Η δύσκολη διαδικασία συμπλήρωσης του νέου Ε3 - Τι πρέπει να δηλωθεί για πρώτη φορά
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι φέτος η διαδικασία συμπλήρωσης του νέου αναμορφωμένου εντύπου Ε3, το οποίο πρέπει να συνυποβληθεί μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 1,5 εκατομμυρίου επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.
Οι λογιστές, που παρέλαβαν το νέο έντυπο σε ηλεκτρονική μορφή, μετά την υπογραφή της απόφασης για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου του από το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, διαπίστωσαν ότι φέτος θα χρειαστεί να εμπλακούν με εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες και να υποβληθούν σε απίστευτη ταλαιπωρία για να το συμπληρώσουν σωστά.
Ως το πλέον δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας συμπλήρωσης του νέου εντύπου Ε3 θεωρείται η αναλυτική δήλωση των λειτουργικών δαπανών κάθε επιχείρησης, ελεύθερου επαγγελματία και αγρότη, δηλαδή η συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν στα «διάφορα λειτουργικά έξοδα». Η αναλυτική δήλωση των δαπανών αυτών, οι οποίες αφορούν ενοίκια, ασφάλιστρα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, τηλεφωνικά τέλη, προμήθειες, διαφήμιση κ.λπ., ζητείται για πρώτη φορά στο Ε3, εξέλιξη η οποία έχει βρει απροετοίμαστους σχεδόν όλους τους υπόχρεους φορολογούμενους και τους λογιστές τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γιώργου Παλαιτσάκη στον Ελεύθερο Τύπο, στο νέο Ε3 θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά φέτος από κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία:
• ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται και ποιοι από αυτούς είναι μισθωτοί, ποιοι είναι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» και ποιοι είναι εποχικά απασχολούμενοι,
• ο κύκλος εργασιών, το σύνολο του ενεργητικού και ο μέσος όρος προσωπικού της τελευταίας τριετίας,
• οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων προβάλλονται οι ασκούμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και οι ενεργές διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της επιχείρησης ή του επαγγελματία,
• οι επαγγελματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί και τα ενεργά τερματικά POS,
• το εάν πραγματοποιεί ή όχι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου,
• οι ηλεκτρονικές «πλατφόρμες» μέσω των οποίων πραγματοποιεί συναλλαγές στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό,
• τα στοιχεία επωνυμίας και ΑΦΜ κάθε συνδεδεμένης επιχείρησης, καθώς επίσης και το ποσοστό συμμετοχής σε κάθε μία από αυτές,
• αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές εργοδοτικών εισφορών, τις καταβληθείσες μικτές αποδοχές των εργαζομένων, τις παροχές σε είδος και τα δάνεια προς τους εργαζόμενους.
• Ειδικά οι μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ανώνυμες εταιρίες καλούνται επιπλέον, σε ειδικό πίνακα, να συμπληρώσουν και τα στοιχεία των μετόχων τους (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, ποσοστό συμμετοχής κ.λπ.).
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος