Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά - Η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) - οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης - έχει ορίσει τη 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (European Awareness Antibiotic Day).
Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2008 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας που συνταγογραφούν αντιβιοτικά φάρμακα και των πολιτών που αποτελούν τους άμεσους καταναλωτές τους, σχετικά με την ορθολογική χρήση τους.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (12-18 Νοεμβρίου 2018);
«Τρία σημαντικά δεδομένα χαρακτηρίζουν το φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής στη σύγχρονη εποχή και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση στη δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας σε πολιτικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.
•Δεδομένο 1: Στις μέρες μας η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία διαχρονική κρίση δημόσιας υγείας τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες συνεχώς εξελισσόμενη.
•Δεδομένο 2: Διανύουμε την εποχή της ΠανΑντοχής, αφού σε αρκετές χώρες, όπως και στη χώρα μας, ασθενείς εμφανίζουν λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.
•Δεδομένο 3: Ανθεκτικά βακτήρια στα τελευταία διαθέσιμα αντιβιοτικά για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων έχουν επιμολύνει το περιβάλλον και τα ζώα και μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω της επαφής ή μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ημέρα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων (ECDC) σηματοδοτούν την έναρξη των εθνικών εκστρατειών για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό χώρο.
Τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα και η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητάς τους μας αφορά όλους. Γι’ αυτό το λόγο η προσπάθεια ευαισθητοποίησης αφορά τόσο στους επαγγελματίες υγείας που συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά όσο και τους πολίτες που τα καταναλώνουν.
«Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας»: Η συντονισμένη προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας, των φαρμακοποιών, των δημόσιων φορέων αλλά και των πολιτών, για να παραμείνουν τα αντιβιοτικά πολύτιμα και δραστικά στην θεραπεία των μικροβιακών λοιμώξεων, έχει ξεκινήσει.»