Μερόπη Τζούφη: H δέσμη πρωτοβουλιών για την Παιδεία και ο απολογισμός έργου στο Β. Αιγαίο (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τη δέσμη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την Παιδεία, σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης και τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας στο Βόρειο Αιγαίο, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη, από το βήμα του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου, στη Μυτιλήνη.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Υφυπουργός και στις επικείμενες ιδρύσεις σχολικών δομών, την έγκριση δημιουργίας Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και στα εκκρεμή ακόμη ζητήματα που αφορούν τον χώρο της Παιδείας, στην ευρύτερη περιοχή.
Επιγραμματικά σημεία της ομιλίας της, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου:
Επιγραμματικά σημεία της ομιλίας της, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου:
«Στο πλαίσιο της αντιστροφής της μνημονιακής πραγματικότητας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων προσπαθεί - παρά τις σφιχτές δημοσιονομικές συνθήκες - να χαράξει πολιτικές με γνώμονα την πολύπλευρη και διεπιστημονική ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας.
Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε και υλοποιούμε, έρχονται να υπερασπιστούν στην πράξη την Παιδεία ως ύψιστο δημόσιο αγαθό, ώστε ταυτόχρονα να μπορέσει να αποτελέσει και έναν από τους πυλώνες της δίκαιης ανάπτυξης που οραματιζόμαστε, μέσω της αντιστροφής του φαινομένου της φυγής των νέων επιστημόνων από τη χώρα και της αξιοποίησης των ταλέντων της νέας γενιάς που ετεροαπασχολείται.
Ειδικά, για το Βόρειο Αιγαίο από το 2015 και έπειτα καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, μια ανάγκη που προκύπτει τόσο από τη νησιωτικότητα, όσο και από τις προσφυγικές ροές.
Πιο συγκεκριμένα:
- Επανιδρύθηκαν οι καταργημένοι τομείς των ΕΠΑΛ, εγκρίθηκαν όλα τα ολιγομελή τμήματα και τοποθετήθηκαν οι εκπαιδευτικοί που ήταν σε διαθεσιμότητα. Ειδικότερα, το 2015 εγκρίθηκαν 148 τμήματα, το 2016 93 και το 2017 60, στο πλαίσιο μιας ορθολογικής χρήσης, σχεδιασμού και προγραμματισμού.
- Από το σχολικό έτος 2016-2017 ιδρύθηκαν σχολικές δομές οι οποίες δεν υπήρχαν μέχρι τότε, έτσι ώστε να λειτουργούν σε κάθε νησί που πληρούσε τις προϋποθέσεις.
- Ιδρύθηκε (2016-2017) το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ικαρίας, έστω με μικρό αριθμό μαθητών.
- Το σχολικό έτος 2017-2018 ιδρύθηκε και λειτουργεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Χίου.
- Την επόμενη σχολική χρονιά θα ιδρυθεί το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Μυτιλήνης (έχει σταλεί για υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ).
- Με την ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης έχουμε 40 στη Β/βάθμια Εκπαίδευση, 87 στην Α/βάθμια ΠΕ70 δασκάλων και 27 στην Α/βάθμια ΠΕ60 Νηπιαγωγών, καθώς και 29 Τάξεις Υποδοχής.
- Στο Μουσικό Σχολείο Λέσβου δημιουργήθηκαν διπλάσια τμήματα σε κάθε τάξη και έτσι, το Γυμνάσιο από 3 τμήματα μέχρι το 2014 σήμερα έχει 6. Το ίδιο συμβαίνει από πέρυσι και στο Μουσικό Χίου
- Φέτος πρόκειται να ιδρυθεί το Μουσικό Σχολείο Σάμου.
- Έγιναν προσλήψεις σημαντικού αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ειδικότητες Καλλιτεχνικών, Μουσικών και Θεατρικών Σπουδών και για το σχολικό έτος 2017-2018 και οι μόνιμοι και αναπληρωτές έφτασαν τους 396.
- Λειτούργησαν Νηπιαγωγεία μόνο με προνήπια, πριν το νόμο της 2χρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ακόμη και με έναν μόνο μαθητή.
- Στη δέσμη μέτρων που υλοποιεί στην περιοχή το Υπουργείο Οικονομίας με περισσότερα από 40 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 44 εκ. ευρώ, συγκαταλέγεται και η αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας Μυτιλήνης Δήμου Λέσβου, προϋπολογισμού 2,259 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίρια του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης και συγκεκριμένα το 5ο Λύκειο Μυτιλήνης και το 3ο Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και Ειδικό Σχολείο.
- Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής.
Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη προβλήματα προς επίλυση, όπως η στέγαση σχολικών μονάδων και δη του Μουσικού Σχολείου Λέσβου, το οποίο συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης σε κτίριο του οποίου δεν επαρκούν οι αίθουσες, ένα θέμα το οποίο μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ομοίως, απαιτείται κτίριο για τη στέγαση του ΕΕΕΕΚ Μυτιλήνης το οποίο στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες. Πρόκειται για σοβαρά, ανοιχτά θέματα για τα οποία εργαζόμαστε ώστε να βρεθούν οι λύσεις το συντομότερο δυνατόν».
Δείτε στο βίντεο την ομιλία της.