Εξιχνιάστηκε υπόθεση προώθησης και πώλησης απαγορευμένων αναβολικών ουσιών (photo)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνήθηκε και εξιχνιάστηκε υπόθεση προώθησης και πώλησης απαγορευμένων αναβολικών ουσιών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος 2 ατόμων, ενός ημεδαπού ο οποίος συνελήφθη και ενός ακόμη αλλοδαπού. Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:
«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, σε περιοχή της Αττικής, συνελήφθη ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παραβάσεις σχετικά με τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και για νοθεία τροφίμων.
Στην υπόθεση εμπλέκεται ένα ακόμη άτομο, αλλοδαπός, που κατηγορείται για τα ίδια αδικήματα.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφορικά με την ύπαρξη λογαριασμού – προφίλ και σελίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων διαφημίζονταν, προωθούνταν και πωλούνταν παράνομα αναβολικά σκευάσματα.
Από διαδικτυακή έρευνα, διαπιστώθηκε πως στους επίμαχους ιστοτόπους και σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις διαφημίζονται και προωθούνται, πλήθος παρανόμων σκευασμάτων και ουσίες με αναβολική δράση, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε και η εμπλοκή στην εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα, ενός επιπλέον λογαριασμού-προφίλ σε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ύστερα από αλληλογραφία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), προέκυψε ότι τα σκευάσματα που διαφημίζονται και προωθούνται στους ιστοτόπους αυτούς, περιέχουν στο σύνολό τους ουσίες που κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ακολούθως παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία, με τις αρμόδιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και παρόχους υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου.
Ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων καθώς και αξιοποίηση των απαντήσεων των ανωτέρω εταιρειών και διακριβώθηκε η εμπλοκή του ημεδαπού στην υπόθεση, ενώ η δράση του προσδιορίζεται χρονικά τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018.
Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε πως οι αναβολικές ουσίες διακινούνταν κυρίως σε άτομα τα οποία ασχολούνται επαγγελματικά με αθλητικές δραστηριότητες και συμμετείχαν σε αγώνες, είτε ατομικά είτε ως μέλη διαφόρων σωματείων, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής τους διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης.
Ακολούθως πρωινές ώρες της Πέμπτης, 31 Ιανουαρίου 2019, κλιμάκιο αστυνομικών, πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του ημεδαπού, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του και την πλήρη ταυτοποίηση της εμπλοκής του στην εν λόγω υπόθεση.
Για ολοκληρωμένη διερεύνησή της υπόθεσης διενεργήθηκαν συνολικά δυο (2) έρευνες σε οικίες και δυο (2) έρευνες σε γυμναστήρια, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (2.802) δισκία-χάπια, (45) φιαλίδια – αμπούλες, (650) ευρώ. κινητό τηλέφωνο μάρκας και πλήθος εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ψηφιακά μέσα που κατείχε, ταυτοποιήθηκε ως κάτοχος – διαχειριστής των λογαριασμών-προφίλ και σελίδας ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ διαπιστώθηκε η εμπλοκή και του αλλοδαπού, στην υπό έρευνα υπόθεση, ο οποίος εμφανίζεται σε πλήθος παραστατικών, ως αποδέκτης τραπεζικών εμβασμάτων που αφορούν στην εγκληματική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχε και εμπειρογνώμονας του Ε.Ο.Φ., ο οποίος επιβεβαίωσε πως οι κατασχεθείσες ουσίες - σκευάσματα είναι στο σύνολό τους παράνομες και ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.
Δείγμα των κατασχεθέντων σκευασμάτων και προϊόντων, απεστάλη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο, το κατασχεθέν ψηφιακό πειστήριο, θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξετάσεις, ενώ το κατασχεθέν χρηματικό ποσό θα αποσταλεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.»