Σαράντα χιλιάδες πλειστηριασμούς το χρόνο ζητούν οι θεσμοί, από το 2019 και μετά
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Από το 2019 και μετά οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που θα διενεργούνται κάθε χρόνο, θα φτάσουν στις 40.000. Ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει τον πλειστηριασμό 10.000 ακινήτων.
Όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, με δεδομένο ότι τον τελευταίο μήνα του 2017, πραγματοποιήθηκαν μόλις 30 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Για τον Ιανουάριο, ο στόχος ανεβαίνει στους 500, αλλά όπως αναφέρεται στην έκθεση, το σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 17 Ιανουαρίου έχουν διενεργηθεί μόλις 80 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα ακίνητα που πλειστηριάστηκαν αγοράστηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες.
Το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από τον Μάρτιο και μετά, με την ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 1.000 πλειστηριασμών κάθε μήνα. Ο στόχος αυτός θα διπλασιαστεί, φθάνοντας τις 2.000 κάθε μήνα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με προοπτική επανόδου στην κανονικότητα από το 2019 και μετά, οπότε και ο στόχος για τους πλειστηριασμούς ανεβαίνει στις 40.000 ετησίως.
Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της κρίσης το 2009, όταν ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ήταν σε μονοψήφιο ποσοστό, είχαν πραγματοποιηθεί 58.849 πλειστηριασμοί - εκ των οποίων 52.027 αφορούσαν σε ακίνητα, ενώ το 2016 - χρονιά της απεργίας των δικηγόρων και της αποχής των συμβολαιογράφων -, οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν περιορίστηκαν μόλις σε 4.800. Για το 2017, είχαν προγραμματιστεί στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας 5.600 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 1,1 δισ. ευρώ, αλλά λόγω της δράσης «ακτιβιστών», αυτοί που τελικώς πραγματοποιήθηκαν ήταν πολύ λίγοι. Η κατάσταση όπως επισημαίνεται στην έκθεση συμμόρφωσης παραμένει προβληματική, στον βαθμό που η δράση των ακτιβιστικών ομάδων αποτελεί καθημερινότητα στα δικαστήρια.
Πηγή: Καθημερινή