Το παρασκήνιο πίσω από τη δυναμική επιστροφή της μυθοπλασίας στην ελληνική τηλεόραση
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τα κανάλια είχαν βασιστεί στις υποσχέσεις του υπουργείου ΨΗΠΤΕ για επιδότηση και εκπτώσεις στο κόστος παραγωγής των σίριαλ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ανδρέου στην Espresso, τους έταξαν χρήματα και έκπτωση 25% στο κόστος παραγωγής, αν αναβιώσουν την ελληνική μυθοπλασία στο νέο ψυχαγωγικό πρόγραμμά τους και δη των ποιοτικών εβδομαδιαίων σειρών. Έτσι, τα κανάλια φόρτσαραν για τα καλά.
Όπως είχε υποσχεθεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα επιδοτούσε αρκετά σίριαλ, καθώς είχε δεσμεύσει γι' αυτόν τον λόγο 75.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα, όμως, με το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, κανένα σίριαλ δεν μπόρεσε να πάρει τελικά την επιδότηση, ενώ όλα τα κανάλια είχαν κάνει σχετική αίτηση. Κι αυτό διότι κανένα επεισόδιο σειράς δεν άγγιξε το κόστος των 100.000 ευρώ που είχε οριστεί ως προϋπόθεση. Για να μπορέσουν, λοιπόν, να απορροφηθούν τα κονδύλια από τα κανάλια, θα πρέπει το υπουργείο να καταρτίσει ένα άλλο νομοσχέδιο, με το οποίο οι παραγωγοί να παίρνουν την επιχορήγηση με τον όρο το κόστος κάθε επεισοδίου των σειρών τους να ανέρχεται στα 60.000 ευρώ.
Και πάλι, όπως λένε οι γνώστες της τηλεοπτικής αγοράς, η παραγωγή θα πρέπει να είναι άκρως ποιοτική και με άρτια αισθητική. Το υπουργείο θα επανεξετάσει πλέον όλα τα δεδομένα και θα καταθέσει σχετική τροπολογία, αφού τα χρήματα έμειναν στον κουμπαρά, παρότι οι σταθμοί δημιούργησαν αρκετές εβδομαδιαίες σειρές.
Και για του λόγου το αληθές, ο Alpha είχε κάνει αίτηση για την έκτη σεζόν της δημοφιλούς κωμικής σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα». Επίσης, ήθελε να εισπράξει την έκπτωση του 25% για την πέμπτη συνεχή χρονιά της αγαπημένης οικογενειακής κομεντί «Το σόι σου».
Με την ίδια λογική κινήθηκε και ο ΑΝΤ1, που έκανε σχετική αίτηση στο υπουργείο για τις εβδομαδιαίες σειρές «Εγκλημα και πάθos» του Δημήτρη Αρβανίτη, «Πέτα τη φριτέζα» με τους Γιάννη Μπέζο και Φάνη Μουρατίδη και «Κάνε γονείς να δεις καλό» με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Ελένη Καστάνη. Δυστυχώς, ο σταθμός δεν κάλυπτε την προϋπόθεση των 100.000 ευρώ το επεισόδιο.
Στην ίδια περιπέτεια μπήκε και ο τηλεοπτικός σταθμός Epsilon, ο οποίος δημιούργησε τρεις εβδομαδιαίες σειρές, τις «Ου φονεύσεις» του Πάνου Κοκκινόπουλου, με πρωταγωνιστές μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών, «Για πάντα νέοι» του Βασίλη Κεχαγιά, με τους Αποστόλη Τότσικα, Τζένη Θεωνά και Νίκο Πουρσανίδη, και «Ελεύθερη σχέση» του Βασίλη Θωμόπουλου, με βασικούς πρωταγωνιστές τον Μάριο Αθανασίου και τη Δήμητρα Ματσούκα. Τέλος, ο σταθμός έχει στα σκαριά και μια σειρά εποχής του Μανούσου Μανουσάκη, το «Κόκκινο ποτάμι», με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων και γυρίσματα σε πέντε χώρες, την οποία θα δούμε το 2019.
Κανείς δεν ξέρει, τέλος, αν την έκπτωση του 25% ή την επιχορήγηση πήραν οι νέες εβδομαδιαίες σειρές της δημόσιας τηλεόρασης που θα δούμε από το φθινόπωρο, όπως η «Ζωή εν τάφω» του Τάσου Ψαρρά, με τους Γιάννη Μπέζο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Γιώργο Αρμένη, αλλά και η παραγωγή «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη» του Γιάννη Διαμαντόπουλου. «Λέτε να είχαν καλύτερη τύχη; Μάλλον όχι, αφού δεν έχει ακουστεί τίποτα σχετικό» καταλήγει το δημοσίευμα της Μαρίας Ανδρέου.
Πηγή: Espresso