Φωτιά Εύβοια: Οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, είπε το πρωί της Πέμπτης στο One Channel: «Υπάρχει περιμετρική αντιπυρική ζώνη της φωτιάς στο χωριό Πλατάνα. Είναι υπό έλεγχο».
Για τη φωτιά που μαίνεται στο δάσος ανέφερε: «Είναι σαν ζούγκλα και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα επίγεια μέσα. Με τη βοήθεια της κόπωσης των ανέμων, αλλά και τις εναέριες ρίψεις νερού, μπορούμε να την κρατήσουμε να μην επεκταθεί».
«Μέχρι το μεσημέρι μπορεί να τελειώσει η εστία της αναζωπύρωσης στην Πλατάνα. Προέχει να σβήσει και το τελευταίο αποκαΐδι και ύστερα θα καταγραφούν οι ζημιές, αλλά και πόση έκταση κάηκε συνολικά. Ακούγονται ανακριβή νούμερα. Να τελειώσει η πυρκαγιά. Τα υπόλοιπα είναι για μετά. Όπως, φυσικά, και το τι προκάλεσε τη φωτιά» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.
Το Πυροσβεστικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Από τις 19:00 της 13ης-08-2019 έως τις 19:00 της 14ης-08-2019 εκδηλώθηκαν 31 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 864 πυροσβέστες, 297 οχήματα, 36 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, 2 συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και 2 Α/Φ από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).
Συνδρομή παρείχαν 2 Ε/Π καθώς και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 53 υδροφόρες και 18 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 68 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο.
Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 13/08/2019 στην Κεντρική Εύβοια, βρίσκεται σε εξέλιξη και επιχειρούν 235 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».
Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 7 Α/Φ και 7 Ε/Π. Επίσης, από νωρίς το απόγευμα σήμερα, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 Α/Φ από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται με 2 συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.»