Breaking News

Τα βότανα που δρουν αποδεδειγμένα ενάντια στο στρες και το άγχος

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης αποκαλύπτουν σε νέα μελέτη τους τα βότανα που βοηθούν να αντιμετωπίσετε φυσικά το στρες και το άγχος...

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την αγχολυτική δράση πολυάριθμων βοτάνων και διαπίστωσαν ποια από αυτά έχουν πράγματι αποτέλεσμα αλλά και ποια όχι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Phytotherapy Research, το αποτελεσματικότερο βότανο ενάντια στο άγχος είναι το αμφιλεγόμενο κάβα (piper methysticum), ένα φυτό που ευδοκιμεί στα νησιά του δυτικού Ειρηνικού.

Το κάβα είναι διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος, τσαγιού και συμπυκνωμένου εκχυλίσματος, ωστόσο η ασφάλειά του αμφισβητείται λόγω της σύνδεσής του με βλάβες στο συκώτι. Η πώλησή του στο Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύτηκε το 2003. Στις ΗΠΑ η κυκλοφορία του είναι νόμιμη, ωστόσο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εκφράσει ανοιχτά τις επιφυλάξεις του ως προς την ασφάλειά του.

Άλλα βότανα που αποδείχτηκε, μέσα από μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και σε ανθρώπους, ότι βοηθούν στη διαχείριση του στρες και του άγχους είναι:

- το χαμομήλι

- το λουλούδι του πάθoυs (passiflora incarnata)

- η βαλεριάνα

- η βιθανία (ινδικό τζίνσενγκ) και

- η σεντέλα (υδροκοτύλη)

Από την άλλη, βότανα με υποτιθέμενη αγχολυτική δράση όπως το γκίγκο, ο λυκίσκος, το μελισσόχορτο και η σκουτελάρια δεν φαίνεται να αποδίδουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στόχος των ερευνητών από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης ήταν να εξετάσουν την επίδραση διαφόρων συμπληρωμάτων στα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA). Το GABA είναι ένας από τους βασικότερους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου με πρωταρχικό ρόλο να ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υπέδειξαν ότι το χαμομήλι, το λουλούδι του πάθoυs, η βιθάνια και η σεντέλα είναι τα βότανα με τη μεγαλύτερη επίδραση στον νευροδιαβιβαστή GABA, γι’ αυτό και προτείνονται ως εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση της φαρμακευτικής αγωγής για την αποτελεσματική διαχείριση του στρες και του άγχους.

Πηγή: Onmed