Breaking News

Εξετάζει και το «Upper Macedonia» η Αθήνα;

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με τις διαφωνίες για το Σκοπιανό να παραμένουν αλλά και τις δύο πλευρές να ελπίζουν πως υπάρχει προοπτική για λύση του ονόματος της γείτονος χώρας, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στη Βιέννη, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι «ανοιχτός στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ» ενώ την ίδια στιγμή ο Σκοπιανός ομόλογος του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ήταν περισσότερο επιφυλακτικός σε σχέση με τον Έλληνα Υπουργό, ωστόσο, υπάρχουν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Λίγο μετά την συνάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε: «Ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία».

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν μετά τις επαφές ότι για την ελληνική πλευρά το κυριότερο και το δυσκολότερο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – erga omnes δηλαδή – κι ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά έκανε βήμα πίσω. Από την ενιαία λύση και το αμετάφραστο όνομα, η Ελλάδα έκανε πίσω στην αναγραφή του νέου ονόματος των Σκοπίων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα από το «Gornamakedonja», συζήτησε και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».

Για να φτάσει εκεί όμως ζητά αντάλλαγμα να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή, έναντι όλων) και να αποτυπωθεί αυτό με αλλαγές στο Σύνταγμα και δη στο άρθρο 49 που είναι πιο σημαντικό για την γείτονα χώρα. Ωστόσο, τα Σκόπια δείχνουν να στυλώνουν τα πόδια.

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με ανάρτησή του στο twitter, διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτρε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας, που διεξήχθη σήμερα στη Βιέννη.

«Η διαδικασία για το θέμα του ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ν.Ντιμιτρόφ.

Νίμιτς: Υπάρχει πρόοδος

«Εργαζόμαστε όλη την ημέρα πολύ εποικοδομητικά, αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση στη Βιέννη.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι υπήρξε παράλληλη συνάντηση διπλωματών που εξέτασαν και εξετάζουν πιο ειδικά και διφορούμενα ζητήματα της προωθούμενης συμφωνίας των δυο χωρών.

Η σειρά των συναντήσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αυτός είναι ο δρόμος, τόνισε ο κ. Νίμιτς.

Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των σχέσεων των δυο χωρών, τόνισε στη δήλωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Κοτζιάς: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το μεγάλο βήμα

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Ντιμιτρόφ: Προκύπτουν νέες δυσκολίες

«Εχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε λέγοντας: «Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα. Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί» υπογράμμισε.

«Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια» σημείωσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

Πηγή: eleftherostypos