Breaking News

Νησί του Πάσχα: Ο λόγος που περιορίζονται οι μέρες παραμονής των τουριστών (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Νησί του Πάσχα (Rapa Nui), που θεωρείται το πλέον απομονωμένο στον κόσμο, βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι επαρχία της Χιλής.

Το όνομά του οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.

Σύμφωνα με το Euronews, οι Αρχές ανακοίνωσαν πως οι τουρίστες μπορούν να παραμένουν μόνο για 30 ημέρες και όχι για 90, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι το νησί έχει 3.000 κατοίκους περισσότερους από όσους αντέχει. 

Στην τελευταία απογραφή (2017), οι κάτοικοι στο Νησί του Πάσχα ήταν διπλάσιοι σε σχέση με 20 χρόνια πριν, ξεπερνώντας τους 7.500.

Η απόφαση πάρθηκε στην προσπάθεια να περιοριστεί η αρνητική επιρροή που έχει ο τουρισμός στο μικροσκοπικό νησί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο ο υπερπληθυσμός έχει αρχίσει να αλλοιώνει τα έθιμα και τον πολιτισμό του νησιού.

Δείτε το βίντεο του Euronews.



Το νησί παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εξαιτίας της ύπαρξης των μνημειακών διαστάσεων λαξευμένων μορφών, των ταφικών της μνημείων, κτηρίων και μνημείων που αποδίδονται σε γηγενείς αρχαιότερων εποχών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα γιγάντια λίθινα αγάλματα ή Μοάι, τα οποία πολλές φορές απεικονίζουν αρχαίους θεούς των αρχαίων κατοίκων του νησιού, ύψους και 10 μέτρων, πολλά από τα οποία είναι ημιτελή. 

Τα αρχαιότερα αγάλματα χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π.Χ. και κατασκευάστηκαν από τους προγόνους των ιθαγενών Πολυνησίων που ζουν σήμερα στο νησί. Ωστόσο, μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μερικά από τα αγάλματα κατασκευάστηκαν το 18ο αιώνα. 

Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή (Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι) ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κοντά στην οποία βρίσκεται και η τοποθεσία του Άχου Τονγκαρίκι με την μεγαλύτερη συγκέντρωση Μοάι στο νησί.

Η πέτρα πάνω στην οποία έχουν λαξευτεί τα κεφάλια είναι ένα είδος ηφαιστειογενούς υλικού που σκληραίνει όταν εκτεθεί στον αέρα, ενώ όταν είναι θαμμένο στη γη παραμένει μαλακό. Αυτό το υλικό λέγεται "τούφα" και το έβγαλαν οι κατασκευαστές των αγαλμάτων από ένα λατομείο που βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το μέρος που έχουν τοποθετηθεί τα πέτρινα κεφάλια. Μερικά από τα πέτρινα κεφάλια έχουν ύψος 12 μέτρων και ζυγίζουν γύρω στους 8 τόννους. Είναι άγνωστο πώς μεταφέρθηκε τέτοιος όγκος.

Εκτός από τα πέτρινα κεφάλια υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Πριν από αρκετά χρόνια, Γάλλοι ιεραπόστολοι ανακάλυψαν εκεί κάτι κομμάτια ξύλου, όπου είναι χαραγμένα διάφορα σημάδια που μοιάζουν με τα ιερογλυφικά των αρχαίων Αιγυπτίων. Οι ιστορικοί και οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι τα πινάκια αυτά ήταν τα ιερά βιβλία των αρχαίων κατοίκων του νησιού. Παρόλο όμως που πολλοί ειδικοί προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τα παράξενα αυτά σύμβολα, κανένας δεν το κατόρθωσε.



Με πληροφορίες από: wikipedia