Πρόσβαση όλων των πολιτών στις κλινικές εφαρμογές της Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία παρουσίασε ο Γιώργος Χουρδάκης, Διευθυντής Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, στο Συνέδριο Κλινικής και Μεταφραστικής Ογκολογίας, που διοργανώνεται στο Ηράκλειο Κρήτης από την Εταιρεία Στήριξης Αντικαρκινικής Έρευνας σε συνεργασία με την Παθολογική Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ).
Συγκεκριμένα - όπως αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση - το Εθνικό Δίκτυο με προϋπολογισμό 5,4 εκ. € για την πρώτη διετία λειτουργίας του και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχει στόχο την πρόσβαση όλων των πολιτών μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στις κλινικές εφαρμογές της εξατομικευμένης Ιατρικής που αφορούν τη βέλτιστη δυνατή διάγνωση μέσω προηγμένων τεχνολογιών ανάλυσης DNA και την αποτελεσματικότερη θεραπεία.
Ο κ. Χουρδάκης περιέγραψε την δομή, τον τρόπο λειτουργίας και τους σκοπούς του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία στο πλαίσιο Εμβληματικών Πρωτοβουλιών που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ για ερευνητικές δράσεις σε αναδυόμενους επιστημονικούς τομείς με ισχυρή κοινωνική απήχηση.
Στο Εθνικό Δίκτυο συμμετέχουν διακεκριμένα Ερευνητικά Κέντρα και πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας με σημαντική δραστηριότητα στο πεδίο της Ιατρικής Ακριβείας ενώ ήδη λειτουργούν τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ), δύο στην Αθήνα και από μία σε Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη. Άμεσα προβλέπεται η ένταξη και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς το Εθνικό Δίκτυο παραμένει ανοικτό σε νέα μέλη για την επέκταση και ενίσχυση των σκοπών του.
Ο κ. Χουρδάκης υπογράμμισε την σημασία της συνέργειας που έχει το Εθνικό Δίκτυο με τις υφιστάμενες Εθνικές Ερευνητικές Υποδομές και της διασύνδεσής του με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά δίκτυα και τόνισε το συντονισμό των δράσεων του Εθνικού Δικτύου με πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας, όπως η δημιουργία Ινστιτούτου Καρκίνου.
Τέλος, ανέφερε πως άμεσα αναμένεται η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για κληρονομικά καρδιολογικά νοσήματα με έμφαση στην εθνική καταγραφή των περιστατικών αιφνίδιου θανάτου στη χώρα.