Γαβρόγλου: «Fake news τα περί δήθεν κατάργησης του αδιάβλητου στις Πανελλήνιες Εξετάσεις»
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την απάντηση του Κώστα Γαβρόγλου σε δημοσίευμα εφημερίδας, μέσα από συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό:
Απάντηση του Υπουργού Κώστα Γαβρόγλου στο fake news της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος περί δήθεν κατάργησης του αδιάβλητου στις Πανελλήνιες Εξετάσεις:
«Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις θα γίνονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνονται σήμερα. Γιατί θέλουν στα καλά καθούμενα να ανησυχήσουν το κόσμο ότι υπάρχει παρέμβαση στο θέμα των Πανελληνίων; Ή δεν το καταλαβαίνουν –πράγμα που δεν μπορεί να ισχύει - ή θέλουν να λειτουργήσουν με βάση fake news» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος που έχει ως τίτλο «Καταργούν το αδιάβλητο στις Πανελλαδικές».
Αναλυτικά, στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247 ο Υπουργός ανέφερε:
«Να δούμε τι γίνεται σήμερα; Στις απολυτήριες εξετάσεις τα θέματα τα βάζει ο ίδιος ο καθηγητής της τάξης και διορθώνει ο ίδιος τα γραπτά των μαθητών του. Αν σε αυτό δεν υπεισέρχεται υποκειμενισμός δεν ξέρω πού υπεισέρχεται. Είναι σίγουρο ότι δεν το κάνουν όλοι οι καθηγητές αλλά υπάρχει ένας αριθμός καθηγητών που κάτω από πιέσεις - και είναι ανθρώπινο - υποχωρούν και περίπου όλοι παίρνουν τον ανώτατο βαθμό.
Εμείς τι λέμε; Θα υπάρχει μια ομάδα εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας ανά Δήμο και θα βάζει θέματα ίδια για όλα τα σχολεία της περιοχής. Αυτοί οι καθηγητές, επειδή δεν θα είναι μόνο ένας, βάζουν και την εκπαιδευτική τους εμπειρία. Μετά, τα γραπτά αυτά θα διορθώνονται με κλειστά τα ονόματα των μαθητών και δεν θα διορθώνονται από τους καθηγητές του συγκεκριμένου σχολείου αλλά από έναν καθηγητή της ομάδας σχολείων που είχε βάλει τα θέματα. Άρα γίνεται πολύ πιο αντικειμενικό, βγαίνουν από τη μέση οι πιέσεις που έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ξέρουν ότι ο καθηγητής δεν θα λάβει υπόψιν τυχόν πιέσεις.
Τα θέματα που μπορεί να είναι από μια ομάδα καθηγητών σε έναν Δήμο Α’ στο επίπεδο της δυσκολίας και της συνθετότητας μπορεί να διαφέρουν από τα θέματα μιας άλλης. Αυτό όμως γίνεται και σήμερα γιατί γίνεται σε επίπεδο σχολείου. Γι’ αυτό και εμείς θέλουμε πρώτα να εδραιωθεί αυτό το σύστημα –άρα θα δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες, θα κάνουμε τις μελέτες μας αφού δούμε τις εξετάσεις– και όταν αυτό καθιερωθεί και εδραιωθεί, τότε θα αρχίσουμε να μετράμε τους βαθμούς του απολυτηρίου ως μέρους της βαθμολογίας για την εισαγωγή.
Αν ήμουν της λογικής να τρέχω σε εισαγγελείς και να καταγγέλλω τα fake news, για αυτό το πρωτοσέλιδο που έχει σήμερα μια εφημερίδα θα έπρεπε να παρέμβει ο εισαγγελέας. Και να έρθει ο εισαγγελέας και να πει στον Υπουργό πού ακριβώς υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις θα γίνουν όπως γίνονται και τώρα.
Αν η συγκεκριμένη εφημερίδα θέλει να αντιπολιτευτεί, να βρει άλλους τρόπους να το κάνει. Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις θα γίνονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνονται σήμερα. Γιατί θέλουν στα καλά καθούμενα να ανησυχήσουν το κόσμο ότι υπάρχει παρέμβαση στο θέμα των Πανελληνίων; Ή δεν το καταλαβαίνουν –πράγμα που δεν μπορεί να ισχύει– ή θέλουν να λειτουργήσουν με βάση fake news».