Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Εξιχνιάστηκαν 3 υποθέσεις πopvoγραφiαs αvηλiκωv
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τρεις ακόμα δικογραφίες για πopvoγραφiα αvηλiκωv σχηματίστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση:
«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος αλλοδαπού και ημεδαπού αντίστοιχα, καθώς και δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού, για πopvoγραφiα αvηλiκωv.
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής της δράσης για την πάταξη του φαινομένου της πopvoγραφiαs αvηλiκωv, διενήργησε ψηφιακή έρευνα με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού, για τον εντοπισμό χρηστών του διαδικτύου στην ελληνική επικράτεια, οι οποίοι κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό υλικό πopvoγραφiαs αvηλiκωv.
Από την ψηφιακή έρευνα προέκυψε ότι:
• Ο αλλοδαπός συλληφθείς, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα από 01-06-2018 έως 26-08-2018 και με τη χρήση (23) διαφορετικών IP διευθύνσεων, προέβαινε στη λήψη, κατείχε και είχε πρόσφορα προς διαμοιρασμό τουλάχιστον (264) αρχεία πopvoγραφiαs αvηλiκωv.
• Ο ημεδαπός συλληφθείς, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα από 29-05-2018 έως 14-10-2018, με τη χρήση (15) διαφορετικών IP διευθύνσεων, προέβαινε στη λήψη, κατείχε και είχε πρόσφορα προς διαμοιρασμό τουλάχιστον (818) αρχεία πopvoγραφiαs αvηλiκωv.
• Ο ημεδαπός, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα από 19-06-2016 έως 20-10-2018 και με τη χρήση (219) ηλεκτρονικών ιχνών, προέβαινε στη λήψη, κατείχε και είχε πρόσφορα προς διαμοιρασμό τουλάχιστον (418) αρχεία πopvoγραφiαs αvηλiκωv.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε Βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Στην συνέχεια η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε αλληλογραφία με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, και της γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων και οι οικιακές τους συνδέσεις διαδικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων, σε Αττική και Πελοπόννησο, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• εξωτερικός σκληρός δίσκος,
• (5) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι,
• (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop),
• κινητό τηλέφωνο,
• φορητό μέσο ψηφιακής αποθήκευσης (USB flash drive),
• κάρτα ψηφιακής αποθήκευσης και
• στην οικία του ενός ημεδαπού, κυνηγετική καραμπίνα άνευ αδείας, λόγος για τον οποίο συνελήφθη από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Ασφαλείας.
Από την επιτόπια έρευνα, που διενήργησαν εξειδικευμένοι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα κατά περίπτωση ψηφιακά πειστήρια, βρέθηκε σε αυτά του αλλοδαπού και του ημεδαπού, πλήθος αρχείων πopvoγραφiαs αvηλiκωv και συνελήφθησαν άμεσα, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του δεύτερου ημεδαπού στην παράνομη δραστηριότητα.
Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ στη τρίτη περίπτωση δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε αρμοδίως.»