Breaking News

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του επί των άρθρων και στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιόνιο πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις». Η ανακοίνωση, που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας τις βραδινές ώρες της Τετάρτης, αναφέρει:

Νέες θέσεις καθηγητών και πρόσθετη χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου

Μετά από τεκμηριωμένα αιτήματα των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Ηπείρου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε την ενίσχυση των δύο νέων Ιδρυμάτων με επιπλέον θέσεις καθηγητών κι πρόσθετη χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου μίλησε για «ένα πρωτόγνωρο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που έχει την καθολική σχεδόν συναίνεση όλων των άμεσα εμπλεκομένων φορέων» και ανακοίνωσε:

Για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη δημιουργία 42 νέων θέσεων καθηγητών που θα κατανεμηθούν σε τρία χρόνια (2018-2019-2020) και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τον εργαστηριακό εξοπλισμό και την ενίσχυση των υποδομών φοιτητικής μέριμνας.

Για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τη δημιουργία 18 θέσεων καθηγητών και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ για τις υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

«Είχαμε υποσχεθεί ως Κυβέρνηση, όταν αρχίσαμε αυτή τη διαδικασία, ότι κάθε φορά που θα ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο, εμείς θα δεσμευθούμε για τον αριθμό θέσεων και για την πρόσθετη χρηματοδότηση που θα δίνουμε», ανέφερε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι πεντακάθαρη αυτή η δέσμευσή μας και θα υλοποιηθεί. Ευχαριστώ τις πρυτανικές αρχές που μας έδωσαν πολύ τεκμηριωμένες προτάσεις, γιατί πρέπει να είναι σαφές ότι δεν δεσμευόμαστε σε ό,τι μας ζητούν, αλλά δεσμευόμαστε όταν υπάρχει μια σοβαρή τεκμηρίωση».

Αναφερόμενος στο έργο που επιτελέστηκε ένα έτος μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε:

«Έναν χρόνο μετά αυξήθηκε η χρηματοδότηση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατά 45%. Παίρνουν κατά 45% περισσότερα χρήματα φέτος από ό,τι τις άλλες χρονιές στον κρατικό προϋπολογισμό. Υπήρξε μια σημαντική αύξηση των υποτροφιών από το ΙΚΥ. 1.700 νέοι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να διοριστούν σε θέσεις για απόκτηση εκπαιδευτικής εμπειρίας.

Περάσαμε τον νόμο για τις μετεγγραφές των αδελφών φοιτητών με οικονομικά κριτήρια. Καμία οικογένεια πια δεν θα έχει να συντηρήσει πάνω από ένα σπίτι και τα άτομα των οποίων οι οικογένειες έχουν πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα, μπορούν να μετεγγράφονται εκεί που είναι οι γονείς τους.

Επίσης, φέτος δώσαμε 40 εκατομμύρια για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Αυτά είναι πράγματα που είναι πολύ θετικά για την κοινωνία μας, για τον τόπο μας, για την ανώτατη εκπαίδευση, για τα λαϊκά στρώματα. Τουλάχιστον, ας τα αποδεχθούμε».

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέσα από τις Ομάδες Εργασίας, σημειώνοντας ότι η συζήτηση αφορά στο μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης και όχι στη ‘συγχώνευση’ των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

«Αυτή η διαδικασία δεν έχει ακολουθηθεί ξανά, αλλά είναι μια διαδικασία που έδειξε την ωριμότητα των Ιδρυμάτων να μετακινηθούν και την εξαιρετική συνεργασία των συνεργατών μας στο Υπουργείο Παιδείας σε όλο αυτό το εγχείρημα. Είναι αυτό απλή συγχώνευση; Είναι αυτό πανεπιστημιοποίηση;» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Προς τιμήν τους και τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανταποκρίθηκαν σε αυτό το πρωτόγνωρο κάλεσμα και σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία. Και το Υπουργείο έβαλε στην επιτροπή ένα μόνο άτομο. Κανείς δεν μπορεί να πει, λοιπόν, ότι ήταν επιτροπές του Υπουργείου όλες αυτές οι επιτροπές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και έφεραν τις δικές τους προτάσεις».