Breaking News

Εργασίες αποκατάστασης για πρώτη φορά στη χρυσή σαρκοφάγο του Τουταγχαμών (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ξεκίνησαν από τον Ιούλιο οι εργασίες αποκατάστασης της περίφημης σαρκοφάγου του Τουταγχαμών, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Γκίζας στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο.

Όπως μετέδωσε το Euronews, είναι η πρώτη φορά που συντηρείται το σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από το 1922, όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κούπερ ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ, που βασίλεψε από τα 9 του χρόνια και για περίπου μία δεκαετία.

Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος Φαραώ της 18ης δυναστείας, που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. σύμφωνα με την συμβατική χρονολόγηση. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βiαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923, σύμφωνα με τη wikipedia.

Ήταν ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κάτι που πιθανόν αποδίδεται στο μικρό μέγεθος του τάφου, που αρχικά προοριζόταν για τον βεζίρη του. Επιπλέον, αυτό φανερώνει και την απουσία υστεροφημίας του Φαραώ, καθώς το όνομά του ήταν άγνωστο, ακόμα και 100 χρόνια μετά το θάνατό του κατά την 19η δυναστεία.