«Έφυγε» ο καθηγητής Φάνης Κακριδής
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας Φάνης Κακριδής, ο οποίος προερχόταν από καθαρά φιλολογική οικογένεια.
Πατέρας του ήταν ο κλασικός φιλόλογος Ιωάννης Κακριδής και μητέρα του η επίσης φιλόλογος Όλγα Κομνηνού. Η αδερφή του Ελένη Κακριδή, αλλά και ο παππούς του Θεοφάνης Κακριδής ήταν επίσης φιλόλογοι.
Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές κλασικής φιλολογίας στα Πανεπιστήμια του Μάιντς και του Τύμπιγκεν στην Γερμανία, όπου δίδαξε αργότερα ως λέκτορας την αρχαία και την νέα ελληνική γλώσσα (1959-1964).
Το 1964 εξελέγη καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο τότε νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1984, με μια σύντομη διακοπή κατά την περίοδο της δικτατορίας. Συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1988-1990, ως ειδικό ερευνητικό προσωπικό) και στο Πανεπιστήμιο Πάτρας προτού επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου έμεινε έως το 2000.
Από το 1981 έως το 1982 διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Από το 1982 έως το 1984 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμόρφωσης (ΚΕΜΕ) του Υπουργείου Παιδείας.
Ο Φάνης Κακριδής δεν περιορίστηκε στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα, αλλά ενδιαφέρθηκε και για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, ιδιαίτερα για το πρόβλημα των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών και της ειδικής διδακτικής του αρχαίου κόσμου. Πίστευε ότι το χρέος του ακαδημαϊκού δασκάλου απέναντι στους φοιτητές του δεν τελειώνει την ημέρα που οι τελευταίοι αποφοιτούν αλλά συνεχίζεται και μετά τον διορισμό τους. Έτσι μετέφρασε ξένα βιβλία, τα οποία θεωρούσε χρήσιμα για τους εκπαιδευτικούς.
Επίσης, αρθρογραφούσε τακτικά την εφημερίδα «Το Βήμα» και συμμετείχε σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Ασχολήθηκε με την επική ποίηση και με το Αττικό δράμα, λιγότερο με την τραγωδία και περισσότερο με την Κωμωδία του Αριστοφάνη. Το συγγραφικό του έργο ασχολείται με την ιστορία, την ερμηνεία, την κριτική και την μετάφραση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας καθώς και με έργα ξένων ακαδημαϊκών που αναφέρονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Το τελευταίο έργο του ονομάζεται "Η Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία" και προορίζεται για μαθητές και για καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης.
Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε: «Κορυφαίος φιλόλογος, βαθύς γνώστης της ποίησης, ξεχωριστός παιδαγωγός, αταλάντευτος δημοκράτης ο Φάνης Κακριδής σημάδεψε τα νεοελληνικά γράμματα με το ήθος και παράδειγμά του. Ενσάρκωνε το πρότυπο του ακαδημαϊκού δασκάλου που δεν περιορίζεται στο ‘ωρολόγιον πρόγραμμα’ αλλά αναζητά διαρκώς τους τρόπους που η Παιδεία μπολιάζει την κοινωνία. Αυτό το υψηλό πρότυπο είναι και η σημαντική του παρακαταθήκη».
Με πληροφορίες από: wikipedia