Breaking News

Ζάεφ: Μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για μια ακόμα φορά, ο Ζόραν Ζάεφ μιλά για τη "Μακεδονία"… σκέτο, για τη χώρα που δεν αμφισβητείται πια από κανέναν, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ μίλησε το βράδυ της Τετάρτης (30.01.2019) στο κανάλι N1 της βοσνιακής τηλεόρασης και τόνισε πως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών «επιτέλους έχουμε μια χώρα την οποία κανείς δεν αμφισβητεί». Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως γι’ αυτή τη χώρα πολέμησαν οι πρόγονοί του.

«Επιτέλους έχουμε μια χώρα την οποία κανείς δεν αμφισβητεί. Οι πρόγονοί μου πολέμησαν γι’ αυτή, μια χώρα που έχει κυρίαρχο «μακεδονικό» λαό, τον οποίο κανείς δεν αμφισβητεί, όπου μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σημείωσε πως «υπάρχει περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βουλγαρία κι εμείς είμαστε πραγματικά το βόρειο κομμάτι». Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ «η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό μας».

«Οι πολίτες επιλέγουν πολιτικούς που θα πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις», είπε ο Ζάεφ και πρόσθεσε πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, γνώριζε ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το θέμα του ονόματος. «Είχαμε προβλήματα και με τις πέντε χώρες που συνορεύουμε».

Κατά τον Ζόραν Ζάεφ, το μοναδικό ζήτημα που δεν έχει λυθεί είναι αυτό της σχισματικής εκκλησίας.

Χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «απόλυτα προετοιμασμένο» για να καταλήξουν σε συμφωνία και σημείωσε ότι ναι μεν η διεθνής κοινότητα ενθάρρυνε Ελλάδα και πΓΔΜ να φτάσουν σε συμβιβασμό, αλλά η λύση ήταν αποτέλεσμα της επιμονής που επέδειξαν οι πολιτικοί των δυο χωρών. Μίλησε για μεγάλη υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. «που ήθελαν να λυθεί το θέμα του ονόματος και να κάνουν τη «Μακεδονία» μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Σημείωσε δε, με αφορμή τη ρωσική αντίδραση στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, πως θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα. Πως κατανοεί τη στάση της αλλά «το 80% των πολιτών μας θέλουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θέλουν ειρήνη και σταθερότητα διαρκείας».

Πηγή: Newsit.gr