Σφαγή του Πριέντορ: 27 χρόνια μετά 86 ψυχές βρήκαν ανάπαυση (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, οι Σέρβοι κατέλαβαν σημαντικά κτίρια στην πόλη τη νύχτα της 29/30 Απριλίου 1992. Τους μήνες που ακολούθησαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι πέθαναν στην περιοχή του Πριέντορ, σε ένα γεγονός το οποίο έγινε γνωστό ως η σφαγή του Πριέντορ, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη του πολέμου, μετά από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα (1995).
Κάποιους από τους αιχμάλωτους πολέμου, που κρατούνταν κοντά στην πόλη Πριέντορ, οι Σερβοβοσνιακές δυνάμεις τους είπαν ότι θα τους απελευθερώσουν, ωστόσο τους οδήγησαν στην κορυφή ενός λόφου, τους εκτέλεσαν και πέταξαν τις σορούς τους στο φαράγγι. Από πάνω έριξαν πέτρες για να μην αποκαλυφθούν ποτέ τα πτώματα και η θηριωδία.
Περίπου 200 Βόσνιοι μουσουλμάνοι και Κροάτες έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, ενώ μόλις δέκα κατάφεραν να σωθούν, κατρακυλώντας στο φαράγγι. Έντεκα Σερβοβόσνιοι, πρώην αστυνομικοί, καταδικάστηκαν για το έγκλημα.
Οι σοροί εντοπίστηκαν, τελικά, 27 χρόνια μετά τη σφαγή. Τα φέρετρα 86 Βόσνιων μουσουλμάνων έφτασαν στο χωριό Χάμπαριν, καλυμμένα με πράσινο ύφασμα, ώστε να βρουν επιτέλους ανάπαυση οι ψυχές των θυμάτων.
Δείτε το ρεπορτάζ του Euronews (με πληροφορίες από wikipedia).