Breaking News

Σειρά ντοκιμαντέρ «Η Ελληνική Χρεοκοπία»: Πρεμιέρα απόψε τον ΣΚΑΪ (trailer)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πρεμιέρα κάνει σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, στις 20:50 στον ΣΚΑΪ η σειρά έξι αποκαλυπτικών ντοκιμαντέρ των Άρη Πορτοσάλτε και Τάσου Τέλλογλου. Το δεύτερο επεισόδιο θα προβληθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου, την ίδια ώρα.

«Οι ρίζες της ελληνικής χρεοκοπίας βρίσκονται στην αδυναμία θεσμών που δημιουργήσαμε μετά το 1974 και κυρίως στον λαϊκισμό που ήταν σύμφυτος της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας μετά το 1974».  Σε αυτό συμφωνούν 25 άνθρωποι της δημόσιας ζωής που μιλούν στα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Φάκελος: Ελληνική Χρεοκοπία»

Στο πρώτο επεισόδιο: (περίοδος 1974-1981)

Ο τότε διοικητής της ΕΤΕ Ευθύμιος Χριστοδούλου, οι πρώην υπουργοί Στέφανος Μάνος και Γιάννης Βαρβιτσιώτης περιγράφουν πώς αρκετοί από τους επιχειρηματίες της εποχής φοβόντουσαν την πτώση των προστατευτικών δασμών επιδιώκοντας τη συνέχιση του καθεστώτος που υπήρχε πριν από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. 

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης εξηγεί πώς απέτυχε να κάνει πράξη τη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση παρά την αρχική υποστήριξη του Κ. Καραμανλή και ο Παρασκευάς Αυγερινός εξηγεί πώς απέτυχε η μεταρρύθμιση του Σπύρου Δοξιάδη στην Υγεία εξαιτίας των προσκείμενων στη ΝΔ γιατρών. Η χώρα μπαίνει στην ΕΟΚ αλλά δυσκολεύεται να ακολουθήσει άλλες χώρες του κόσμου που μέχρι τότε είχαν το ίδιο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, όπως η Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Κωστή.

Στο τέλος αυτής της περιόδου, η ΝΔ παραδίδει στο ΠΑΣΟΚ χαμηλό χρέος, κάτω από 30% του ΑΕΠ. 

Στο δεύτερο επεισόδιο: (περίοδος 1981-1989) 

Η εμβληματική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, η εισαγωγή του ΕΣΥ συναντά, κατά τον Παρασκευά Αυγερινό, τη λυσσώδη αντίσταση όλων των εκπροσώπων των ισχυρών ταμείων (Τραπεζικών, Δημοσιογράφων, Δικηγόρων) και έτσι η παροχή υπηρεσιών γίνεται ενιαία. Όχι όμως και ο αγοραστής τους (κάτι που γίνεται με τον ΕΟΠΥΥ το 2013). Η δικαιοσύνη και η διοίκηση πολιτικοποιούνται και παρά την απαγόρευση προσλήψεων από το 1981 ως το 1982 διπλασιάζονται οι υπάλληλοι του κράτους. Καταργούνται οι θέσεις των γενικών διευθυντών, κίνηση απαραίτητη κατά τον δικηγόρο Γιάννη Μαντζουράνη για να μπορέσουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ να συνεργασθούν με τη Δημόσια Διοίκηση. 

Το 1982 θεσπίζεται ο νόμος πλαίσιο που ο ομότιμος καθηγητής Κώστας Σοφούλης εξηγεί ότι συνάντησε την υποστήριξη σχεδόν όλων των πανεπιστημιακών εκτός του ίδιου και του Φώτη Καφάτου. Η χώρα μαθαίνει, όπως περιγράφει ο Θόδωρος Πάγκαλος, να αποσπά χρηματοδότηση από την ΕΟΚ. Η αδυναμία συγκρότησης δικής της παραγωγικής πολιτικής, όπως περιγράφουν οι Τάσος Γιαννίτσης και Μπάμπης Παπαδημητρίου που εργάζονταν τότε στο επιτελείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Βαΐτσου. Η Ελλάδα αποτυγχάνει παταγωδώς να πιάσει τους στόχους τους πενταετούς προγράμματος παρουσιάζοντας ισχνή ανάπτυξη παρά τη βελτίωση των κοινωνικών δεικτών που πάντως δεν είναι βιώσιμοι.