», που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εικόνα της εφημερίδας αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Οι Ενώσεις θα στηρίξουν τους συναδέλφους δημοσιογράφους που θα αντιδράσουν καταγγέλλοντας το μέτρο στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όπως έχουν το δικαίωμα.
Επιπλέον, ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση των μνημονιακών νόμων, που ευτελίζουν την εργασία και καταρρακώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα των εργαζομένων στις συνεχιζόμενες μνημονιακές πρακτικές των εργοδοτών.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση
ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ»
Νωρίτερα, τη Δευτέρα, η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ανέφερε, σχετικά με τη συνάντηση Ενώσεων Συντακτών στη Θεσσαλονίκη:
«Συνομιλίες με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, και τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, είχαν εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου απ΄ όλη την Ελλάδα την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, ΕΣΠΗΤ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ με αντικείμενο τα Πνευματικά Δικαιώματα στο δημοσιογραφικό έργο και θέματα που αφορούν το Ασφαλιστικό, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.
Στη συνάντηση με την Λίνα Μενδώνη και τον Στέλιο Πέτσα οι εκπρόσωποι των Ενώσεων κατέστησαν σαφές στους δύο υπουργούς ότι ο κλάδος χαράσσει ενιαία στρατηγική για τη διεκδίκηση των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Αντιστοίχως, έλαβαν τη δέσμευσή τους ότι ο κλάδος θα εκπροσωπηθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα προετοιμάσει την πρόταση για την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία. Στην ίδια συνάντηση ο κύριος Πέτσας διαβεβαίωσε ότι δεν απειλείται καμία δομή της ΕΡΤ και είπε ότι θα επανεξεταστεί το σχήμα για τα μέτρα στήριξης του Τύπου ώστε να γίνει εφαρμόσιμο και να συμπεριλαμβάνει και τις περιοδικές εκδόσεις.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τέθηκε το ζήτημα της λειτουργίας των δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης και των όρων της αδειοδότησής τους, θέματα για τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζόμενων στα Δημόσια ΜΜΕ, καθώς και η πρόβλεψη για στελέχωση των γραφείων Τύπου από επαγγελματίες δημοσιογράφους, η οποία ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί.
Στη συνάντηση εργασίας των Ενώσεων και των Ταμείων του κλάδου που ακολούθησε κυριάρχησε η συζήτηση γύρω από το Ασφαλιστικό, κυρίως για τις ενέργειες των εργοδοτών με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος στήριξης του συστήματος με το 2% του κύκλου εργασιών των ΜΜΕ. Ενόψει της συζήτησης της υπόθεσης στο ΣτΕ, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων βεβαίωσαν εκ νέου την ενιαία στάση του κλάδου σε αυτήν την κρίσιμη διεκδίκηση.
Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα ακολουθήσει ο κλάδος για την κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως και οι αναγκαίες ενέργειες για την προστασία του δικαιώματος στην προκήρυξη απεργιών.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση
ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ»