Πρόγραμμα «Μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού για πρόσφυγες και μετανάστες 15 ετών και άνω» (photo)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τον σχεδιασμό Προγράμματος Μαθημάτων Γλώσσας και Πολιτισμού για Πρόσφυγες και Μετανάστες, ανακοίνωσαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, οι Υπουργοί Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Τα βασικά σημεία του προγράμματος περιέγραψαν ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Αγγελόπουλος και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ηλίας-Μιλτιάδης Κλάπας, ο Γ.Γ Δια Βίου Μάθησης, Παυσανίας Παπαγεωργίου και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκο.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη των προσφυγικών πληθυσμών ηλικίας 15 ετών και άνω, μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη προσαρμογή τους τόσο στην ελληνική πραγματικότητα όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Ωφελούμενοι για το έτος 2018 θα είναι συνολικά 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων:
• 2000 είναι ηλικίας 15 έως 18 ετών και
• 3000 είναι ηλικίας 18 και άνω.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και είναι σχεδιασμένο με γνώμονα τις μαθησιακές ανάγκες διαφορετικών ομάδων, ενώ παράλληλα προάγει τόσο τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού για τους έφηβους και ενήλικες πρόσφυγες.
Πιο συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα προετοιμασίας και προσανατολισμού των παιδιών 15-18 ετών, μέσω ταχύρυθμων μαθημάτων γλώσσας και κατά συνέπεια εξασφαλίζεται μία πιο ομαλή ένταξη στην τυπική εκπαίδευση. Σε όλους τους εκπαιδευόμενους διασφαλίζεται η συμμετοχή σε εξετάσεις για την απόκτηση αναγνωρισμένου διπλώματος γλώσσας (Α1, Α2, Β1) με σκοπό την πιστοποίηση των γνώσεων και την απόκτηση ανάλογων προσόντων.
Επιπλέον, μέσω υποστηρικτικών δράσεων, εξασφαλίζεται η μεταφορά από τις Δομές Φιλοξενίας στους χώρους των μαθημάτων, αλλά και η δυνατότητα σε γυναίκες με μικρά παιδιά να παρακολουθήσουν μαθήματα κοντά στο χώρο διαμονής τους.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα δώσει έμφαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως ενός σημαντικού και καθοριστικού στοιχείου της ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία μας. Μπορεί να φαντάζει περίπλοκο στην υλοποίησή του, αλλά η επιτυχία του εξασφαλίζεται και από το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Αθηνών».
Σημειώνεται, ότι τις δράσεις θα πλαισιώσει καμπάνια ενημέρωσης για τη σημασία της γνώσης της ελληνικής γλώσσας και ευρωπαϊκού πολιτισμού.